Krbová vložka alebo kachle? Aké sú výhody?

Ahoj , mozno banalna otazka ale v com je vyhoda jedneho a v com je vyhoda druheho , co by ste si dali do Bungalovu obostavanu krbovu vlozku (bez prieduchov do ostatnych izieb) alebo kachle. nejaku taku rohovu krbovu vlozku alebo len samostatne stojace kachle? ake su vyhody jedneho a druheho? dakujem.
Odpovedať
1
2
6
Co od toho ocakavas?
Odpovedať
my mame krbovu vlozku obstavanu s prieduchmy do vsetkych izieb. krb vykuri cely dom. aj vo velkej zime. spotreba dreva na rok je cca 400 eur = 10m3 cca. ak by som si mala vybrat, tak kachlovu pec, lebo sa nahreje a dlho dlho je tepla. alebo tie kanadske prby co su, mozu byt super. tu malu kachlovu pec by som ja osobne nechcela. je to tak na chalupu, ale do domu by som to nechcela.
Odpovedať
@matorado ocakvama od toho len obcasne zakurenie v pripade vypadku elektriky kedze kurenie bude len elektricke.A tiez rozmyslam ci vobec sa oplati stavat komin kupit len pretento ucel kachlovu pec alebo vlozku ,ci to niesu zbytocne vyhodene 3000 eur,ale zase ked nahodu v zime vypadne elektrika na 2 dni tak co potom ak neni ziadna alternativa
Odpovedať
@vader100 Tak v pripade vyslovene obcasneho kurenia sa treba zariadit asi len podla penazenky a vkusu. Dobry krb stoji nasobne viac ako krbove kachle.. Aj kachle sa dnes robia moderne, na margo k @stanislavao http://www.romotop.sk/krbove-kachle-r... Ak by si nahodou chcel kurit pravidelne a pomoct si, kvoli drahemu el. kureniu, tak si treba uvedomit par dalsich veci - aka je tepelna strata domu (krb ti to asi prekuri, kachle mozno tiez), ucinnost kurenia, mnozstvo dreva, co ti prejde za sezonu obyvackou, zdravotne faktory (krbova vlozka ee).. Najvhodnejsou je v tom pripade kachlova pec.. Ale ta potrebuje celkom inu investiciu aj iny komin, ako vyssie spominane riesenia.
Odpovedať
@vader100 Na obcasne kurenie podla mna radsej kachle. Tiez sme mali v projekte krb, ale zavrhli sme ho prave pre to - prilis drahe. Ci sa to ako zalozne kurenie oplati? Nie, nic zalozne sa nikdy neoplati, pretoze je to zaloha. Vyuzitelnost bude mala a nikdy sa to nesplati. Ale ked nastane situacia, ze tu zalohu zrazu budes nuteny vyuzivat, budes vdacny. My to budeme mat ako prechodne prikurovanie ked pridu chladne noci a neoplati sa rozhybavat vodu v podlahovke. Ked s tym pocitas ako len so zalohou, tak su aj lacnejsie investicne riesenia. Mozes mat zasobu liehu a tzv. "biokrb", ten sa len niekde polozi, ci zavesi na stenu, investicia minimalna, moze vyzerat velmi elegantne a moderne. Mozes mat kachle ci "termomet" (valec s horakom a ventilatorom) na propan-butanovu bombu. Mozes mat elektrocentralu a konvektory, ... Ak by si predsa len chcel styl krbu, ale usetrit za komin, tak sa da zohnat aj biokrbova, ci elektricka vlozka a obstavat si to, alebo hotova stavebnica. Su aj plynove, ale tie su pre mna z nepochopitelnych dovodov strasne drahe (napr. pec na PB je za 100e, vlozka za 3000e).
Odpovedať
Dakujem vsetkym za vycerpavajuce odpovede a nazory. Ten biokrb v pripade vypadku el. ma aj nejaku aspon aku taku vyhrevnost? ma niekto skusenosti? ak by nebola el. dva dni nezmrzli by sme ak by sme boli nuteni prikurovat biokrbom?
Odpovedať
@vader100 Akú máte tepelnú stratu domu? Tak podľa toho voľte kachle i ten biokrb. A bude to stačiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Teplo z krbu a ten pocit stoja za 3000 eur. Je to uplne ine teplo ako z podlahy. A ked uz tak daj s vymenikom a pust cez expanzku do podlahy. Vecer zakuris a este niekolko hodin bude podlaha hriat, no to uz ine peniaze a ina tema.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som za kachle. A ak je malá tepelná strata domu tak s malým výkonom. Kachle sa aj jednoduchšie neskôr zamenia, alebo úplne vyhodia.
Odpovedať
@vader100 tak najdes biokrby, aneb liehove ohniska, aj 1.5kw, aj 9kw, len tych 9kw bude drahe palenie, ono toje skor na dekor a atmosferu,ten lieh je drahy :-) A nesmies zabudnut, ze stale je to ohen, cize pri takom krbe musis vetrat! Podla mna si najdi lacnejsi komin 160ku a kachle s externym vzduchom.. Budes mat aj atmosku, aj zalohu.. Ak s tym nebudes kurit denno denne nepotrebujes schidel ci ine drahe kominy, staci ti tuma, qatro, icopal ci podobna kategoria..
Odpovedať
@matorado Pozerám, že ste napísal "krbová vložka ee" a nejaké zdravotné dôvody. My máme v projekte ako vykurovanie práve krbovú vložku (pôvodne som chcel krb kvôli atmoške a sálavému teplu ohňa, ale krbár ma presvedčil, že oproti vložke má príliš veľké tepelné straty a "kúriť budem do komína"). Každopádne ešte mám na toto relatívne čas, len informácií nie je nikdy dosť :), nateraz do základovej dosky zalievam 125mm oranžovú kanalizačnú rúru na prívod vzduchu ku krbu/vložke/kachliam..., čo ja viem, čo tam ešte je za možnosti, videl som už aj takú klasickú piecku s tým miestom pre popolvára :). Ale hlavne by ma zaujímalo, aké sú zdravotné riziká pri použití krbovej vložky, zatiaľ som myslím o tom nikde nečítal...
Odpovedať
@beginner7 Nenazval by som to, ze "zdravotne rizika". Ide proste len o jedinu vec - salave teplo a konvekcne teplo. To druhe zohrieva vzduch, v pripade krbu doslova pali prach. Ak su teplovzdusne rozvody, tak sa viri prach v celom dome, viaceri to tu potvrdili, osobne nemam vyskusane. Ale v pripade novostavby by som nesiel do krbu z uplne inych dovodov, ako zdravotnych... ;-) Vacsina ludi ma v projekte tepelnu stratu x kW a vykon krbu ma 2-3x. Cize zdroj uplne nepouzitelny na kurenie.. Ako je to u teba? A k tomu teplu do komina - ty si myslel otvorene murovane ohnisko? Tak v tom pripade je krbova vlozka ozaj 100x lepsim riesenim..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado Áno, pôvodne som plánoval klasický krb, kde horí ohník, dajú sa k nemu vystrieť nohy, hodiť polienko do ohňa, proste obmurovanie šamotovými tehlami a jedna stena prázdna, nad tým iba komín, asi to bude to otvorené ohnisko. Domček má nateraz slúžiť ako chata, neskôr pre trvalé bývanie, mám tam komplet rozvod pre elektrické vykurovanie, toto mal byť zdroj tepla na prechodné mesiace a zároveň "robič atmosféry", jedná sa o jednopodlažný bungalov 9,5x7m, nič veľké. Teplovzdušné rozvody neplánujem vôbec, len minule som začal čítať na nete o všelijakých druhoch vykurovania a po chvíli som to vzdal... s tým, že nechám to na neskôr, je toho dosť veľa, dosť zbytočných informácií, potom som sa po rozhovore s krbárom začal prikláňať k tej vložke, včera som zas čítal tuná niečo o zdravotných rizikách, tak som sa spýtal :), počítam, že takto to bude pokračovať až do doby, keď tam už niečo bude stáť :), lebo dovtedy sa budem stále rozhodovať...
Odpovedať
@beginner7 Tak klasicky krb, to je cista atmoska x-) Chodime sa tak rekreovat ku kamaratovi, sedime okolo ohnika jak 12ti mesiacikovia a popijame :-D Lenze co flaska, to za kosik dreva.. Ak s tym dobuducna planujes aj kurit/prikurovat, tak vlozka urcite musi byt.. A keby si na vaznejsie kurenie chcel, tak akumulacny krb...
Odpovedať
Profilova fotka
tie toto riesim....ale asi skoncim pri kachliach... tie uzke vysoke sa mi pacia, nemate tu viac odkazov?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, potrebovali by sme poradit, chystame sa kupovat krbovu vlozku len neviem na co sa zamerat, co si vsimat pri kupe a hlavne na co si davat pozor :-) budem vam velmi vdacna za kazdu skusenost :-)
Odpovedať
@terezinka555 A co by si chcela od takeho krbu?
Odpovedať
Profilova fotka
@terezinka555 treba kúpiť vložku, ktorá bude kúriť, ktorej nebudete otrokom, v ktorej bude vidieť oheň a pri ktorej neoľutujete ani jedno investované euro... Ani o 10 rokov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
výkon vložky sa neodvíja od čísla napísaného na prospekte, ale od naloženého dreva, t.j. ak tam dáte dreva 2kg a zhorí za hodinu, budú to cca 4kW aj keď je na vložke napísané 20kW. Takže prehriatia sa nemusíte báť.
Odpovedať
@jan45 Je ale otázne, ako bude horieť malá podvýživená dávka dreva vo veľkom ohnisku výkonného krbu, nízka teplota ohniska môže spôsobiť problémy s ťahom, špinenie skla, dechtovanie komína a horšiu účinnosť ? Určite by sa musel rozkúriť naplno, až potom primerane znížovať prikladanie tak aby ohnisko príliš nevychladlo. Myslím, že je vhodnejšie použiť výkonovo primeraný krb či kachle.
Odpovedať
Profilova fotka
@milloss súhlasím,
Odpovedať
Profilova fotka
určite by som vybral kvalitný krb. A to nie len z estetického hľadiska, ale aj kvôli tomu, aby som obišiel zadymenie do priestoru. Ak potrebujete menej tepla, existujú menšie vložky, v ktorých horenie aj malého množstva dreva je pekné. Vo veľkých vložkách malé množstvo dreva môže Vás opticky nútiť, aby ste prikladali a potom je Vám teplo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som chcela kvalitny krb do obyvacky, z ktoreho nebudem mat dym v priestore. A ktory mi nezacmudi steny. Pretoze sme boli u kamaratky v novom dome, parkrat ze kurili v krbe a uz maju zacmudeny strop. A hlavne by som si to predstavovala nejak tak, ze rozvody z krbu by viedli aj na poschodie do dvoch izieb :-) @reward aky je rozdiel medzi samotnym krbom a krbovou vlozkou? nejako som sa stratila.
Odpovedať
Profilova fotka
@terezinka co viem, tak ak chcete aby teplo islo do viacerych miestnosti, tak je vhodne hladat si nejaku dvojplastovu krbovu vlozku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@terezinka555 krb, či kozub je v podstate obostavaná krbová vložka. Nuž a krbová vložka, to je to kovové čudo, v ktorom horí ohník. Stačí takto??? Ešte malé upozornenie. Na Slovensku je množstvo všelijakých predajcov , ktorí predávajú akési nádoby s presklenými dvierkami a tvrdia, že sú to krbové vložky @miloor to nie je podmienka...
Odpovedať
Profilova fotka
@reward jasne, ze staci takto dakujem za vysvetlenie :-) ved prave toho sa bojim aby sme nenaleteli nejakym podvodnikom a nekupili krb za dobru cenu a nakoniec budeme mat s nim este patalie ze nam bude cmudit alebo nieco podobne, preto by som bola rada za kazdu skusenost a odporucenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward cize to nie je podstatne? @terezinka555 ale teraz vazne :) podstatna je velkost kde chces krb mat, dalej zalezi na tom aky je vnutorny priemer komina, aby mal dostatocny tah a dost zalezi aj na tom ci to chcete ako vodnik alebo teplovzdusny :-) a na dalsich xy veci si treba dat pozor, ale toto su podla mna tie najpodstatnejsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miloor dvojplášť je dobrý, no nie je to nutné, pokiaľ majster kachliar vie, čo robí... no pre domácich kutilov jednoznačne odporúčam ;-)
Odpovedať
Čaves @reward
Odpovedať
Profilova fotka
@jdom ahoj a vitaj v klube :-)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?