Fotovoltaika, peletkovy kotol alebo ina alternativa???

Ahojte, aktualne zaciname riesit projekt a rada by som Vas opytala na nazor ohladom vykurovania nehnutelnosti. Planujeme RD typu bungalow s uzitkovou plochou do 130m2 (okr. TT), s tym, ze plynovu pripojku mame cca. 120m od pozemku. Ostatne pripojky max. do 15m. Vychadza nam z toho teda jedina moznost a to vykurovat bud elektrikou, resp. alternativne moznosti. Ake su Vase skusenosti s peletami, resp. fotovoltaickymi clankami? Dokaze fotovoltika zohriat TUV a este aj vykurovat? Nejake ine odporucanie? Dakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Treba rozlišovať fotovoltaiku a solárne kolektory. Fotovoltaika - elektrina, kolektor - priamy ohrev vody. Ktoré si myslela? Všetko závisí od výkonu, solár určite zohreje TUV v lete.
Odpovedať
@vapno92 urcite fotovoltaiku- podlahovka + ohrev TUV
Odpovedať
Profilova fotka
No neviem, mne príde neefektívne premieňať solárnu energiu na elektrinu a tú zas premieňať na tepelnú...
Odpovedať
Profilova fotka
@fianceedea na fotovoltaiku a fototermiku ohladom kurenia zabudni, to je nenavratne, pretoze vtedy ked treba kurit, v zime a v noci, nemas energiu na to. Co sa tyka TUV je to alternativa.
Odpovedať
@majkoj @vapno92 podla Vasich odpovedi odhadujem, ze kotol na biomasu by bol rozumnejsi ;-) Resp. nieco ine?
Odpovedať
Profilova fotka
@fianceedea no ak nemas takmer pasivny dom, ani elektrina nepripada do uvahy, takze plyn, peletky, TC, nejaka pec, podla preferencii a financnych moznosti .
Odpovedať
@fianceedea tepelnce cerpadlo
Odpovedať
Profilova fotka
Solár (kolektor) možno tak na ohrev TUV v lete ako alternatíva k elektrine, ale aj tu je návratnosť otázna. A čo sa týka fotovoltaiky, na tom sa len smejem... Fotovoltaika má potenciál niekedy v budúcnosti, keď sa objaví možnosť efektívne skladovať vyrábanú elektrinu. Ty si môžeš aj v súčasnej dobe kúpiť akumulátory a fungovať aspoň v lete takmer výhradne na fotovoltaike, ovšem cena akumulátorov je obrovská a pri veľkej záťaži nebude valná ani životnosť. A fotovoltaika bez akumulácie je s prepáčením už úplná blbosť... Argumenty, ktoré som počul pre tento systém boli väčšinou také, že minimálne chladnička, internetový router, wifi a pod, ti bežia celý deň, že si môžeš trebárs naložiť práčku a odložiť prací cyklus na dobu, kedy je dostatok solárnej energie... No dovolím si tvrdiť, že usporená elektrina za práčku a chladničku ti, pri úspornosti dnenšých elektrospotrebičov tú investíciu nezaplatí asi nikdy... Pokiaľ teda nemáš chladničku Calexku vyrobenú 1991 :-D
Odpovedať
@sysell nie je TČ zbytočné na tak malú výmeru?
Odpovedať
@majkoj Mate nejake skusenosti s peletkami? referencie?
Odpovedať
Profilova fotka
@fianceedea realne nie, uvazoval som to ako alternativu do domu, ale nakoniec som sa rozhodol pre TC. K peletkam treba zvlas komin, priestor a potom peletky dovazat a sypat, popol vysypat, nic pre mna :). Ale komu to nevadi, je to podla mna rozumna alternativa.
Odpovedať
@majkoj pytala som sa aj kolegu vyssie, nie TČ na 130m2 zbytocnost? citala som, ze sa vyuzivaju pre viacmetrazne budovy, RD atd.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@fianceedea definuj zbytocnost :), mam 110m2 podlahovej plochy a mam TC, rocne ma kurenie stoji 100€ (zavisi samozrejme od TC a domu). Ano je to drahe, ale pokial nemas plyn alebo tak dobry dom aby si mohla kurit cisto elektrinou, je to jedna z moznosti. Je to v podstate bez obsluhove kurenie, da sa ist aj dlhsie na dovolenku. Treba si dat urobit ponuku na peletky na TC a potom sa rozhodnut.
Odpovedať
@fianceedea to zavisi len od tepelnych strat budovy a investicie/navratnosti, ktore akceptujes
Odpovedať
@fianceedea 130m je maly dom? Ja nemam s tepelnym ziadne skusenosti ale spalovat pelety mi pride praveke. Rasdej automatizovany system ako kupovat vrecia, prikladat a nechat horiet ohen v peci...
Odpovedať
@fianceedea TC vzduch voda 10 kW s dotaciou je idealne riesenie, v bungalove na kotolnu nie je miesto, radsej krbove kachle do mrazov
Odpovedať
@majkoj keby ste mali riesit vykurovanie svojho RD ostali by ste pri vybere TC?
Odpovedať
@peto99 dakujem. Snazime sa vysporiadat s otazkou vykurovania este pred kompletnym projektom,resp.nasimi poziadavkami. Manzel vsak uplne zamietol krb s neustalou potrebou prikladania, popolu a casteho dymu v dome...
Odpovedať
Profilova fotka
@fianceedea ja a pri mojom dome, urcite, ja mam ale zem voda. @sysell peletky vedia fungovat aj uplne automaticky, ale chce to priestor.
Odpovedať
@fianceedea v TT by som ine ako vzduch voda nehladal. V mrazoch je sice trocha hlucne a trapi sa, vtedy sa zidu kachle. Ale da sa aj bez nich.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?