Peletová krbová vložka alebo peletový kotol?

máte niekto niečo takého a ako ste spokojný ? zistujem všetky možné riešenia kurenia a ohrevu TUV. dakujem :-)
Odpovedať
@viki120 ahoj vies mi dat prosim ta info ako si to nakoniec riesila, ci si sa k niecomu dopatrala? chcel by som aj ja riesit kurenie peletami, len sa celkom neviem rozhodnut, ci je dobra volba ist do kotlu alebo ako to riesit vlastne cele....
Odpovedať
@karcika8 ahojky nooo ako rozhodli sme sa pre peletový kotol ale dalej viac sme nic neriesili. Cize moc ti neporadim. Projektant mi povedal ze na to potrebujem kotolnu a vraj aj prístup z vonku, jedna známa to má bola som to aj u nej pozriet a maju to ako keby v garázi. sú to 3 velké veci a vlastne tým aj kuria zohrievaju vodu. vyslo ich to na komplet 5000 euro ... tiez som z toho mimo a lezie mi toto rozhodovanie na nervy. písal mi tu aj jeden pán a on na peletový kotol nedá dopustit.
Odpovedať
@viki120 tak to mi je jasne ze je potrebne riesit kotolnu alebo teda nejaku technicku miestnost to je vec s ktorou samozrejme ratam. Preco je potrebne aby bol k nej aj pristup z vonku? Vyslo ich to tolko nakomplet? akoze aj so zapojenim a tak ci to nevies?
Odpovedať
@karcika8 ako su to dost rozmerné nádoby alebo ako to povedať, hej na komplet aj so zapojením tak si to aspon pamatám .... prístup z vonku asi kvoli tomu aby sa mali kade dávat tie pelety lebo to su také 1 tonové bagy. skoda ze som si to neodfotila. lebo cez 90 dvere to tazko pojde dnu. tam aspon 150 otvor rátam ja.
Odpovedať
@viki120 tonove bagy? ale ved na pelety jestvuju rozne nadrze nie? takze nemusi clovek brat tonove vrecia peliet :-) aj ked mi je jasne ze cim viac peliet clovek doma ma tak tym dlhsiu dobu ma pokoj od zhanania paliva :-)
Odpovedať
@viki120 aky dom, aky velky? Aka tepelna strata? Novostavba, alebo rekonstrukcia? Je zavedeny plyn? Kolko clenna domacnost?
Odpovedať
Profilova fotka
@karcika8 @viki120 @fedor16 tez o tom uvazujeme ze bysme pristi rok kupili tento kotel na pelety ale urcite nebudeme k tomu potrebovat dalsi mistnost :-) co sme pozerali neni to nic velkeho ma to zasobnik a v pohode bez roboty..zadne tunove nesmysly.. To je asi potom nejaky velky dum ne?
Odpovedať
@dominik_boksansky tepeln stratu este neviem, riesim projekt 120-130m2, novostavba, plyn nieje, 4 clenná. Preco ?
Odpovedať
@inffinity tak ako miestnost plánujem 2x3metre , my by sme k tomu chceli este aj akululacnu nadrz na ohrev vody.
Odpovedať
@viki120 tak lebo bez tychto udajov tazko nieco zmysluplne poradit.
Odpovedať
Profilova fotka
@viki120 aha to my mame ohrev vody reseny jinak..
Odpovedať
@inffinity ..ja tiez premyslam ze si to neviem predstavit, my tiez mame kotol na pelety uz vybraty a viem ze drahy k tomu pozeral aky typ zasobnika by sme dali, aby nam aj isty cas vydrzal aby sme nemuseli kazdy tyzden zhanat pelety, ale zase aby nam to nepojedlo kopu miesta. A co viem tak tie nadrze su ozaj s roznymi objemami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@fedor16 jakože aj my si pak kupime co ja vim jednu dve palety tych pelet ale my mame normal kotelnu jeste aj uhli se dam davalo :-) vypadalo to hruzostrasne ten popis :-D :-D
Odpovedať
@viki120 lenze ta cena sa asi aj dost lisi nie? zalezi asi aj od toho z kade, kto je vyrobca a tak nie? ci medzi takymito kotlami nie su nejake priepastne cenove rozdiely, ci to mi neveis povedat? Tak ja ratam s technickou miestnostou ale vobec ma nenapadlo ze by som mal riesit dalsi vstup z vonka do nej, ved to by som musel riesit nejake kvalitne dvere tiez aby zima nesla dnu a jedno s druhym noo neviem si to po pravde podstavit akoby som to vymyslal. Tie zasobniky byvaju v akych velkostiach?
Odpovedať
@karcika8 ceny som zatial nepozerala ale tá známa mala zn. BOTO enviro maju sildo v Nových zámkochteda tam je taká dost velka predajna. Ten zásobník je dost veľký aspon co som videla ako ked sa nasype tam plný zásobník tak týzden je pokoj. Su rozne znacky skuste vygooglit.
Odpovedať
@viki120 tam maju sidlo, to myslis len predajnu nie? vyroba bude asi niekde inde, ci? Tak ono asi aj potom zalezi clovek ako casto kuri a tak, niekto ma mozno tyzden pokoj a niekto nie :-) pojdem sa tomu povenovat trosku, len kiezby som vedel odhadnut ktora znacka je kvalitna ktora menej
Odpovedať
@inffinity tak ako pises je dobre mat viac peliet doma, ale zase netreba to prehanat. Alebo zeby som si domov zaobstarala tolko peliet aby sme mali na dva roky pokoj? :-p ale zase na druhej strane ze jasne ide aj to aky vykon ma kotol kolko sa spali za hodinu a podobne :-)
Odpovedať
@karcika8 hej velku predajnu tam maju hned na zacatku NZ od NR
Odpovedať
Profilova fotka
@fedor16 no ja sem zvedava jak to nakonec vymyslíme :-) už se docela těším že to bude topit "samo" a za malý peníz :-)
Odpovedať
@inffinity ako moj tatko hovori netreba vela vymyslat a spekulovat :-) ale jasne ze ti rozumiem ze kazdy typ vykurovania, kotol si treba zvazit, pretoze to nie je investicia na rok, na par mesiacov, ale ze je to dlhodoba investicia :-) ja som rada ze sme sa takto rozhodli, ze sme uz aj vybrali, lebo je toho celkom dost okolo domu a ked uz nieco taketo sme vybavili tak aspon nieco nam z tych "starosti" ubudlo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fedor16 prosim te nevis ci se to bude dat vybavit aj pres nejakou dotaci z EU? v Česku bývají je to i v SR?
Odpovedať
@inffinity pozrite si zelenadomacnostiam
Odpovedať
@inffinity ano ano je to aj na slovensku, vola sa to presne tak ako ti blacksr napisala - zelena domacnostiam, to ked si najdes tak tam najdes vsetko ako tie dotacie funguju a podobne, ak si dobre pamatam tak to vychadza nejako tak na rodinne domy ze 100euro na kW...:)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @fedor16 dekuju :-)
Odpovedať
@fedor16 presne ako pises - je to aj pre bytove domy, aj pre rodinne. Pre rodinne domy je ta dotacia vyssia ale myslim ze treba povedat aky je strop tej dotacie, ze to nejde do nekonecna vzhladom na kW ;-) aby nahodou si niekto nemyslel nieco ine. Viem o com pisem kedze sme to tiez riesili a bol som najskor z toho cely popleteny ze ako to je
Odpovedať
@paprok2 tak myslim ze ked si to bude hladat tak to najde, ze je tam strop sa mi zda ze okolo 1500euro ak si dobre pamatam...jasne ze je rozdiel co sa tyka bytov a domov, ved to da logika ;-) @inffinity uz si aj pozerala nejake kotle, ci este do podrobna ste to nejako neriesili? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fedor16 zatim jen okrajove mame info ohledne prakticnosti a uspory.. Momentalne se budeme stehovat a uvidime co zima mame tam aj plynove kurenie aj na pevne aj krb co cely dom vykuri.. Takze uvidime teda co a jak a buduci rok asi bysme toto poresili...
Odpovedať
Profilova fotka
pre jednoduchšie rozhodovanie: kúri sa asi 2000 hodín do roka, spotreba podľa veľkosti domuje od pol až do 2 kg/h, zásobu treba mať aspoň na pol roka, nie je problém pelety,ale ak ich dovážate viac ako 50 km, doprava to predraží.. Okrem bag -ov sú aj vrecované po 15 kg.
Odpovedať
@fedor16 ano - tak nejako. Ale aj tak to predsa len urobi nieco, pomoze to cloveku. Len si to treba vsetko nastudovat ako to vlastne je, co treba urobit a pod. A hlavne treba brat aj ohlad na to ze ked kotol tak je dobre ratat aj s tym ze treba k tomu prislusenstvo. Treba si nastudovat ake su zapojenia, co je k nim treba a podobne, tak nie len smerovat pozornost na dotacie :-)
Odpovedať
@fedor16 vies mi prosim ta napisat co vsetko ste zvazovali az kym ste sa rozhodli pre konkretny typ kotla a znacku? dlho vam to trvalo? pozeral som uz viacero kotlov na pelety ale kedze s takymto vykurovanim nemam skusenosti tak neviem na co sa v tych vlastnostiach kotla pozerat :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?