Kotol na pelety alebo eko hrášok?

Poraďte. Ideme stavat okolo 300 m2 poschodovy domček.Rozhodujeme sa ci kotol na pelety alebo eko hrasok alebo kombinovany s tuhym.
Odpovedať
Profilova fotka
@erinka123456 Ak budete stavat do 3km od mojho domu, tak som za pelety. Domcek s 300 m2. Co je potom dom? :-D
Odpovedať
@erinka123456 v dnesnej dobe pri novom dome rozmyslat nad takymito moznostami? Nepozerali ste sa aj na ine sposoby?
Odpovedať
@erinka123456 Stále nechápem, čo za debil pomenoval uhoľný odpad EKO hrášok?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Ja som bol pouceny ze EKO neznamena EKOlogicky, ale EKOnomicky. Cize bordel, ktory "setri" penazenku a nici zdravie, prostredie a pekne susedske vztahy.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Tak že samotný názov je zavádzajúci. Výrobca by mal byť pokutovaný za klamlivú reklamu.
Odpovedať
Profilova fotka
som za pelety, ale to si musite vy doma zvazit, ze co ma pre vas viacej benefitov. Co vam bude blizsie, k tomu ekohrasku tu uz zaznelo nieco a priklanam sa k tym nazorom. Pri stavbe domu si to treba fakt dobre rozmysliet.
Odpovedať
@erinka123456 stavat 300m dm a palit tam drevo ako v praveku no neviem, asi skor tepelne cerpadlo
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ani penazenku spotrebitela nesetri. EKOnomicky je len pre dodavatela, lebo takto so ziskom preda uhplny prach, ktory by inac musel skladkovat lebo uz ani elektrarne to vsetko nestihaju spalit
Odpovedať
@erinka123456 ked nemate plyn pred domom, tak zvazte tepelne cerpadlo. Naozaj chce niekto dobrovolne popri inej robote robit aj kurica po zvysok zivota? To palivo treba aj niekde uskladnit, sice v takom domceku miesto asi bude ale preco, ked su aj elegantnejsie a cistejsie riesenia?
Odpovedať
pred tým ako sa rozhodneš si aj zisti, že napríklad pelety, odkiaľ by ste brali, aby ste nemali to nejako ďaleko, aby doprava vás potom zbytočne nevyšla draho, ale inak pelety sú fajn, je to aj ekologické, aj komfortné, neni s tým starosti, keď kotol si sám dávkuje pelety ako potrebuje
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 su aj elegantnejsie riesenia ako si to napisala, ale napriklad pri tych peletach si nemyslim, ze je to o tom byt kuric po zvysok zivota, predsa len kotle su uz automaticke, davkuju si palivo same ako je treba, ale jasne, ze kazdy mame ine predstavy o bezproblemovom kureni
Odpovedať
@marcelloo ja o automatoch viem. Len odist od automatu na dva tyzdne nehrozi. Viem o konkretnom kotliku co ho riadis na dialku, ale tak ci tak pan chodi raz za tyzden vysypat babke popol, nasypat peletky, uz utekal 60 km v noci cistit podavac, lebo sa tam zasekli peletky. Robi babke kurica aj ked ma automar... a o tom, ze peletky zhana cele leto, dobre, za dobru cenu, kde preprava nestoji viac ako palivo skoda pismen... Este, ze babka ma dost velku a suchu komoru kds ich vedia uskladnit na celu sezonu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren pomenovanie ekohrasok umožnil debil štát... Kúrenie ekohraskom ta vyjde na cca 60evri mesiac. Elektrika cca 240 evri, pelety 120evri....nie každý si dá k domu huciacu obludu - TC. Tak teraz babo rad...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 taketo veci sa stanu, ze sa pelety zaseknu, ze sa specu, ked nie su ciste, biele, ale skrz toto by som to kurenie vobec nezavrhoval, ale tak ako som pisal, kazdy mame inu predstavu, ine veci nam vyhovuju 🙂 Jasne, ze si treba pozriet aj pelety odkial ich brat, aby to malo zmysel aj po financnej stranke. Este k tomu cisteniu to tiez zavisi od mnohych veci, ze v akom intervale ho treba.
Odpovedať
My sme mali eko hrasok 6 rokov obsluhovala to svokra lebo tam bývalá sama a bolo to strašné furt čosi riešila futr sa niečo kazilo bohvie ako kurila a či to moc nedusila a je pravda že rozvody boli staré teraz tam ideme my s muž bývať a je to prvé čo ide preč ideme dat pelety
Odpovedať
@marcelloo pre mna je kurenie peletami z nudze cnost lebo dnes su aj ine a jednoduchsie (netvrdim, ze lacnejsie) riesenia. Bodka.
Odpovedať
@pirhina jaj žena.... Žene treba dat len obyčajný kotol s prikladá ním dvierkami... Inak je to taka menšia vyhna...no len tie pelety neviem neviem... Na obsluhu tiež náročné..
Odpovedať
@daralbajda krot sa, lebo nie kazda je gramblava ako tie tvoje...
Odpovedať
@daralbajda Tých 240€ na elektrike si poriadne prestrelil.
Odpovedať
@ruren neprestrelil, na vlastnej kozí som vyskusal, - 21°C Dvopodlazny podpivničený dom200m2 obytná plocha...
Odpovedať
U nás nie je plyn, tak viem ako ženy kúria.. A ty máš najmenej co hovoríš keď bývaš v bytovke.. Žene kotol max na kluku..
Odpovedať
@zita19 Ak niekto zháňa peletky celé leto tak to neznamená že pelety ako zdroj tepla sú zlé predsa.A to že sa niekomu zasieka podávač tiež nie je v poriadku.Moja skúsenosť z niekolkých domov je táka že 2 týždne k tomu človek nejde až keď dojdu peletky v zásobníku.Ja vysýpam popol 3x za sezónu,to je nič.Naskladnené 3t peliet pred zimou s kamarátom mi trvá presne 1 hodinu.
Odpovedať
@dedkovsevedko môžem vedieť aký máš kotol?
Odpovedať
U nás bolo veľa kurenarou a ten kotol na pelety bolo to najlepšie keďže plyn tu není tepelné čerpadlo bolo neporovnateľne drahšie a takže máme dom 200m2 poschodový elektrika nehrozí kto hovorí že to už není také drahé tak pri takom veľkom dome je ale áno je to pohodlnejšie ale bohužiaľ aj drahsie.To tepelné čerpadlo je super dhho sme boli v tom že ideme do toho ale keď sa to všetko zratalo rozvody.....potery na podlahové hore aj dole tak podľa mňa tepelné čerpadlo nenávratne .
Odpovedať
@pirhina Čo to trepeš? A peletovým kotlom budeš do čoho kúriť? Tam ti netreba potery na podlahy? Ani rozvody? Na 200 M2 je TČ tá najlepšia investícia.
Odpovedať
@daralbajda Elektrické podlahové kúrenie nieje vhodné do tak veľkých domov. Tam už je najlepšia alternatíva TČ. Elektrické max. do 100 m2.
Odpovedať
@ruren nemal som rohože , klasika teplovodné .Najskor akumulačné /nahrieval som nočným prudom 2,4m3 vody , ktoré som potom vyčerpaval , potom elektrokotol, potom kotol na drevo , kotol na uhlie a podávač , okrem jadra som vyskušal na sebe všetko... Rohož elektro som mal vzim,nej záhrade , ale to ked som zapol tak som mohol na koliesku elektromera pílit drevo...
Odpovedať
@ruren áno a koľko stojí tc na 200m2 dom 12000 ak sa pošťastí dotácia tak 9000 .pec stojí 4000 ak sa pošťastí dotácia tak 3000 to je dosť veľký rozdiel nemyslíš?či sa mýlim. a pri tých poteroch áno aj tam treba rozvody aj poteri .tak poraď aké tc je dobré lebo zatiaľ ma žiadne nepresvecilo ešte sme kotol nekúpili takže ......neni to úplne v pase ale zatiaľ sme rozhodnutý na pelety .
Odpovedať
@pirhina to sa neda povedat len tak ze ake silne TC na plochu. My na nasu zastavanu plochu 240m2 a uzitkovu 190m2 mame TS 5,7kw pri -15 st. a 20 °C v inter. EC - A0. Po korekcii na vyssiu tt v inter a pripravu TUV mame TC ktore pri A2/w35 dava vykon od 8 - 11kw ( min/max) s COP 4,12 a odberom prudu zo siete 2kw. Ale stacila by nam aj 6 -8kw , no nechceli sme aby sa trapilo a slo na vrchny vykon. Takto ide velmi tichucko a cez akumulacku si urobi zasobu tepla aby necyklovalo. Spokojne v zime da jak nic aj 27 st v dome, musel som 1x vyskusat :) " Poznate ten pocit zo starych domov ked vreli radiatory a kotol na tuhe palivo ci plyn dal s prehladom" nebudeme predca mrznut ne ? :))
Odpovedať
@pirhina kúp13- 18kw kotol na pelety s rotačný horakom za cca 2800-3500 a máš vystarane...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?