Aky kotol na ake palivo ? Splyn.kotol s aku. nadrzou, kotol na pelety alebo Stropuva?

Ahojte zhanam vhodne kurenie do domu obytna zona 80m. Mury palena tehla 70 cm. Rozmyslam nad kotlom na pelety, splynovacim kotlom s akumulacnou nadrzou na drevo alebo NOVINKU Stropuva na viav druhou paliva. Co je najidealnejsie a najlacnejsie poradte diikes.
Odpovedať
@jano225 pre kazdeho je najidealnejsie a najlepsie nieco ine, sam som na to tiez prisiel, ze kazdy si musi prist sam, co by bolo pre neho to najvhodnejsie. Ja som zaciatkom roka kupoval kotol na pelety, taktiez som chvilu uvazoval aj nad splynovacim kotlom, ale popustil som z toho. Pelety sa mi zacali coraz viac pozdavat najma aj z dovodu, ze nie je okolo toho nejako starosti a efektivita takehoto kurenia je vysoka.
Odpovedať
A si spoko s tym? Aky mas kotol kolko spalis aky mas dom velky?
Odpovedať
Profilova fotka
@jano225 osobne by som tiez volil pelety, minuly rok som este mal v hlave predstavu, ze pojdem do krbu, ze to bude dobrou volbou, ale potom som si zacal viac zistovat o moznostiach vykurovania a podobne a narazil som na peletove kotle, to ma zaujalo kedze cez kamarata som sa vedel bez problemov dostat k peletam, len som bol nesvoj z tej prvotnej ceny. Predsa len je to vyssia investicia. Teda aspon pre mna bola. Ale nsnad spravna ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dosť málo informácii si udal. Je veľmi potrebné to aké tepelné straty má dom. Podľa toho sa dá najskôr riadiť. Od toho sa treba odraziť. 80m je pomerne malý priestor, takže myslím, že tam by mohol stačiť aj kotol s nejakým menším výkonom, avšak ťažko je mi takto písať, keď neviem aké máš tepelné straty.
Odpovedať
Profilova fotka
@delfabo to suhlasim, tiez to bola jedna z veci, ktoru som musel vediet, ked som sa zaujimal o to ake kurenie riesit, bez toto sa clovek nevie pohnut, kedze su to klucove informacie, aby bol spravne vybraty kotol, krb alebo cokolvek ine. Ale premyslam, ze taky rozmer, ze odhadom zhruba by tie straty podla popisu mohli byt okolo nejakych 10kW nie? @jano225 kolko ti to vychadza?
Odpovedať
@jano225 v pohode som, daval som konkretne Atmos D15P, obytnu mam necelych 90m cize je to nieco podobne ako aj u teba. Pri tomto kotli, co som ja daval je ten rozsah 7-15kW, co sa mi zdalo ako take najvhodnejsie, najprijatelnejsie z pohladu tepelnych strat, ze v takomto rozmedzi sa drzat. Len je to presne o tom, ze ty sa musis riadit tymi parametrami, ktore mas ty. Ake tepelne straty, ci mas nejaky dosah na kupovanie peliet aby si nemusel pre ne chodit az neviem kde. A akoze co sa tyka samotneho kotla, tak myslim, ze som si vybral dobry kotol a najma od vyrobcu, ktory je na trhu uz nejaku tu dobu. Co podla mojho nazoru o niecom predsa len svedci
Odpovedať
Profilova fotka
Len najhoršie na tom je @marcelloo, že sú ľudia, ktorí kotol vyberajú len tak nejako odhadom, čomu teda ja asi nikdy v živote nebudem rozumieť, ale sú aj takí. No môj názor je taký, že najskôr všetky informácie čo budem potrebovať si je potrebné dať dokopy a až potom podľa toho hľadať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?