Ako získať nevložený list vlastníctva?

Ahojte,,viete mi niekto poradiť,naskytol sa nám takýto problém,,chceme začať stavať dom v záhrade u rodičov, rodičia dali urobiť geometrický plán celého toho pozemku už pred 10 timi rokmi a stále je to ne ROEPKE čiže nemajú od toho list vlastníctva,,chceme z toho pozemku vlastne len na stavbu, nedá sa to ani na nás prepísať ani spraviť geometrický plán na tú časť ktorú nam chcú dať kedže nieje ten list vlastníctva a na pozemkovom úrade nám povedali že môže byť až o 2 roky,,viete niekto poradiť čo by sa stým dalo urobiť aby rodičia získali ten list vlastníctva???
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že by ste mali zistiť prečo nie je založený list vlastníctva. Akým spôsob nadobudli rodičia ten pozemok? Dedili to alebo kúpili?
Odpovedať
Oni ho odkúpili ešte tak pred 30 timi rokmi,,na kúsku z neho majú postavený dom,,od toho list vlastníctva je,,zbytok je záhrada kde my chceme postaviť dom a list vlastníctva nieje,resp.je to na ROEPKE a oni za 8 rokov čo to tam už je neposlali ani rozhodnutie,,tak nám na pozemkovom povedali,že ak to chceme urýchliť máme to vytiahnuť z ROEPKY isť za notárom a ten to spraví akoby znova a bude to trvať tak 3 mesiace,čo sa mi zdá teda dosť,neviem či by sme zatial mohli aspoň požiadať o stavebné povolenie,jední hovoria že áno,druhý že nie,,tak som bezmocná čo ďalej.
Odpovedať
To kde prebieha ROEP 8 rokov ??? To sa mi nezdá. Notár Vám môže spraviť osvedčenie o vydržaní ( musí prešetriť či sú splnené všetky podmienky ) , mali by ste to skúsiť. Neviem presne ako dlho to u notára trvá, treba sa popýtať, zavisí to od listín, aké máte k dispozícii, ale je to asi rýchlejšia cesta ako ROEP, teda podľa toho kedy bude schválený, čo si môžte zistiť na príslušnom katastri. Stavebné povolenie podľa zákona vydajú len vtedy ak preukážete vlastníctvo k pozemku :-((.
Odpovedať
dnes som bola na ROEP,vYhrabali tam aspoň rozhodnutie ktoré neboli schopní ani poslať naším rodičom,,,u notárky sa nám podarilo objednať až o 30 dní,uplná katastrofa,,tak sme sa nepohli,,neviete či sa dá odkúpiť pozemok aj na základe rozhodnutia z ROEPU, alebo akoby sme mohli docieliť žeby sme tam mohli začať stavať?
Odpovedať
majuska121 napíš, kde to máš a pozri si túto paľbu, asi od 11 minúty. http://video.markiza.sk/archiv-tv-mar...
Odpovedať
majuska121 Skús si preštudovať aj zákon http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/z... to je základ na čom môžeš stavať. Čakať na notára nemá žiadny význam.
Odpovedať
no zaúmavé,,toto je fakt len slovenský bordel,,celý týždeň lietam po úradoch,,nič moc som sa nedopátrala,,ale aspoň môžem požiadať o stavebné povolenie na základe rozhodnutia z ROEPU,,i ked si na to nemňžem zobrať úver kedže to není v mojom vlastníctve,,tak to zasa musím začať riešiť inak:-((((
Odpovedať
majuska121 jednoduchšie je nelietať po úradoch, ale sadnúť si k monitoru a pokojne si prečítať pár zákonov. Po tom čo si si prečítala ten z rána nasleduje zak.330 http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/z... Potom si prečítaj aj zákon o obecnom zriadení a stavebný zákon a zákon o katastri.
Odpovedať
No práve ked je človek blbý a fakt nevieš čo prv a kam sa pýtať a čo hladať je to ťažké,,kto sa v tom vyzná je to jednoduchšie,,ja už som tiež múdrejšia ale dalo mi to fakt zabrať,,dikes za pomoc :-)))) ;-)
Odpovedať
No práve o to ide, byť múdrejšia. Aj keď to dá trochu zabrať, určite to stojí za to, lebo za blbosť sa platí. Niektorí za ňu budú platiť celý produktívny život. (hypotéky na 25 až 30 rokov) Riadna cena za blbosť.
Odpovedať
Hypotéka cena za blbosť????aha tak nie každý každý sa vie narodiť že zarabá tisíce eur mesačne aby si mohol dovoliť postaviť dom z vlastných financií alebo mu ho zaplatie rodičia,,alebo mu rovno padnú peniaze z neba,,tak pokiaľ chcem niekde bývať tak som ochotná platiť hypotéku aj 25 rokov :-)
Odpovedať
majuska121 Ale to potom môžeš dopadnúť ako Grécko. Ty keď dnes podpíšeš záväzok na splácanie xx.xxx € mesačne na 25 rokov, nikto ti to neodpustí. Môže sa ti stať, že budeš do smrti pracovať vlastne zadarmo, lebo všetko čo zarobíš odovzdáš banke a budeš sa za domom pásť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
a ako to potom riesit PRIATEL???? Pozicias mi ty????
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam hypoteku, aj slusny prijem, hypoteka je asi 1/4 mojho platu...nemyslim si, ze by som bola blba, ani sa pasla na trave... :-|
Odpovedať
Ked je taký šikovný mňže nás založiť všetkých a nemusíme splácať hypoteky a spokojne žiť :-)
Odpovedať
No možem sa za tým domom pásť čoby nie,,ale aspoň ho budem mať,,dnes nemá nikto nič zadarmo a 3/4 obyvateľstava ma kde bývať vdaka hypotéke,,takže tak,,, :-)
Odpovedať
majuska,hanka a michalko, Neberte to v zlom. Nechcem sa do vás navážať a ani vás nejako urážať. Chcel som len poukázať na nerozumné rozhodnutia ľudí, ktorých tí múdrejší presviedčali, že inak, ako na hypotéku sa nedá a vraj je to normálne. Dnes tí neomylní nevedia, čo ďalej a ako to s bankami a eurom budú riešiť. Vraj to budú riešiť. Pritom riešenie nie je, lebo trh a peniaze nepustia. To čo píše hanka, že má slušný plat a hypo na 1/4 platu je dobre, ale istota to nie je. Istota je len v daniach, dlhoch a v smrti. Ostatné je neisté (nestále a premenné). Nie je nutné, aby mali napríklad traja súrodenci plus rodičia samostatný byt, alebo dom. Kľudne sa môžu, ako rodina dohodnúť, že si vybudujú rodinné sídlo za 250.000 €. Rodičia majú byt predajný za 100.000 € a deti potrebujú ďalšie 3 byty po 100.000 € na hypotéku. Ďalej to popisovať nebudem, lebo mi to pripadá zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
no ja to popisem len jednou vetou, ktora sa hovori v Polsku - "s rodinou? len na fotke..." alebo ako hovori moj otec (a Stanislav Stepka) "dcery moje, ktora ma mate najradsej, prva vypadnete z domu" :-D my sa doma (mama, otec, ja, manzel) znasame perfektne, nehadame sa, kazdy z nas je prisposobivy, slusny, nealkoholik, nefetak, ale spolocne byvanie natrvalo? ee :-D cakala som, ze mas sofistikovanejsie riesenie, ako zdielanie nakladov s rodinou |-|
Odpovedať
Ja si myslím, že ak má byť rodina rodinou, musí fungovať ako klan. Nie ako banda rozlietanych chudákov, každý v inom okrese, alebo dokonca inom štáte a všetci svorne na niekom cudzom závislí. Ja nemám predstavu, že rodina je tá tlupa čo sa schádza na pohreboch a žraniciach. Viem že to neznie veľmi sofistikovane.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim, my napriklad byvame v jednej dedine (teda aj my tam budeme stavat) - nasi, my, sestra, manzelovi rodicia, manzelov brat....a je to fajn sadnut na bicykel a ist na kavicku raz tam a potom inam :-) (asi by sme sa tu o tom ale nemali viac bavit, lebo sme mimo temy) =-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?