Existujú tajné, zatajené ťarchy, dlhy, exekúcie, mimo listu vlastníctva?

Profilova fotka
Ahojte, kupujeme rodinný dom s oficiálnymi dvoma ťarchami na LV - citujem ...výkon záložného práva...v prospech prima banku...postup máme dohodnutý taký, že naša banka po doklade od predávajúcich od ich primabanky, že aké sú dlžné sumy, sú dve a s povolením o predčasné splatenie ich ťárch, sa vyplatia ich ťarchy po zapísaní na LV a taktiež zbytok ceny za dom predácajúcim na účet. Zaujíma nás ale, či sa nemôže stať, že po zaplatení sa objavia nejaké ďalšie ťarchy, prípadné iné problémy. Ako to ošetriť do kúpno-predajnej zmluvy? Tú bude robiť známi predávajúcich, realitný maklér, ale predaj nejde cez jeho realitku, je to len ich rodinný známi. Poraďte. Čo si ešte preveriť pred samotným podpisom KP zmluvy. Moja banka tvrdí, že si preverí ťarchy, keďže aj my budeme čiastočne brať úver, na polku sumy. Bojím sa niečoho neočakavaného. Predávajúci tvrdia, že iné ťarchy nemajú, majú len zablokované účty, preto predávajú dom, aby sa pohli ďalej v živote. Ďakujem krásne.
Odpovedať
Viem ako to chodi , ak sa kupuje nieco cez exekuciu , tak si radsej aj sam prever , voda ,elektrina, plyn , ci nieje nehnutelnost este niekde zalozen to vam asi prezisti len banka , ale tychcto par veci si vies prezistit a nestoja nic len par minut na telefone :)
Odpovedať
Profilova fotka
filipe1, dik, toto ma tiez napadlo, bala som sa skor nejakych vacsich veci, ale tie by boli asi v LV oznacene. A akonahle sa uz zapisem na LV ja s mojou bankou a vyplatime im tie dve ich tarchy, potom ich banka da prikaz na zmazanie ich podlznosti, ak tomu dobre rozumiem. a tym padom uz sa ich stare veci asi netykaju domu prepisaneho na nas.-
Odpovedať
no este su aj nebankovky , ono clovek nikdy nevie kde figuruje este nehnutelnost , viem o pripadoch kde na LV nebolo nic ale v skutocnosti tam bola tarcha , ak ni ekto chce vycistit nehnutelnost tak sa to da aj nekalo, mozno si skus najst neake recenzie na realitnu agenturu , ci figuruje ako spolahliva spolocnost , ono je to vzdy o risku dobra cena verzus ostatne riziko, treba si pozriet aj recenzie realitky , ale viem ze sa da vsetko zabalit do pekneho obalu tak treba davat pozor
Odpovedať
@tinka1207 vasa banka si to preveri dobre. vy si prípadne vyziadajte od predavajuce pred podpisom zmluvy list vlastnictva na pravne ucely a pripojte ho ku zmluve (tzn. LV priamo z katastra nehnutelnosti, kolok, peciatka a pod.) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dik chlapci.
Odpovedať
@richardptr , jedna skusenost vsetko bolo ok prepis bytu a vsetko prebehlo v pohode a nakoniec problemik par tisic nebolo uhradenych na najomnom a banka to tiez preverila , tak radsej viac krat preverit a mat to potvrdene ako sa spoliehat len na banku .....
Odpovedať
kolega kupil byt bez akychkolvek tarch alebo inych zaznamov. Po pol roku mu prislo oznamenie zo sudu, ze nejaky treti byvaly majitel sa sudi o vlastnictvo bytu a ma prist na sud. Zrazu bola na katastre plomba a po niekolkych rokoch natahovania kolega o byt prisiel. Takze nema ani byt a ani peniaze (viac ako 80 tisic). Akurat sa zacina sudit so zenskou, ktora mu byt predala, lebo ona vedela o tom, ze sa byvaly majitel sudi a zatajila mu to pri predaji.
Odpovedať
Ono ako napisal lacoj , ide o vela penazi tak osobne ako som sa dozvedel o tom pripade co som ti opisoval osobne by som do drazby nesiel , niekedy sa da viac stratit ako ziskat tak si to fakt dobre premyslite
Odpovedať
Profilova fotka
@filipe1 ahoj, nejde o drazbu, aspon o tom nevieme, preto budeme vidiet na pisomnom vyjadreni z primabanky, to je tam, kde maju tarchy, o ake sumy ide a ci sa to vlastne da predat, ci to uz niekde nieje v drazbe. preto nasa banka potrebuje vyjadrenie, pisomne, original, v akom stave to je k dnesnemu dnu, plus este v den prepisu sa bude pytat dalsi papier, presny, opat o ake sumy ide a v akom stave je opat LV k danemu dnu. aspon takto som to pochopila.
Odpovedať
@tinka1207 aha ale aj tak popreverovat poriadne :)
Odpovedať
@tinka1207 ono v skratke je to tak, že na LV( tom origináli pre právne účely) najdete ťarchy, ktoré reálne existujú. veritelia sú z predaja uspokojovaní postupne, teda najskôr banka a potom ostatní postupne, ktorí sú oprávnení veritelia dlžníka. Výnimku tvorí iba prípad ked dlžník je dlžný na daniach, tam je najprv bez ohľadu na poradie veritelov uspokojená dan. ziadne take veci ze nebankovka a pod. sa stat v pripade ze nie su zapisaní na LV nemozu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pytala som sa aj viac predavajucich, pretoze par krat spominali slovo ze komunikuju s exekutorkou a povedali, ze su v situacii, ked ako prve musia zaplatit dlhy, tarchy, v prospech Primabanku a potom, zo zbytku predajnej ceny za dom si zaplatia podlznosti, ktore maju u exekutorky ohladne zablokovanych uctov, lebo to sa vraj bezne deje, ked maju vykon zalozneho prava. Oni s nou vlastne urobili dohodu, ak sa budu zodpovedne chovat a budu platit jej mesacne nejaku sumu. No a oni ju chcu uplne vyrovnat hned po tom, ako sa vyplatia tarchy na LV. Podla predavajucej, exekutorka nemoze siahnut na dom, kedze ona blokuje len ich ucty. To som spominala aj v mojej banke, a povedali mi, ze je to bezna situacia....len clovek nevzdelany v oblasti dlhov, ma strach:(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tinka1207 neviem, ci je to mozne, ale skus sa spojit s exekutorkou. Je pravda, ze ak je napr. nejaky sudny spor na dome o vlastnictvo, na liste vlastnictva nie je nic vidiet:-(.
Odpovedať
Profilova fotka
evkaspa, je podla teba mozne, aby mne, ako cudzej osobe ich exekutorka poskytla informacie, nemozu mi povedat, ze to su osobne veci? je mi nad nebo jasne, ze to, co sa povie, v ich pripade, ze maju "len" zablokovane ucty a ona "nemoze" siahnut na dom, moze nakoniec na papieri vyzerat uplne inak. Ja som ale tuto skutocnost spomenula v banke, moja vub, ktora bude mat tento ich dom potom vlastne ako moju tarchu, kedze berieme uver a nemali by si to oni preverit? ved banka si ide zalozit tento dom. pisomny doklad o ich dvoch tarchach, co maju na LV moja banka dostane, cize si to takto preveria. ja uz neviem kam dalej patrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@tinka1207 LV si preveria, ale na ine veci nemaju dosah. Zalozca (predavajuci) podpisuje v zaloznej zmluve, ze na nehnutelnosti nie su ziadne tarchy, zavazky, sudne spory....... On jediny za to "ruci":-(. Banka pusti asi peniaze az po zapise zalozneho prava. Skus si overit u notara, ci by Ta aspon ciastocne "neochranila" notarska uschova do casu zapisu vlastníckeho prava (otázkou je, ci ma na notarsku uschovu exekutor dosah).
Odpovedať
@tinka1207 toto je fakt komplikovana vec, takze by som si nechal poradit od pravnika, ktory sa so situaciou detailne oboznami. Pokial ide o dalsie dlhy predavajuceho, tak pokial tieto nie su zabezpecene zaloznym pravom a nezacal sa este vykon rozhodnutia predajom nehnutelnosti, tak by si mala byt safe. Aj ked samozrejme tvoja financujuca banka bude velmi opatrna a tiez sa bude snazit znizovat to riziko, vo finale je to na tebe, lebo banka ked ti raz peniaze pozicia, tak ich musis splatit bez ohladu na to ci byt/dom mas alebo nemas.
Odpovedať
@lacoj to ako je mozne zistit, take nieco vopred? Myslim ten prebiehajuci sud s predoslym majitelom. V rodine sa akurat riesi kupa bytu, ktory posledny majitel ziskal v drazbe. Na co si dat pozor, co a kde treba pooverovat v takomto pripade?
Odpovedať
Odporucam precitat velmi zaujimavy nalez Ustavneho sudu http://portal.concourt.sk/SearchRozho... Ak sa nedogrcate zistite ze tu uz dnes nikto nic negarantuje, ani kataster. Dojdete k tomu ze absolutne neplati to ze navrhom na vklad ste uprednostneni pred naslednym neskorsim predajom cez drazbu, lebo podla niektorych sudcov nie je dolezity den registracie navrhu na vklad ale den zapisu do LV, ktory moze byt aj o 30 a viac dni, pricom drazitel ziskava vlastnictvo uz pri drazbe, nie administrativnymi ukonmi na katastry (vklad, povolenie a pod.). A pritom iny rozsudok Najvyssieho sudu hovori uplny opak. Vivat slovenska dzamahrija. Du blejt velebnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?