Dom na liste vlastníctva ako chata

Pekný deň všetkým ! Vie mi niekto poradiť? Hľadáme dom na trvalé bývanie. Pri hľadaní som sa stretla s domami, ktoré zjavne sú rodinné domy celoročne obývateľné, no vedené sú na liste vlastníctva ako rekreačná chata. Vie mi niekto vysvetliť, čo to znamená v praxi? V takomto dome nemôžem mať trvalý pobyt alebo platím iné poplatky alebo.... ???? Mohol by vzniknúť nejaký problém, keby sme dom využívali normálne na trvalé bývanie pre rodinu? Ďakujem za Vaše rady.
Odpovedať
Ak sa nic nezmenilo malo by platit: Ja viem ale zákon 496/2008 § 3 odst. (2) hovorí (2) Trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie alebo individuálnu rekreáciu, ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt... Za rekreacnu chatu sa platia vacsie dane z nehnutelnosti - povacsinou.
Odpovedať
Ďakujem. Nám ani tak nejde o trvalý pobyt, ten máme - len meníme bydlisko kvôli práci a potrebujeme celá rodina niekde bývať. Našli sme vyhovujúci domček, len je vedený ako chata na rekreačné účely. Nechceme sa popáliť a skončiť s nejakými problémami či vysokými poplatkami.... Idem mrknúť ten zákon
Odpovedať
@lubica2403 ako kde, my platíme na dani za "chatu" úplne rovnako ako za dom. aj niektorí poslanci si takto poriešili svoje bývania, že bývajú v "chatách" 8-) proste územný plán (alebo ako sa to volá) aktualizujú raz za 10 rokov a medzitým ide urbanizácia veľmi dopredu. hold dnes je "in" bývať na kopci, kde kedysi boli len rolia a viniče :-N ale na dedinách čo viem od tety, tak za rekreačný dom platia MENEJ než za rodinný dom takže nemusí byť pravda, čo píše @palko80 ono dosť záleží či je to "chata" iba papierovo a v skutočnosti je to riadna vila alebo je to naozaj chata, ktorá je uspôsobená na celoročné používanie. a čo sa trvalého pobytu týka, tak a spýtaj na meste. jediný problém by mohol byť s poštou, ale aj to sa dá v pohode riešiť schránkou na pošte, kde si poštu pôjdete vyzdvihnúť (pošta dokonca túto službu ponúka bezplatne a to tam, kde je možné mať trvalý pobyt, ale pošta tam nedoručuje)
Odpovedať
Ďakujem, zuzanka :-) Je to normálny rodinný domček na okraji obce - drevodom - žiadna malá chatka ani žiadna vila. Ideme to v sobotu pozrieť, tak uvidíme... Ale veľmi sa mi to podľa fotiek páči :-)
Odpovedať
@lubica2403 určite si treba zistiť aj na katastri zvyčajne sa to dá preklasifikovať alebo je to uvedené chybne u nás rodičovský dom skoro v centre mesta normálne súpisné číslo, daň ako za bežný dom a potom sme sa s manželom brali a naši mu šli ako majitelia vložiť trvalý pobyt sa prišlo na to že kataster nás 25 rokov vedie ako chatu a garáž :-N takže sa náháňalo aby to dali do poriadku ...
Odpovedať
No... s katastrom máme tiež svoje skúsenosti :-) Dodnes som podľa katastra majiteľom nášho domu len ja. Manžel nevlastní nič :-) Hoci sme to už naháňali stokrát a hoci sme dom stavali spoločne a spoločne kolaudovali. Len na katastri urobili chybu.
Odpovedať
@lubica2403 RD nadobudnutý počas manželstva je v bsm (rozhodujúci je dátum sobáša a kolaud. rozh.)..choďte na kat. úrad a žiadajte o zápis podľa vzoru napr. tu http://www.minv.sk/swift_data/source/...
Odpovedať
janetbla - ďakujeme :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?