Plynotesnost komina

Ahojte, chcem sa spýtať ako je to s požiadavkou na plynotesnosť komínových dvierok, komín pre tuhé palivo. Jedná sa o malú bytovku so 6 bytmi, staré tehlové komíny sú vyvložkované - nerezová vložka Jeremias. Štandardné komínové dvierka sú zo strany spoločného schodiska. Sú potrebné komínové dvierka, ktoré sú označené ako plynotesné ? Samotná vložka je podľa mňa dostatočne tesná, vrátane dobre priliehajúcich vnútorných dvierok, bez odvodu kondenzu. Našiel som požiadavku o plynotesnosti komínovej cesty pre plynové spotrebiče, ale nie pre tuhé palivo. Viete niekto s istotou poradiť ako je to s požiadavkou plynotesnosti ?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter - tvoj nazor nie je smerodajny, dolezity je kominar ktory komin reviduje. STN EN 13063 (Komíny – systémové komíny – všeobecné požiadavky) STN EN 1443 (Komíny – všeobecné požiadavky): definuje tesnosť dymovodu a komínových komponentov. STN 73 4201 (Komíny a dymovody): slovenská norma špecifikujúca technické požiadavky vrátane čistiacich otvorov a dvierok. Komíny na tuhé palivo musia mať triedu tesnosti N1 (podtlaková prevádzka), a teda aj všetky komponenty (vrátane dvierok) musia vyhovovať tejto triede. Neplynotesne dvierka nemozu mat triedu tesnosti N1, takze sa pouzit nemozu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@stavepeter - tvoj nazor nie je smerodajny, dolez…
@mgx Dakujem. Este jedna otazka: pozeral som na parametre tej nerezovej vlozky - ta splna N1. Je vlozena v starom tehlovom komine. Aj v takomto pripade su potrebne navyse aj dvierka N1 ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stavepeter:

@mgx Dakujem. Este jedna otazka: pozeral som na …
@stavepeter nemalo by zmysel mat plynotesnu spalinovu cestu a otvory v nej nie.... Ide o bezpecnost, ochranu zdravia a zivota uzivatelov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@stavepeter nemalo by zmysel mat plynotesnu spal…
@schiedel_maros_plsko spalinova cesta ma svoj vnutorny otvor a ten splna poziadavku N1. dvierka o ktorych som pisal vyssie su otvor v tehlovom obale.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter daj fotku toho vnutorneho "otvoru", pripadne odkaz/link na pouzity diel. Prax je taka, ze ak sa robi vyvlozkovanie nerezou, dvierka sa vymenia za nove, plynotesne N1.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stavepeter:

@schiedel_maros_plsko spalinova cesta ma svoj vnu…
@stavepeter Komin v zmysle Vyhlasky 401/2007 ma byt viacvrstvovy. Len vlastnosti vlozky nestanovuju podmienky pouzivania. V kombinacii s vlozkou je teleso murovaneho komina chapane ako zlozeny komin, za ktoreho vlastnosti zodpoveda, lebo ho vybudoval, zhotovitel komina. V tomto pripade aj dvierka na kominovom plasti musia zodpovedat deklarovanej spalinovej ceste.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?