Je lepšia kratšia alebo dlhšia fixácia pri hypotéke?

Dobrý deň, ideme stavať a samozrejme riešime hypotéku. Všade okolo je počuť, že už tak nízke úroky ako teraz dlho nemôžu trvať a pomaly to pôjde hore a tým aj celkové preplatenie hypotéky. Tak som začala uvažovať, či by bolo lepšie si teraz dať 10 ročnú fixáciu úroku (za čo sa samzrejme priplatí), ale mať ten nízky úrok dlhšie a až potom "nabehnúť" na vyšší.. Máte niekto podobné myšlienky, prípadne viete poradiť, či rozmýšľam "správnym smerom?" Vďaka za info
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 Povedať vopred, či úroky porastú alebo klesnú, alebo si udržia túto úroveň - to Vám neviem povedať. Ak sa Vám ale podarí získať zaujímavý úrok pri tej fixácii na 10 rokov, tak ja osobne by som do toho šla.
Odpovedať
@andreah25 vďaka za názor. Len stále rozmýšľam tým smerom, že keď aj teraz výjde celková cena úveru pri 10 ročnej fixácii vyššia, či by stále nebola výhodnejšia, ak by neskôr tie úroky porástli. Ale to sú ozaj asi špekulácie v teoretickej rovine a nevieme ako sa všetko vyvinie.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 skusim aj ja prispieť mojou troškou. ak si zoberiete že rozdieli medzi úrokom 1,69% na fix 3 a úrokom 1,99% s fix 10 sú minimálne tak sa to oplatí. presne ako bolo napísane, nikto nevie čo bude ale ak si niekto dá fix 3 s úrokom 1.49 a o 3 roky mu to zdvihnu čo i len o 50% je zle. a ak si niekto dá 1,99% na 10 rokov a náhodov uroky pôjdu smerom dole zas je zle. osobne som si nedávno refinancoval úver s úrokom 1,99% na 10 rokov.
Odpovedať
@cisko39 ďakujem za názor. Tiež uvažujem nad situáciou, či je ešte reálne, pri momentálnej situácii, že by v priebehu tých 10 rokov išli úroky dole o nejakú horibilnú sumu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@elka86 prave sa sam seba pytam na otazku aku fixaciu zvolit. chcem 40000 na 5 ci 10 rokov. pri 5 tich mi to vyjde 0.50 percent pri 10 1 percento. Ako sa vyvijala vasa situacia pri znizeni urokov pocas splacania ?
Odpovedať
@palo1987 Nám sa podarilo znížiť úroky asi pred pol rokom, keď sme riešili iné veci a pracovníčka v banke (VÚB) nám to sama ponúkla. Urobilo to len pár eur na splatke, ale aj to je niečo. Momentálne nám náš finančný poradca poradil Prima banku, kde je 0.6%urok a prefinancovali by sme tú VÚB. Čakáme ešte na konkrétne čísla a uvidíme..
Odpovedať
Ja by som jednoznačne fixol na čo najdlhšie.
Odpovedať
Jedného dňa sa úrok na hypotékach vyrovná inflácií (+3% a viac). Otázka je aké % splátky hypo predstavuje vzhľadom na Váš príjem. Lebo pri 100k úvere na 30r s úrokom 0,6% je splátka okolo 300€. Ale pri úroku 3% je to už 420€. Pri úroku 4,7% (čo bol štandard v roku 2010) je to 520€... Ak Vás taký nárast splátky nezruinuje, tak kľudne by som išiel do kratšieho fixu. Ale ak je na ceste dieťa, žena na materskej - stavil by som na istotu rovnakej splátky na 5,10 rokov ako riskovať.
Odpovedať
Je to na rozhodnutí kazdeho jednotlivca. My sme teraz refinancovali a dali sme fix len na 3 roky s nizkym urokom. Podľa vyhladu NBS a mojho osobneho presvedcenia uroky hore az tak nepojdu. Po 3 rokoch mozem podla aktualnej situacie premyslat, ci uver necham kde je, alebo opat prefinancujem. Osobne by som na 10 rokov uver za urok nad 1,5 % nefixovala.
Odpovedať
@palo1987 Momentálne sú tie úroky už zrejme na absolutnom dne a klesať už veľa nebudú. Pretože základné úrokové sadzby stanovené ECB od ktorých sa odvíjajú všetky ostatné úroky sú na nule, hoci áno už sú tam dlhšiu dobu. Môj prípad bol taký, že od roku 2015 kedy som dostal úrok 2.2% som ho znížil po 1-2 rokoch na 1.65% a na jeseň 2019 som to znížil na 0.95%. V súčasnosti by som to možno znížil ešte na 0.85%. Vždy som mal fixáciu 3roky. Pokiaľ by som dostal dnes ponuku na 10 rokov za 1% asi by som to vzal. Samozrejme treba si zrátať či ťa za to 1% nebudú tlačiť do nejakého zbytočného poistenia, alebo koľko stojí mesačne učet a pod. aj to môže navýšiť v konečnom dôsledku. Výhodou kratšej fixácie je, že môžeš využiť konkurenčné ponuky pri konci fixácie. Mne napríklad banka vrátila dve splátky, teraz v januári som dostal 700eur. Za presun do inej banky som neplatil, kataster preplatili. Jediné čo som platil bolo asi 20eur za obdobie ked sa načerpali peniaze. Ja som to načerpal o pár dní skôr aby neboli problemy s vyplatení v presne stanovený dátum konca fixácie. Nevýhodou sú papierovačky a stresíky,keď na poslednú chvílu riešili vinkuláciu poistky.
Odpovedať
Pár dní dozadu to pekne robzobral pán Karpiš, odkaz na video https://www.youtube.com/watch?v=_0rhj...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ludia, ako to vidite teraz s fixom? Mam dve hypo. A na poziadanie mi bankla ponúkla znizenie urokov na oboch hypo zadarmo. Moznost fixu od 3 do 10 rokov, pricom každá z moznosti má stale nizsí urok ako mam momentalne. Zvazujem 10 a 5r. Nejake rady ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spee16dee nikto ti nevyvesti z gule kam pojdu percenta. Zatial isli stale dolu ale ...
Odpovedať
@spee16dee Ake uroky ponukaju?
Odpovedať
@exponent FIX3 - 0,79%, FIX4- 0,90%, FIX5- 0,95%, FIX10- 1,19%
Odpovedať
@spee16dee ahoj, a v ktorej banke? Ja mám refinanc v Prima banke za 1%, minulý týždeň som tam volal, že chcem 0,6 ako ponúkajú novým klientom. Tak ma poslali do prec :-( že to len novým klientom, terajší klienti máme šúchať nohami :-)
Odpovedať
@jurkoboss CSOB
Odpovedať
@spee16dee Musite mat pri tychto urokoch aj poistenie u banky?
Odpovedať
@spee16dee Ak pri tom nemas nejake debilne postenie, tak brat urcite 5r.fix ba dokonca 10r. fix
Odpovedať
@exponent mam u nich aj poistenie domu, ale s tym nemam problem, je to 110€ rocne a uz mam zaplateny rok do predu. Neskumal som kolko stoji inde. Zvazujem tých 10
Odpovedať
@spee16dee Ale treba skumat, ci nemas dom podpoisteny. Ak nie, tak je to v poriadku.
Odpovedať
@spee16dee zaujimave. ale Fix3 je v Prime 0,6% (Fix5 0,8%) bez poistenia a v Postovej 0,5%
Odpovedať
@bigjamajko neriesim refinancovanie v inej banke, ale znizenie urokou v csob a hlavne dlzku fixacie. Mne sa v Csob strasne paci ze mam nastavene splatky tak ze je to pre mna vpoho a do toho mozem kazdy mesiac davat mimoriadne splátky, co aj realne využívam. V konečnom dôsledku skorsim vyplatenim sa dostanem na ovela nizsi úrok.
Odpovedať
@exponent tak to si musim preveriť, myslim ze je poisteny na vysku uveru.
Odpovedať
@spee16dee Tak to skor vyzera na podpoistenie, ale nechcem ta strasit, prever si to. Zalezi aj na tom, ci ti banka poskytla hypotéku do výšky 70 % alebo 100% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti a ako ti nehnutelnost ohodnotila. Je aj rozdiel ci mas urobeny znalecky od banky alebo pre volny trh. Ak ti banka povedzme ohodnotila dom na 100.000,- a dom bude mat po dokonceni hodnotu 150.000,-, tak s poistkou od banky bude dom podpoisteny. Ak si dom nechas poistit aspon na jeho trhovu hodnotu (poistit dom si mozes aj na milion), tak sa ti zvysi aj suma poistneho. U inej poistovne by si mal mozno nizsie poistne, lebo mozes vyjednavat. Ono to je vsetko o dohodach a ci mas na to cas a nervx.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@lubamezi mame historicky najnizsie uroky, ... a este ich aj dlho budeme mat 🙂 . O zvysovani urokov pocuvame neustale, pred 8 rokmi, ked som si bral prvu hypo, tak uz vtedy ma nahovarali, na co najdlhsi fix. A za 8 rokov sme sa dostali z 3% na sucasnych 0,3%. Je to tak trocha medialna hysteria, vyvolana samozrejme bankami, aby si poistila na co najdlhsie obdobie klientov, hoci dnes vo velkom funguje refinanc hypotek a prechod klientov ku konkurencnym bankam. Takze aj ked ECB mozno mierne zvysi urokovu sadzbu ku koncu roka, tak do samotnych urokov na hypotekach sa to premietne len zlahka, ak vobec. ECB tlaci samotnym komercnym bankam peniaze so zapornym urokom, takze tie banky su radi, ked vam ich dnes ponukaju aj s urokom len okolo 0%. A len taka mala uvaha. Co myslite, kto su najvacsi dlznici v ekonomike? obyvatelia? firmy? jednotlive staty? Samozrejme, ze samotne staty, tie su najviac zauverovane. Tych by sa zvysovanie urokov dotklo najviac. A to si dovolit v dnesnej napatej dobe fakt nemozu dovolit.
Odpovedať
Ahojte, čo by ste odporučili? Berieme 162k Ponúkli nám 5 ročný fix za 1.09 alebo 10 ročný 1.69 Vzhľadom na momentálne udalosti, vziať ten 10 ročný alebo je 5 ročný ok a nepredstavuje riziko? Viem, že sa to nedá predpovedať čo bude za 5 alebo 10 rokov ale osobne tomu nerozumiem na 100% a radšej si nechám poradiť. Vďaka
Odpovedať
@lenka_galbava ja osobne ten 10r. Uroky pojdu hore, mozno o rok mozno o 3. Rozdiel na splatke moze byt do 50e teraz
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_galbava zdravim a co to je za banku? tie uroky sa mi zdaju vysoke, hlavne pri tom 10r fixe.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?