Hypotéka s fixným úrokom alebo s premenlivou sadzbou?

Zdravim chystame sa na hypo... stavba rozostavana... papiera sa kompletuju... ake je v sucasnej situacii lepsie riesenie... ist do hypo s fixnou sadzbou (cca fix 3r) alebo ist do hypo kde je premenliva sadzba zavisla na euribor a fixna marza banky... co sa viac oplati, na com viac clovek usetri.. povedzme s vyhladom na najblizsie cca 10r... poznam princip, akoto funguje, ale chcem vediet, ci ste to v poslednej dobe niekto riesili ? vdaka...
Odpovedať
myslim, ze v sucasnej dobe je lepsi fix. Eurobribor je velmi nizky, banky to zohladnili len ciastocne. Ale ked sa co i len trochu sadzba ecb zvysi, banky na to okamzite zareaguju. Tiez budeme v blizkej dobe riesit hypo a rozmyslame o fixe na 3 alebo 5r, i ked uroky su vyssie, ale aspon mame istotu. Ponuka v sucasnosti vobec nejaka banka sadzbu ecb + prirazku? V minulosti to bola mbank, kolega to super vystihol dostal urok ecb + 1 %, takze teraz ma krasny urok.
Odpovedať
momentalne to poskytuje tusim len UniCredit Bank...neviem o ostatnych... maju fix 3r na urovni OD 4,29%... ak je cez 12M euribor, tak to je takto: 12m EURIBOR priemer za tento rok je cca 1,3% + marza banky je od 2,8%, spolu to teda je od 4,1% ak by to bol 6M EURIBOR, tak ten bol za tento rok priemerne 1,0% plus marza banky od 2,8% teda spolu to je zaujimavych od 3,8%... jasne ze je to priemerny euribor, neviem presne k akemu obdobiu to banka prepocitava... ano, uznavam, su to desatiny.. ale taka desatina percenta na 30rokov vie spravit dost :) je mi jasne, ze hypo nie je len o uroku a splatke, ale aj o tom ostatnom... ale preco si nepolepsit :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sme brali hypo pred viac ako rokom a zobrali sme si premenlivú, takže odvtedy nám dvakrát zmenili sadzbu a stále ju máme pod 4%, čo by sme vtedy u žiadnej inej banky s fixom nedostali. My sme spokojní, dúfame, že to takto vydrží ešte dlho, fix nám ponúkali až od nejakých 4,80%. Máme hypo na 15r., tak uvidíme ako sa to bude ďalej vyvíjať.
Odpovedať
@zahradnik určite ísť minimálne do 3 ročnej fixácie - v niektorých bankách sa vieš dostať aj na sadzbu okolo 4%, naopak výhody premenlivej sadzby pri výstavbe asi nevyužiješ - všetko pôjde totiž do stavby .... ale nepreceňuj hodnotu 0,1% - pri miliónovom úvere je to jedna káva :-D...
Odpovedať
my sme brali hypoteku este na zaciatku 2008 a tiez sme dlho zvazovali ci fixovat na 5 rokov alebo len na rok. Nakoniec sme sa to na poslednu chvilu zmenili z 5 rocnej na rocnu a zo sadzby, ktorú sme mali v roku 2008 - 5,5%p.a., sme vdaka znizeniu Euriboru ECBckou v roku 2009 klesli na 3,25% p.a. a v roku 2010 dokonca na 2,416 %p.a. Takze to bolo skvele rozhodnutie, keby sme boli fixovali na 5 rokov, mali by sme stale sadzbu 5,4% p.a., čo pri nasej vyske uveru 1,5 mil. Sk urobi obrovsky rozdiel. Teraz je situacia na bankovom trhu uz ina ako pred krizou, ale urcite doporucujem obehat viac bank a porovnat si ponuky, samozrejme brat do uvahy nielen urok ale aj RPMN, ktora zahrna ostatne poplatky spojene s uverom. Rozhodnutie je len na Vas, lebo ako sa bude vyvijat situacia na bankovom trhu, to sa da len tazko predpovedat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
obnovujem temicku tiez mame teraz moznost 3 roky fix s 3% urokom alebo eurobribor + marza banky ktora sa znizuje kazdych 6 mesiacov o 0,15% az na vysku 2% a ostava to tak az do konca splatnosti uveru cize vsetko bude zalezat od eurobriboru teraz je to za cca 4,1%.....co si vybrat?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?