Záruka po výmene elektroinštalácie v byte

Chcem sa opytat na vas nazor. Robili nam novu elektriku v celom byte a po polroku sme zistili, ze je zly prudovy chranic a neskor, ze chrci spinac na svetlo. Zavolali sme elektrikara, co to robil a vypytal si za vymenu 40 eur (praca + cena za spinac). Myslite si, ze to nepatri pod bezplatnu zarucnu opravu, ktora je 2 roky? Ja som si to myslel, inak by som si to spravil sam. Kazdopadne ta cena je podla mna riadne prestrelena za 10 min roboty.
Odpovedať
1
2
Sanozrejme, ze zaruka. Otazne je ci ste mali pri rekonstrukcii aj nejaku fakturu. Lebo ak ste len kesovali z ruky do ruky bez dokladu, tak potom mate asi smolu.
Odpovedať
Fakrura nie je a ani zaplatene nedostane, takze ziadna smola. Plne suhlasim s tym, ze je to v zaruke a zajtra mu to prislusne vysvetlim.
Odpovedať
Ak ti predával materiál cez seba, tak samozrejme je to v záruke.
Odpovedať
@polotrol určite záruka... Na druhej strane aj auto mate v záruke a koľko platíte za garancnu prehliadku? No a keď je to bez papiera tak sa ťažko nejaká záruka rieši. Keby to nebolo v záruke tak to nie je veľká suma lebo prúdový chránič stojí okolo 30 eur (ale aj viacej v závislosti od značky a počtu fáz).
Odpovedať
@neutrino ked mi na aute odide bateria, tak sa servis v zarucnej dobe nevyhovara na vyrobcu. Proste ju vymeni zadarmo.
Odpovedať
@pixell material isiel cez neho
Odpovedať
@neutrino to, ze mi nedal fakturu je jeho problem. Uzavreli sme spolu ustne zmluvu, to je v podstate nahrada za fakturu.
Odpovedať
Profilova fotka
poveala by som, ze je to stale v zaruke, takze osobne by som sa mu to snazila vysvetlit tym smerom, ze kvazy pytat peniaze nemoze
Odpovedať
@polotrol už sme ti to vysvetľovali v inom vlákne viacerí... Záruka na prácu sa vzťahuje na danú prácu len vtedy, pokiaľ bola práca vykonaná zle. Tebe ale odišla súčiastka (RCD). Cena 40€ nebola určite za súčiastku aj prácu, lebo len jeden 4P RCD40A/0,03A stojí cca 40€... Podľa všetkého vymenil chránič v rámci záruky (zaň nepýtal peniaze) a za prácu+cestu zobral 40€... Čiže postupoval správne. Debata, či bolo 40€ veľa/málo je na inú tému... https://www.google.com/search?q=chran...
Odpovedať
Je vidiet, ze kopec ludi nevie zakladne prava. 😄 Uz len tvrdit, ze je rozdiel medzi pracou so zmluvou a bez je postavene na hlavu. Od pravnika mam potvrdene, ze vymena mala byt bezplatna.
Odpovedať
@polotrol no ano mozno ti ju vymenia ale u vyrobcu resp. v jeho servise. Taksi si mal objednat vyrobcu chrániča a vypínača...
Odpovedať
Pre lepsie pochopenie aby sa ludia nenechali zdierat to vysvetlim este raz. Na elektroinstalaciu ako celok plati 2 rocna zaruka (samozrejme ked vsetko kupoval dany elektrikar = vacsina pripadov) to znamena, ze akykolvek problem mate bez ohladu na to ci je o chyba vyrobku alebo elektrikara VZDY vam to musi opravit BEZPLATNE. NENECHAJTE SA OKLAMAT - kazdy musi byt zodpovedny za svoje dielo Potom je tu tolko firiem a zivnostnickov, ktori sa na nas prizivuju a nespravaju sa k zakaznikovi ako by sa mali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
SAMOZREJME BEZ OHLADU NA TO CI VAM DAL FAKTURU ALEBO NIE. To je skor dovod na zavolanie danoveho uradu. Staci dokazat, ze vam to robil. Plati aj zmluva, ktora bola uzavreta ustne a pokial nie je ustne dohodnute inak vztahuju sa na to vseobecne platne zakony.
Odpovedať
@polotrol Každý áno, ale keď od toho nemáš papier, že by si si to dal urobiť bez zmluvy, bez faktúry, tak sú ľudia, ktorí sa k tomu vedia postaviť tak, že proste aká záruka.
Odpovedať
@polotrol zmluva ústne? to si môže každý vysvetliť po svojom, platná zmluva písomne , podpísaná oboma stranami a záruka i na prácu ozaj platí len vtedy ak všetko dodá elektrikár a musí mať pečiatku-musí byť registrovaný, to uzná revízny, ak nakúpiš materiál sám musíš mať doklad o nákupe a elektrikár,i revízny skontroluje správnosť a spoľahlivosť zapojenia,
Odpovedať
Profilova fotka
Nechápem ako môže niekto veriť ústnej zmluve. Preboha však pri nej nie sú žiadne záruky nič, to ako keby ani nikto nič nepovedal. Všetko musí byť poriadne napísané na papieri s pečiatkou a dátumom
Odpovedať
@guesell samozrejme je lepsie si spisat riadnu zmluvu ale je kopec zivnostnikov, ktori by na vas cumeli, ze to v zivote nevideli. A aj v takom pripade, ze nie je podpisana zmluva ste v prave a v pripade sudneho sporu by sa ustna zmluva brala ako riadna zmluva.
Odpovedať
@polotrol na súde tak nemáš žiaden dôkaz, to je ako tvrdenie proti tvrdeniu,komu dáš za pravdu?, tak sa robili niekedy fušky ked neboli živnostníci, no nikto to nedal na súd , dôkaz sa dá ale vytvoriť napr. v matematike ak sa tvrdí v poučkách nejaký vzorec, musíš dať dôkaz že to ozaj platí ako napr. a2+b2=c2 pri stranách v pravouhlom trojuholníku
Odpovedať
@polotrol chcela by som vidiet ako na sude dokazujes obsah tej ustnej zmluvy. Vsak ten elektrikar moze tvrdit nieco uplne co ty a bude to tvrdenie proti tvrdeniu. Este aj keby si ho mal natoceneho na videu ako robi tie istice aj tak by si to pouzit nemohol, pokial zaznam nebol zhotoveny zakonnym sposobom. A este stale sme sa nedozvedeli, ci si platil 40€ za robotu alebo za suciastku. Ci to ani ty sam netusis a ani elektrikar netusi, ze tu o nom mutis vodu
Odpovedať
Neriešte tu blbosti, proste ak dal elektrikár materiál tak to musí prísť zadarmo opraviť, ak nie je hajzel, a je jedno či s papierom alebo bez
Odpovedať
@polotrol presne tak- kedže to pol roka islo asi to nie je zle zapojene+ teda by to odhalila revízia. takže zostava vada výrobku (ktorý ti mimochodom aj zadarmo vymenil). Tá vsak môže byť spôsobená aj tebou. čiže jednoznačne mal elektrikár prijat reklamáciu, zdemonntovať prístroje a zaslať na odborné posúdenie a podľa výsledku realizovať nápravu. Ale ako sa hovori podaj niekomu prst uchmatne ti celú ruku.
Odpovedať
Ja čo poznám elektrikárov, buď robia na faktúru, vtedy sa stávajú predajcami a robia záručné opravy zadarmo. Alebo, ak to zákazník chce "bez papiera", tak ho zoberú do elektropredajne a nechajú ho nakúpiť si. Vtedy záruku drží predajňa. Stále menej ich je ochotných robiť "fušky", viacerí si už uvedomujú, že krátenie dane je trestný čin.
Odpovedať
@zita19 niekto tu má veľmi zásadné názory na mnoho vecí. podobne ako pri "zle nalepenom obklade"... keď tuto exot nemá žiadny doklad od daného elektrikára, tak tento elektrikár sa môže na neho vykašlať a nič mu neopraviť. vôbec nič ho s exotom nespája. voľajaké vymyslené ústne zmluvy si môže zarámovať... ak by aj mal exot doklad o platbe, tak ten si môže zarámovať tiež, lebo na ňom nie je vôbec nič o tom, za čo bola platba. napr. nič tam nie je o tom, kto kupoval materiál a teda je zodpovedný za záruku. ak by aj elektriká priznal, že tam robil, tak môže svätosväte tvrdiť, že danú súčiastku určite nekupoval on a hotovo. ale jasné, tuto exot si pôjde stále svoje. právnici by mali z neho radosť, preto mu aj tak radia, ako radia.
Odpovedať
Ako tu pisu,40 eur si urcite neplatil za material aj za pracu,to by bolo extra lacne. Myslim ze po tomto si zablokuje tvoje cislo ked sa mu pre jeden vypinac vyhrazas pravnikom. Robil som si elekt sam a poviem ti, ziaden vypinac istic zasuvka ti nebudu fungovat vecne,je to vyrobok za par korun vyrobeny vacsinou niekde v turecku.
Odpovedať
@dent ja si zablokujem jeho cislo. @worker_falcon chudak moj ty v tej hlave vela rozumu nemas. Ty si najlepsi klient pre takychto fuserov a ludi, ktori nerespektuju zakony. Ty si totalny amater, ktory si mysli, ze pobral vsetku mudrost sveta a pritom robis cely zivot to iste a ani to si sa poriadne nenaucil. Takychto ludi treba vytlacit z trhu prace ale ked ich budu podporovat podobni llidia ako ty tak sa ich bohuzial nezbavime.
Odpovedať
@polotrol o čom točíš? zabudol si si dať liečiky?
Odpovedať
,,Radost,, robit takymto ludom, co by sa za 40 eur vlacili po sudoch. Keby dotycny vedel co si za cloveka garantujem ti ze by k tebe nikdy neisol robit nic
Odpovedať
@zita19 ozaj, týpek mi pripomína santosa, len troška (výrazne) agresívnejšieho 😬
Odpovedať
@worker_falcon aj mne, Uz su traja, Santos, Jean2 a tento. Len Santos sa neohana pravnikmi, Jean je neuznany genius a tento ani neviem, ale ono sa to este vyvrbi
Odpovedať
@zita19 Chýba Ti ešte jeden do počtu.... 🤔
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?