Ako vymeniť elektroinštalácie v panelovom byte?

Zdravím, mám pár otázok ohľadom výmeny starých hliníkových káblov za medené. Rátam s tým, že budem musieť drážkovať do panela, ale chcel by som sa tomu čo najviac vyhnúť. Ako najjednoduchšie a najlacnejšie naťahať káble? Nechcem to ťahať povrchovo v lištách. Zatiaľ som rozmýšľal, že ich budem ťahať: 1. podhľadom + spraviť vertikálne drážky na vypínače a zásuvky. 2. podlahou + spraviť vertikálne drážky na vypínače a zásuvky, a drážku ku svetlám (je možné že narazím v podlahe na el. vedenie alebo prípadne ústredne kúrenie?) 3. medzerou medzi stenou a plávajúcou podlahou a v lištách + spraviť vertikálne drážky na vypínače a zásuvky. Ako to je s horizontálnymi drážkami v paneli, môžu sa robiť? Máte niekto skúsenosť koľko kotúčov ste minuli pri drážkovaní do panela? Prípadne nejaká inšpirácia ako rozumne poťahať káble? Ďakujem.
Odpovedať
@zork horizontalne drazky sa nesmu robit. Tahat kable v dilatacnej medzere plavajucej podlahy sa mi nezda ako dobry napad, kedze uz z principu ta medzera ma umoznit dilatovanie podlahy, preto tam ma byt "prazdno". Osobne som v panelaku tahal vacsinu z elektroinstalacie v podlahovych listach... pravdepodobne tam budes mat nejake tak ci tak.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/pane...
Odpovedať
@gashtaan Listy budem mať určite keďže chcem robiť plávajúcu podlahu, ale trošku pochybujem že sa mi do lišty zmestia všetky káble. Lištami by som chcel neskôr potiahnuť koaxial a STP kábel. Máte nejaký obr. ako vyzerá el. inštalácia v tých lištách?
Odpovedať
@zork ja som pouzil listy Arbiton LM60 a daval som do nich 2xCYKY 3x2.5 + koaxial. Ked pouzijes vacsie listy Indo, mas prakticky cely prierez listy na vyplnenie kablami. http://www.arbiton.com/en/products/sk...
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne vydrážkovat, urobit sdk v celom byte inštaláciu natahat nad sdk a následne drážky k vypinačom a zásuvkám. Už som robil xy bytov a nikde som netahal káble cez lišty je to nepraktické.
Odpovedať
@zork Ja som prerábal 3-izb.+ jadro a kuchyňa... Nakoľko som znižoval strop všetko som "zašil" na strop a robil som drážky na vypínače, v prípade zlyhania "RF"vypínačov som naťahal aj káble..Zásuvky /prívody/ som ťahal po zemi vysekal som presne v kúte aby vošiel kábel /aj tak som všetky miestnosti zalieval betónovým poterom /vyrovnať podlahy/ a tak betón mi zakryl všetky káble ťahané v dráže podlahy...Robil som to obyč.flexou z Lídla 1300W a kúpil som "drahý" diamantový kotúč v dom.potrebách myslím že bol do 8E...určite nie viac...a som s ním max. spokojný...prerezal aj roxor bez problému ;-) ...Urobil som s ním neskutočne veľa a nejako som ho nešetril..a nevidím na ňom nejaké známky veľkého opotrebenia 8-) ..V žiadnom prípade som nechcel ťahať káble v lištách.. ]-( Že bol veľký prach z toho rezania drážok Ti nemusím pripomínať..ale išlo to fakt rýchlo a dobre.. :-)
Odpovedať
@technik007 to je uzasne chvalit sa tym, ze si prerezal roxory v betone panelaku...
Odpovedať
@gashtaan ...viem že Ty si šikovnejší ako ja, ale nikde som nepísal že to roxor bol v betóne... písal som ...prerezal aj roxor bez problému...Tak druhýkrát čítaj to čo je napísané..pochopil si čo som písal "šikula"???
Odpovedať
@elektroinstalatermalacky Ako píšeš, zatiaľ to aj ja vidím ako najlepšie riešenie. Nemáš náhodou predstavu koľko kotúčov zničím pri drážkovaní 4i. byt? Pohrával som sa aj s myšlienkou použiť na drážkovanie uhľovú brúsku, ale nakoniec si asi požičiam drážkovačku s vysávačom, bude trošku menej prachu.
Odpovedať
@zork ..nezničíš ani jeden kotúč ak myslíš na flexu.....ak použiješ drážkovačku, nemysli si že to bude bez prachu a narobíš sa ako..... Ak nemáš zn.drážkovačku napr.Hilti tak, to máš skoro za jedno... Keď už tak tak si zadováž drážkovaciu frézu zn.Husqarna chladená s vodou...no ale to máš zase bordel prachu a vody...tak si vyber.. ;-)
Odpovedať
@gashtaan ...a ešte k veci...áno chválim sa že som prerezal roxor aj v betóne :-D :-D :-D ..pretože som potreboval vyrezať otvor v betóne... :-)
Odpovedať
@technik007 nuz videl som uz vselico, rezanie do stropov roxor neroxor a podobne... to uz je na mna silna kava. Nemusis sa hned durdit :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan ..tak potom v čom je problém??? na montáži pri rekonštrukcií /na komplet/ nebol problém prerezať Hilti frézou staré vodovodné potrubie...a bez problému...roxor neroxor prerezalo to ako maslo...veď preto je to fréza do betónu a tá nepozná prekážky...aj moja flexa s kotúčom ako som písal okolo 8E reže ozaj všetko,čo som si myslel, že po skončení prác alebo v polovičke nedožije kotúč...ale som sa zmýlil...niekedy som si myslel, že nedožijem ja ;-) ...nedal sa kotúč zničiť...ináč ja som sa nenadurdil neboj... 8-) :-)
Odpovedať
@technik007 preco by mal byt problem rezat beton aj so zelezom? nato predsa flexa je... problem je to rezanie vystuze v betone, nie je tam pre srandu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zork ja mam frezu bosch a pouzivam vyhradne znackove kotuce jeden par vydrzi minimalne 5x dlhsie ako neznackove , samozrejme musis vediet frezovat . nieje to iba chytit frezu. Ak nemas frezu a chces si pozicat radsej si za tie peniaze kup frezu parkside do nej kvalitne kotuce a uvidis ze ta nesklame, ked som zacinal podnikat zacal som prave s nou urobila x domov a bytov a uz prvu zakazku si na seba zarobila , mal som ju 5 mesiacov a potom som ju este predal za 45e , cena novej bola 75 euro v lidli. do nej som kupil par kotucov za 100e .
Odpovedať
@elektroinstalatermalacky Pozeral som po tejto freze Güde MD 1700, mohlo by to s nou ist?
Odpovedať
@zork Ak máš možnosť zapožičaj si ozaj kvalitu a máš pokoj..Mal som Gude ale som sa s ňou narobil ako ....nechci radšej vedieť..a mal som aj vysávač.. Napokon som siahol po mojej flexe s 8E kotúčom a dokončil som frézovanie..Bol prach ale už som naň zvysoka.....lebo som už potreboval dokončiť...A s flexou som to mal rýchlejšie ako s Gude..betón je sviňa... ;-) :-D :-D :-D
Odpovedať
@zork Tá fréza je super! Ale iba na tehlu a porfix. Na betón ako-tak. Ale do panelu, tak tam je to prúser, skrátka to neutiahne, chce to veľa trpezlivosti. Dá sa, ale nie je ideálna. Tomu je aj prispôsobená cena. Na rezanie drážok (ale aj rezanie otvorov a pod.) do panelov máme iné mašinky :-)
Odpovedať
No, ale taka mašinka bude aj čo to stáť. Momentálne premýšľam nad tým, čo sa mi viac oplatí. Kúpiť hobby frézu alebo požičať z požičovne. Nemám zatiaľ predstavu ako dlho budem drážkovať jednu miestnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@zork jeden den práce a máš to, treba netlačit na frézu ono to pojde samo síce pomaly ale pôjde. A za tú frézu urob ako chceš bud si požičaj za to ti zarátajú požičanie mašiny + úbytok na kotúčoch . Ak budeš požičiavat zober si ju na víkend tam bude cena cca 40 e plus kolko zbrúsiš z kotúčov.A samozrejme vysávač . Hlavne nepoužívaj obyčajný.
Odpovedať
@catscan To máš na krájanie šunky,syra??? :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?