Nová elektrika v panelovom byte

Plánujeme kompletnú rekonštrukciu 2. izbového panelového bytu a chceli by sme začať s elektrikou (pôvodná má cca 40 rokov a kapacitne už nestačí) Otázka č 1 Aká je minimálna odporúčaná hĺbka drážky na káble v prípade, že na to pôjde sieťka plus všetko potrebné aby to časom nepraskalo a podobne? (všetky izby budú mať novú omietku) Otázka č 2 Aký kábel použiť v tomto prípade? (plytké drážky) Otázka č 3 Ako minimalizovať sekanie do stien, stropov, podlahy/kadiaľ ťahať nové káble? Všetky miestnosti budú mať znížené stropy o cca 8-10cm kvôli bodovým svetlám, čiže sadrokartón, plus bude treba vyrovnávať všade podlahy, ale o koľko a kde, zistím až po vytrhaní a vysekaní terajších podláh. Otázka č 4 V byte je technická miestnosť s bojlerom kde máme v pláne umiestniť aj práčku. Treba samostatný istič na bojler aj na práčku, alebo tieto dva prístroje môžu byť na jednom ističi? Nie som elektrikár a odpovede na tieto otázky sa pýtam len aby som mal aspoň trochu informácii pred príchodom elektrikára a taktiež aby som zbytočne neplatil, alebo nešetril kde to nie je potrebné. Ďakujem
Odpovedať
1
2
@drivesk Ja si myslim že elektriku si chceš robiť sám ale.... Všade robiť zvislé drážky... nakoľko ide sádroš. Káble by som použil CYKYLO. Všetko čo je nad 2000W musí byť samostatne istené. Hĺbka drážky stačí aj 1cm keď pojde viac káblov napríklad od vypínača urobiť širšiu drážku.
Odpovedať
Zdravím : add 1, hlbka uloženia káblov cca 1 cm, aby to nepraskalo ako elektrikár neviem, treba sa spýtať majstra na omietky add2 a add 3pre vedenie kábla pre osvetlenie CYKY 3Cx1,5 je možné použiť typ CYKYlo t.j. plochý, ale keďže sú tam SDK podhľady je to bezpredmetné. Inak by som použil klasické káble CYKY... Maximálne využiť podhľady a podlahy. Frézovanie do panela je najdrahšia položka pri rekonštrukcii elektroinštalácie v panelových domoch. Pozor na drážkovanie v stropoch ( ak nejaké je potrebné ) minimalizovať hĺbku a aj dĺžky, aby sa neoslabil stropný panel, podlahy ak je možné by som využil s uložením káblov do chráničky hlavne slaboprúd určite add 4: Spotrebiče nad 2kW/230V majú mať samostatné istenie takže áno, samostatný istič pre práčku a samostatný pre boiler. Pozor na prúdové chrániče, podľa novej STN je potrebné chrániť v priestoroch pre bývanie okrem zásuvkových okruhov pre laikov a svetelné okruhy prúdovým chráničom , ale to by mal Váš elektrikár vedieť. Takisto zvodiče prepätia , ak existuje koordinovaná ochrana proti prepätiu v celom paneláku. Je to individuálne podľa konkrétnej situácie Ešte poznámka, nesnažte sa čo najviac ušetriť, ide o Vašu bezpečnosť a ochranu majetku Veľa šťastia
Odpovedať
Profilova fotka
Nechaj si to nacenit kludne u viacerych ked sa bojis ceny Ale kable treba pouzit ploche CYKYLO takze zaberu cca 3mm takze sa stratia v omietke a netreba robit ziadne drazky do panelov iba prevrtat podstropom diery do miestnosti hlavne nech tahaju kable nejako rozumne a nie na pavuka kryzom krazom aby potom ked bude niekto nieco vrtat tak mu ten kabel zbytocne nezavadzal a nehrozilo jeho poskodenie Bojer na samostatny istic a pracka tak isto samoztatny istic To budes cely byt otlkat az na panel ? Nechces ho len prestierkovat? A presne je tazko radit lebo nevieme co tam je a co chces ake spotrebice ( napr indukcna varna doska)
Odpovedať
@martin272 nechcem, lebo o tom neviem nič. Čo by som mohol urobiť je vysekanie tých drážok a otvorov na nové vypínače a podobne. Pýtam sa hlavne preto, lebo som čítal pár článkov o neodbornom sekaní do betónových stien a následných problémoch a elektrikára, ktorého mi odporučili (má prísť v piatok pozrieť) mi do telefónu povedal, že byty zvyčajne nerobí. Hádam rozumieš o čo mi ide. Chcel som len vedieť info aj z iného zdroja a uvidím čo mi povie majster.
Odpovedať
@sappa všetko bude nové a každú jednu miestnosť už mám rozpísanú, teda nákres s približnou polohou a počtom zásuviek atď. Omietky tam sú, a podľa mojich zistení od susedov, sú ešte pôvodné a hrozne krivé.
Odpovedať
Profilova fotka
@drivesk pocet zasuviek planovane spotrebice v kuchyni a ich umiestnenie...to vsetko treba brat v uvahu dalej ako je planovane osvetlenie v miestnostiach ake a kolko ovladania svetiel to vsetko sa premietne do ceny
Odpovedať
@sappa to všetko už mám na papieri. Projekt na kuchyňu mám tiež hotový, takže aj varná doska a všetky spotrebiče sú zakreslené. Len ten bojler s práčkou si žena vymyslela až teraz. V piatok po návšteve elektrikára budem múdrejší a ak majster nájde nejakú chybu, prípadne bude mať lepší nápad môžu sa stále urobiť úpravy.
Odpovedať
Treba projekt kde bude vsetko uvedene. Do kuchybe min. 4 a viac okruhov, kable tahat pod stropom
Odpovedať
Profilova fotka
Cykylo káble a v pohľade do chranicky aby neboli položené priamo na profiloch
Odpovedať
@69pista69 to mas odkial? Nemusia byt v chranicke, mozu byt normalne na profiloch
Odpovedať
@patriky Nebol by som si taký istý. V podhľade som ešte ploché káble nevidel (videl som už kadečo). A v projektoch úplne ani v jednom. Minimálne ja, dúfam, že nie som sám, dávam jedine CYKY (podĺa potreby CHKE-R).
Odpovedať
@patriky ja mám tiež taký pocit, že v certifikate cykylo som videl, že sú iba pod omietku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@patriky
Odpovedať
Profilova fotka
@drivesk ak nejdeš riešiť zákony, vyhlášky a normy ja to mám v lištách a v dražkach medzi podlahou a stenou kde sa ten roh ta pekne odseknuť, svetlá som neriešil káble pôvodné.
Odpovedať
@ondro81 @volt Aha ked tam je pod omietkou a list tak potom podla toho nemoze byt v trubke ano? Joj nebudte smiesny, dokonca kabel moze byt aj na a do horlaveho povrchu podla vyrobcu. Ked ho date na obo grip, zavre sa sadrokarton ako co sa mu stane? Ja som si robil komplet elektro v panelaku pouzival som cykylo a normalne som ich daval pod sasrac na obo grip, pripadne na stromcek, a binderou prichytil ked bol len jeden, co je na tom zle? https://embed.widencdn.net/download/n... https://embed.widencdn.net/download/n... Klasickt CYKY, ked nepisu ze sa moze pouzit na kablove rosty a listy nemozem pouzit? Ach zasa nebudte papezskejsi ako papez.
Odpovedať
Takže včera tu bol elektrikár a strávil u nás tri hodiny. Všetko zmeral, vysvetlil a ponúkol možnosti čo sa dá ako urobiť, plus nám poskytol zopár katalógov na výber vypínačov atď. Takže všetko vyzerá v pohode, okrem jednej veci čo som si všimol na nákresoch po jeho odchode. Káble na zásuvky budú ťahané cez podhľad a následne bude ťahaný kábel dolu v drážke ku zásuvke a zas naspäť hore do podhľadu o kus ďalej ku ďalšej zásuvke a tam to isté, jeden kábel dolu a jeden zas späť hore. Nie som elektrikár a toto je čisto laická otázka. Nie je to zbytočné plýtvanie káblom? Nie je možné dať jeden kábel do podhľadu a na potrebných miestach dať nejakú "rozvodku" a ťahať dolu k zásuvke len jeden kábel?
Odpovedať
@drivesk No možné to je, ale keď SDK bude komplet zavretý /strop/ a bude náhodou nejaká závada tak potom rozbiješ SDK?? Ešte je možnosť použiť PVC inšpekčné rámy-otvory ale ak to budeš mať na viacerých miestach tak to bude asi blbo ]-( vyzerať..Ja to mám v chodbe kde je hl.prívod z chodby a nevadí mi to, ale v obývačke by mi to vadilo...Takže ak nechce ísť spodkom tak ide vrchom+nazad a spoje robí v krabiciach čo je najlepšia voľba v prípade poruchy vieš zasiahnúť bez problémov.. ;-) Ja som volil aleternatívu raz ísť dole a potom spodkom /podobne ako @matko291/ ísť už len spodkom na zásuvky...Odhováram Ťa aby si šiel na "krabice" kde rozvetvíš prívody na zásuvky...Pokiaľ by to bola povala tak ok, ale v byte??? :-( Robilo sa to aj v starých rozvodoch z minul.storočia a niektoré "rozvodové krabice" som objavil ako som robil rekonštrukciu bytu pod tapetami v strede steny... Viď foto.. Šiel som dole vedľa zárubne a ostatné už spodkom na zásuvky..Tam kde je kábel zavesený tak tam bola "svorkovnica svetiel".Možno som Ti pomohol ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky cyky má hrubšiu izolácií aj pevnejšiu ale cykylo sa mi niekedy zdá že je izolácia rada že udrží draty pohromade :-D cez úchytky na strop by som ho ešte dal ale voľne by som to nerizkoval
Odpovedať
@drivesk ja som to robil tak isto, nechcel som panel rezat vodorovne. Ano minulo sa viac kablu, ale aj menej rezania bolo.
Odpovedať
@patriky Rozdiel je v tom, že CYKY má dvojitú izoláciu , na rozdiel od CYKYLo. Takže preto do roštov, podhľadu, atď, môžeš dať z týchto káblov len CYKY. To, že si tak robil Ty, neznamená, že je to správne...
Odpovedať
@technik007 ďakujem, pomohlo. Tá verzia s jedným káblom smerom dolu a následné ťahanie spodom sme tiež prebrali, ale či to bude možné, zistíme až keď sa vytrhajú podlahy a budeme vidieť čo sa dá robiť. Kvôli tomu berieme do úvahy zatiaľ verziu s káblami v podhľade.
Odpovedať
@patriky ja som Ti len odpovedal na otazku, ktoru si polozil @69pista69 , ktory spravne podotkol, ze ploche kable s jednou izolaciou nie su na tebou spominany sposob ulozenia certifikovane. Starsi elektrikari cca 50-60r. toto vedia, ti mladsi uz pomenej. Ja netvrdim, ze sa nieco strasne stane, ked zrovna toto pravidlo porusis niekde v byte nad SDK, i ked ja osobne pouzivam ploche kable len v pripade nutnosti a vzdy pod omietku. Ale stal sa pripad, ked som mal hrozne vela roboty a posunul som jednu zakazku kamosovi, ktory sa fakt snazi byt dobry a ten v jednom nemenovanom fitness centre nad kazetovym stropom, ktory bol meter spusteny pod betonovou dekou kvoli vzduchotechnike natahal vsetky zasuvkove aj svetelne obvody plochym kablom. Investor mal revizaka v rodine a ten mu to pri vychodiskovej revizii vsetko napisal do zavad, odstranit sa to uz moc nedalo, tak mu bola konecna faktura kratena o pracu aj material tychto obvodov. ked som sa ho pytal, co ho to napadlo vobec tam pchat tieto kable tak mi tvrdil, ze este nikdy nepocul o tom, ze by to mohol byt problem..tak teraz uz vie
Odpovedať
@volt ved ja to chapem, ale ako to spravis v byte? Budes o to viac sekat ze tam chces dat cyky? Preto som zvolil cykylo po celeh trase a daval som to na taketo prichytky: https://www.elmit.sk/upevnovaci-drzia... Este raz co som porusil?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 lenže ploché káble CYKY-Lo majú dvojitú izoláciu a nie jednu ako si to ty napísal.
Odpovedať
@drivesk ..nevidel som Tvoju podlahu pred odstránením, ale som presvedčený na 100% že to pôjde bez problému..Veď je to medzera 2-3cm a keď aj trošku prisekáš tak to potom zaleješ a máš pokoj ;-) JA som sekal ozaj minimum a vošlo mi tam pomerne dosť káblov..V každej miestnosti to šlo nepíšem že úplne bez problémov ale na 95% prípadov to bolo ok.. Zalial som to poterom /betón/ a bez problému a na to plávačka.. ;-) Na plávačku samozrejme lišty a aj v nich mám priestor ak som ešte potreboval doplniť nejaký vodič tak nemám problém.. 8-)
Odpovedať
@drivesk ..na svetlo som ťahal všetko vrchom viac menej..aj keď mám naťahané aj k vypínačom ale som ich doteraz nevyužil / náhradná kábeláž/ pretože mám v obývačke všetko na DO /vypínač-prijímač/ čiže som nemusel sekať ale to som sa rozhodol v poslednej chvíli a preto káble sú v "pohotovosti"..ale nie sú pod "šťavou"..Jedine iba prívody na prijímače vedené zo skrinky na prijímače "zašité" na strope nad SDK.. :-)
Odpovedať
@merak myslim, ze vies velmi dobre, ako som to myslel.
Odpovedať
@technik007 chápem. My sme zatiaľ brali do úvahy len tú ťažšiu verziu cez vrch. Samozrejme ak sa zistí, že sa niečo bude dať ťahať spodom, pôjde to tam, ale ja som radšej ak viem maximálnu možnú cenu a čas/náročnosť a neskôr ak sa bude dať ušetriť (nie oklamať) tak sa to využije. Myslím, že mi rozumieš. V každom prípade Ti ďakujem za rady a pomoc.
Odpovedať
@technik007 mám ešte jeden dotaz. Tú časť čo si vysekal sa vlastne seká zo "stenového" alebo "podlahového" panelu? Alebo je to individuálne a treba skúšať?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 jedna vec je ako to myslíš, druhá je ako to napíšeš. A ľudia vedia čítať to, čo napíšeme a nievto, na čo myslíme. Tak im to radšej popíš, vysvetli.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?