Dobry den. Hladam nejake rady ohladne probolemu s hlavnym isticom.
Asi pred mesiacom z nicoho nic zacal vypadavat, vsetky istice v dome ostanu hore. Stava sa to pri minimalnej zatazi, aj v noci o 2:00 ked ide len chladnicka.
Ak skusim vsetky spotrebice pozapinat a odber je skoro na max, vsetko funguje…
Minuly tyzden som uz mal problem ten istic nahodit, vypadlo to par krat za sebou.
Elektrikar zmeral odpor privodneho kabla, ten bol v poriadku. Taktiez sme vymenili vonkajsi istic 3x25 za novy kus. Dufal som ze to pomoze no po 2 dnoch opat vyhodeny hlavny istic, doma vsetko ostalo. Akym smerom sa vydat pri hladani chyby?
Za kazdy radu budem vdacny.
@eginko A ten izolačný stav meral obyčajným multimetrom,alebo na to určeným prístrojom?Lebo obyčajný multimeter tam púšťa malé napätie na to,aby sa chyba prejavila.
@mcsmekac@dusan72 toto je tiež multimeter ale ma funkciu testovania izolačného stavu...
https://meratest.sk/uni-t/1645-ut533-...
Táto diskusia sa mala skončiť jedným príspevkom a nie tu filozofovať čo všetko môže byť zle. Koniec koncov aj samotný istic moze byť vadny. Jediné riešenie je aby mu to pozrel revizak alebo niekto s príslušnými vedomosťami a vybavením.
@eginko
"Elektrikar zmeral odpor privodneho kabla, ten bol v poriadku"
niečo obdobné som bol riešiť cez leto, tiež vyhadzovalo hlavný istič a tiež to bol merať akože odborník elektrikár s nejakým merákom a všetko bolo v poriadku
potom som prišiel ja s revíznym prístrojom, odpojil som kábel na oboch stranách a meral som izolačné stavy medzi žilami pri napätí 500VDC, a výsledok bol, že kábel je niekde buď preseknutý alebo má jednoducho poškodenú izoláciu, lebo navzájom medzi jednotlivými vodičmi som nameral dosť nízky odpor (rádovo kiloohmy)
ako u Vás prebiehalo meranie toho kábla?
@merak presne ako pisete. Druhe meranie bolo po odpojeni kablov medzi sebou a to uz bolo cele zle. Takze sa ide menit cely kabel.
Momentalne pocasie, suche a ladove tomu pomaha, istic nevyhadzuje. Takze to treba spravit kym nezacnubdazde.
Dakujem vsetkym v diskusii za nazory a pomoc.