Nová elektroinštalácia v panelovom byte

Zobraz úvodný príspevok
Prosím vás potrebujem poradiť, rekonštruujem starý panelový byt. drážky na elektriku si režem sám, ale robota je to na hovado. Nová elektrika bude natiahnutá komplet v kuchyni a kúpeľni plus na TV v obývačke a v izbe na PC. Len rozmýšľam že v obývačke a v spálni nechám pôvodnú kabeláž (hliník) na zásuvky a svetlá. Zásuvky budú využívane max na nejaké svetlo na stolík, nabitie telefónu a notebooku. Je to v pohode nechať na tieto zásuvky a svetlá pôvodnú kabeláž?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od mgx:

@martin272 2zilovy kabel kupis len CYKY-O, a to j…
@mgx "...ano, pri poruche N vodica pri absencii PE zomries..." neviem si predstaviť takuto situaciu. možno sa niekto sprchuje s fenom v rukach? alebo pozera telku leža v vane?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eurofuser:

@mgx "...ano, pri poruche N vodica pri absencii P…
@eurofuser ja som uz bol v chajde, kde bola faza na koliku a majitel sa stazoval, ze sa to sprava "divne", prave koli tej nepredstavitelnej situacii, ked sa stretne lajdactvo a zle podmienky... Ale nastastie ho nenapadlo drzat sa sporaka jednou a vodovodnej baterie druhou - to uz nie je az take nemozne, ci? Inak k tomu osamotenemu N ala PEN, cykyo 2x2,5 preznacis a pouzijes na starej trase a-b-c v mieste b-c (oprava poruchy). Ale tahat cely novy obvod tnc nedava dnes ziadny zmysel... Snad len nostalgicky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@eurofuser ja som uz bol v chajde, kde bola faza …
@minoo suhlasim, niekedy sa taketo veci možu stat. (žije medzi nami veľa roznych debilov a dementov) ale toto je skôr výnimka.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 najdi si STN 33 2000-5-54 a STN 33 2130, pri nových inštaláciách alebo rekonštrukciách sa: „neodporúča a v obytných a občianskych stavbách už nepripúšťa použitie sústavy TN-C za bodom rozdelenia PEN vodiča.“ Nové obvody v budovách (zásuvky, svetlá, rozvádzače) sa musí realizovať ako TN-S (oddelené PE a N). 1) PEN vodič môže existovať len do hlavného bodu rozdelenia (napr. v hlavnom rozvádzači), kde sa rozdelí na PE a N. 2)Za týmto bodom sa už ťahajú samostatné vodiče PE a N. Výnimky (kedy sa ešte môže TN-C použiť) 1) Na hlavnom prívode (napr. medzi elektromerom a hlavným domovým rozvádzačom), ak to zodpovedá systému distribučnej siete — tam je TN-C bežná. 2) Pri rekonštrukcii starého rozvodu, kde nie je možné fyzicky oddeliť PE a N, sa TN-C môže ponechať dočasne, ale nové časti sa majú robiť už ako TN-S. 3)V dočasných alebo priemyselných zariadeniach, kde to projekt povoľuje a je to v súlade s bezpečnostnými požiadavkami. TN-C systém už nemá používať v nových inštaláciách, pretože spojený vodič PEN predstavuje riziko: pri jeho prerušení sa na kostrách spotrebičov objaví napätie fázy, zhoršuje sa elektromagnetická kompatibilita, nie je možné použiť chrániče RCD (FI), ktoré vyžadujú oddelený PE a N. Co je ale najdolezitejsie, 100% na to nedostanete reviziu. Inak, ja som nepisal ze je od roku 1980 ZAKAZANE pouzivat TN-C, len som pisal ze od roku 1980 uz prestali byt bezne 2vodicove kable s PEN a L a preslo sa v Ceskoslovensku na 3vodicove kable. Preco to netusim, pravdepodobne narast nehod pri preruseni PEN vodica. Co je ale fakt, ze dnes oficialne pri rekonstrukcii alebo tahani novych obvodov mas prerobit TN-C na siet TN-C-S. A to platilo uz v roku 1995, ked som si ja robil prve elektropapiere (a to je uz 30 rokov...). @minoo preznacovat N na PEN by si nemal. @eurofuser prerusenie PEN vodica a nasledne nebezpecne dotykove napatie na kostre kovovych spotrebicov nie je vobec zriedkavy pripad. Ing. Meravy ma na webe kopec pripadov, pripadne ... http://www.odbornecasopisy.cz/res/pdf...
Odpovedať

@minoo suhlasim, niekedy sa taketo veci možu stat…
@eurofuser za desatrocia praxe som zazil nespravne zapojenie fazy (alebo jej prienik na kostru) viackrat. Preto je potrebne predchadzat tomu zabezpecenim.
Odpovedať

@martin272 najdi si STN 33 2000-5-54 a STN 33 213…
@mgx aha, bol som v tom, ze len zž sa nesmie preznacovat... Takze ked opravujes trasu medzi dvoma bodmi tnc (casto v starych panelakoch medzi zasuvkami) tak jedine spravne riesenie ostava 3x2,5 a modry nezapojit... No co uz...
Odpovedať
Mna trapi , aky zasah je este povoleny do panelu , ako sa dostat ku starym kablom a natiahnut nove ako som uz vyssie spomenul ..
Odpovedať

@martin272 najdi si STN 33 2000-5-54 a STN 33 213…
@mgx dakujem za info. ale, serem na to. je toto všetko - čista eurosomarina.všetky tieto nezmysly ("bezpečnostne pravidla a normy") su vymyslene a prijate na konkretny učel, a to na to, aby sa život priemerneho človeka predražil a skomplikoval!
Odpovedať

@mgx dakujem za info. ale, serem na to. je toto v…
@eurofuser to su take detske domnienky, bez dostatocne hlbokeho zamyslenia... Ci uz tahas kabel 2 alebo 3, ci pridas nejaky rcd, rozdiel v cene materialu je jedna vecera... Praca nie je draha pre to aky kabel tahas, alebo ci hodis do rozvadzaca o jeden bazmek naviac...
Odpovedať

@mgx dakujem za info. ale, serem na to. je toto v…
@eurofuser hlupy nazor...
Odpovedať
Profilova fotka
@eurofuser najlacnejsi pohreb je 600 euro, ak to stoji za to, smelo vpred :)
Odpovedať
Profilova fotka

@eurofuser taras o veciach, ktorym absolutne nero…
@mgx @martin272 nie od roku 1980 ale od roku 1995 zmenou Z2 normy STN 33 2130, kde sa doplňuje článok 4.6.15, ktorý predpisuje posledný bod rozdelenia sústavy z TN-C na TN-S v bytovej rozvodnici ale to neznamená, že sa sústava TN-S nemohla používať aj predtým, stretol som sa s inštaláciami zo 70-tych a 80-tych rokov, kde zásuvky boli v TN-S.
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx aha, bol som v tom, ze len zž sa nesmie prez…
@minoo vodiče majú byť označené po celej dĺžke. STN 33 2000-5-51
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od manli:

Zdravim . Prerabam si starsi 2 izbovy panelovy by…
@manli áno, pre zásuvkové okruhy natiahnite CYKY-J 3x2,5, pre svetlá prívodné káble CYKY-J 3x1,5. Ale odporúčam od vypínačov do svetiel a do ventilátorov už CYKY-J 5x1,5. Poprípade nezabudnúť na varnú dosku a kábel podľa typu varnej dosky a sústavy v byte.
Odpovedať
Profilova fotka

@manli prečo chceš 3×2,5? normalne je 2×2,5
@eurofuser nie, nie je to normálne. Pokiaľ ide o rekonštrukciu, tak už sa to takto nesmie inštalovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@eurofuser nie, nie je to normálne. Pokiaľ ide o …
@merak robte čo chcete. je mi to jedno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@eurofuser je mi šumafuk čo je Vám jedno, ale zbytočne tu neklamte a nezavádzajte laikov nezmyslami.
Odpovedať

@eurofuser je mi šumafuk čo je Vám jedno, ale zby…
@merak cely tvoj život je najväčší nezmysel👉😉
Odpovedať
Profilova fotka

@merak cely tvoj život je najväčší nezmysel👉😉
@eurofuser 😆😅🤣😂 zábavné to čítať od fušera
Odpovedať
Je to Troll.
Odpovedať

@minoo vodiče majú byť označené po celej dĺžke. S…
@merak v tomto vlakne som sa dozvedel, ze vlastne preznacovanie je nemozne spravit, tak ako ho clovek moze realne potrebovat. Lebo nikto si nevytiahne klbko single vodica a nechyti sa ho preznacovat aby nim nasledne natiahol celu trasu... Si proste kupi farbu aku chce... Ked uz je ale nejaky kabel v stene a realne by to clovek potreboval, tak ma smolu... skoda...
Odpovedať
V praxi sme preznacovali "viditelnu" cast.
Odpovedať

@eurofuser ""robte čo chcete. je mi to jedno."" Tak potom čo tu prispievaš s nezmyslami???? Nechaj si to pre seba...""cely tvoj život je najväčší nezmysel""" Prezraď nám predsa len, aký je Tvoj život??? Má zmysel???
Odpovedať
Profilova fotka

@merak v tomto vlakne som sa dozvedel, ze vlastne…
@minoo toto platí len pre káble s 2 až 5 vodičmi.
Odpovedať

@manli áno, pre zásuvkové okruhy natiahnite CYKY-…
@merak dakujem za odpoved , ale ja potrebujem vediet podla nejakeho statika , odbornika ci vobec mozem sekat a vybrat stare Al vodice ,ktore su cca 2-3 cm od povrchu nosneho panela v rohu v urovni podlahy . Nerobim elektricku instalaciu a nechcem narusit statiku .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?