Elektroinštalácia v bungalove - rady a tipy

Profilova fotka
Ahojte, budeme robiť elektroinštaláciu a keďže je to mimo môj odbor, radšej sa spýtam skúsenejších. Takto mám navrhnutú el. inštaláciu v projekte od projektanta (nejaké menšie zmeny som už urobil), ale rád by som sa vás spýtal, čo by ste urobili inak? Rozmýšľam aj nad zrušením TVA koaxiálov v detských izbách, nakoľko moja polovička odmieta mať 4 televízory v dome :D (budúcim deťom musí stačiť TV v obývačke, ale doma ide aj tak rýchlo v pred, že si myslím, že o pár rokov budú pozerať TV aj tak len cez net) :)
Odpovedať
Profilova fotka
tu by to malo byť lepšie vidieť :) http://imgWorld.cz/s3/G1wWSCdcEf.png
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso Mas to navrhnute celkom dobre ale koax v izbach by som nerusil...na tom neusetris nic. Akekolvek zmeny oproti projektu budes riesit onsite s elektrikarom...nazivo je to vzdy ine.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame pripravu na tv v kazdej izbe ale krabicky su schovane za omietkou takze sa spristupnia az v case potreby. Rovnako mame pripravu aj na zasuvku na klimu v obyvacke.
Odpovedať
@iamriso takisto by som nerusila, my sme dali, zatial su skryte a neplanujem dat tv do izieb vobec kym je dcera mala ale dieta vyrastie a casom bude chciet mat svoje sukromie....neskor tam moze byt niekto z rodicov o koho sa budete starat ...
Odpovedať
Tak urcite sat zasuvky nechat. Vsade dat aj FTP a do obyvacky aj 3x FTP. Dalej ked tak nachystat kable pre klimu, zaluzie, posuvna brana, videovratnik, EZS. Do kuchyne dotiahni aj 5x2,5 na varnu dosku ak to nemas v projekte, je to tazko vidiet. Po case zmenia varnu platnu a kabel budes mat, ta cena az tak moc.
Odpovedať
Koaxy pekne nechaj, nikdy nevies, na co sa hodia. Urcite nataj FTP ako radi @patriky dalej kabel od kotla k regulacii... drotova regulacia je lacnejsia a neriesis baterky. Ja na varnu dosku davam 5x4, ale staci aj 5x2,5. A to aj vtedy, ak je do tychto miest dotiahnuty plyn. Nikdy nevies. A premysli si kable, ktore pojdu do exterieru (kamery? privod k antenam? svetla na dome, osvetlenie chodnika, terasy...) a taktiez je dobre pripravit kable na alarm... to ale vedia navrhnut len ti skusenejsi elektrikari tak, aby to malo zmysel... vacsinou je lepsie oslovit priamo dodavatela EZS v predstihu.
Odpovedať
Ako ostatni, koax nechat, pridat ethernet do obyvacky.. Vsimol som si ze na chodbe nemas zasuvku? Jednu by som urcite pridal k dveram oddelujuce nocnu cast, hodi sa to najma na vysavanie.. pozeram to na mobile a dost to zle vidno.. nemas este vacsi projekt? Inak osobne odporucam predpripravu na vsetko aj co nebudes pouzivat. Klima napr. Pocas stavby je to par eur za kable, ale keby si to chcel dorabat datocne tak je problem. Preto som si dal napr ethernet aj do kuchyni za linku.. sam neviem preco, ale stalo to asi 10 eur aj so zasuvkou :D
Odpovedať
Rozvádzač by som dal do garáže k dverám a umývadlu. Nie je to veľa, ale na každej vetve ušetríš zo 4 metre káblu. Vypínače pre obývačkokuchyňu zasa k dverám z predsiene. Budú zároveň blízko dverí do chodby a nie až za rohom...
Odpovedať
Profilova fotka
Vďaka všetkým za rady :) čo som hneď na začiatku písal, že už som voči pôvodnému projektu (ktorý som sem priložil) urobil pár zmien, tak ste ich tu niektoré aj vy spomenuli.. ohľadom toho koaxiálu pre TV, tak som si preveroval cenu za 1 m káblu, tak to by som ušetril pár €, takže to ani neriešim a nechám to tam.. veci ako napr. videovrátnik, vonkajšie osvetlenie domu, posuvná brána , kábel od kotla k regulácií (termostat), zavedenie osvetlenia do podkrovia atď. sú tiež zahrnuté v tých zmenách, s ktorými počítam nad rámec projektu (kábel na varnú dosku 5x4 mám už v pôvodnom projekte).. dokonca aj spomínané zabezpečenie domu (kamery, alarm, pohybové snímače, alarm, atď.) to už mám vykomunikované priamo s technikom, ktorý mi bude montovať komplet zabezpečenie..
Odpovedať
Profilova fotka
na základe vašich postrehov poriešim ešte kábel ku klimatizácií (predpokladám, že asi kábel CYSY 3x2,5) a kábel na strechu pre anténu @patriky v obývačke (u TV) zatiaľ uvažujem s 2x FTP, je vhodné mať až 3?
Odpovedať
@iamriso ku klime CYKY 3x2,5, kabel na strechu pre antenu daj rovno 4-5x koax ale pozor daj ho v prevedeni do exterieru, cize cierny izolacia PE Tak vzdy je viac lepsie ako nie. Rataj: TV jeden Prijimac druhy Dvd treti A neviem co este, co tam chces mat. Hovorim tak, kabel je kabel, stabilnejsi, lepsia rychlost a pod. A opat cena je zanedbatelna.
Odpovedať
@dedo758 no neviem či je lacnejší rozvádzač s osadením a následnou kompletážou, atestom ako káble...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smeyko A píšem o takom niečom niekde...? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?