Nová elektroinštalácia v panelovom byte

Prosím vás potrebujem poradiť, rekonštruujem starý panelový byt. drážky na elektriku si režem sám, ale robota je to na hovado. Nová elektrika bude natiahnutá komplet v kuchyni a kúpeľni plus na TV v obývačke a v izbe na PC. Len rozmýšľam že v obývačke a v spálni nechám pôvodnú kabeláž (hliník) na zásuvky a svetlá. Zásuvky budú využívane max na nejaké svetlo na stolík, nabitie telefónu a notebooku. Je to v pohode nechať na tieto zásuvky a svetlá pôvodnú kabeláž?
Odpovedať
1
2
@lukasond nie, nie je to v pohode. Zatni zuby, venuje tomu ešte jeden deň navyše, nech to je tak, ako to má byť. Ten hliník môže mať aj 50 rokov, vozil by si sa na tak starom aute? Asi nie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to vymenila. Po skúsenosti, že sme chceli vymeniť iba tie plastové vonkajšie krabičky a vytiahli sme zo steny aj kus sádry a bolo to všetko zapečené, by som to nenechávala. Potom budete zasa dávať celý byt hore nohami? 😞
Odpovedať
Profilova fotka
Nerob to. Daj si tu namahu a dosekaj aj obyvacku na nove kable.
Odpovedať
@lukasond Ani o tom neuvažuj že vymeniť len časť.. Neskôr zbadáš že si urobil chybu a budeš to robiť znova.. Teraz máš bordel aj tak, tak to urob raz a poriadne.. ;-) Požičaj si z požičovne frézu a budeš to mať hotové ani sa nenazdáš.. ;-) :-D Viem aká je to robota, hlavne ak Ty s tým nemáš skúsenosti.. :-(
Odpovedať
inak pozor na hliníkové káble niekedy môže byť problém ich aj napchať do nových druhov zásuviek a vypínačov, ktoré na ich priemery nie sú navrhnuté a nakoniec by si ich aj tak bol nútený vymeniť 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 Al vodič do vypínača alebo zásuvky problém?? Aký?? Predsa /neviem či to niekto aj má/ 4mm2 /zásuvkový/ nebudeš pchať do vypínača...a 2,5mm2 vodič som doteraz dal bez nejakých problémov do vypínača,tiež do zásuvky 4mm2 ;-) .. že sa mi pár krát zlomil, tak to je ale už druhá vec ]-( ]-( ..
Odpovedať
@technik007 no svojho času keď mi elektrikár v istých priestoroch menil vypínače - boli tam ešte hliníkové vodiče- tak nadával že mal čo robiť aby sa mu podarilo zapojiť zásuvky a vypínače zo série Legrand Valena na tie vodiče lebo tam vraj vošli LTT nasilu.
Odpovedať
@lukasond Tá otázka v roku 2020 vôbec nemala položená. Samozrejme vymeniť na komplet. TNC sústava a ešte aj 30+ ročné hliníkové káble už nemajú čo robiť v budovách. A ďalšia vec je to ,že medzitým je niekoľkonásobne viac spotrebičov v domácnosti ako bolo v čase výstavby toho bytu.
Odpovedať
@dusannnn iste, do spalne teda tych spotrebicov pribudlo 😄 ja to mam tiez tak ako to planujes ty ale nerobil som to ja, zdedil som tak byt a osobne si tiez myslim ze ak budes menit vypinace alebo zasuvky tak ako, budes na hlinik pindat jak chora vrana, tak ako ja, ale vo vysledku to je fuk ak ti z toho hlinika neubudlo a nemas to polamane tak bez problemu porovnavat vodic s autom ...nuz, gratulujem k takej logike 😄 ale je pravda, ze ak mas bordel tak to urob a budes spokojnejsie spavat osobne sa zvysok nechystam prerabat a ani nemam nato najmensi dovod
Odpovedať
@shadowmilan v roku 2020 v spálni sú bežné dve malé lampy pri posteli, dve nabíjačky na mobil popr. televízor a set-top-box. Ale veď predlzovačka z Lidla za 4,99€ to vyrieši, že 🤔🤔🤔
Odpovedať
@dusannnn wtf nabijacka na telefon je kolko w ? 30 ? fuh, tie rozvody sa pritom zapotia mame 1 lampu ktora je zapnuta ...minimum ... na kazdej strane postele mam po 2 zasuvke a oproti dalsiu takze netusim preco tu trepes nieco o predlzovacke ze settopbox v spalni ...v dnesnej dobe sa to da riesit uz aj inak ... nuz aj keby mali byt 2 nabijacky na mobil, 2 svetla, tak to je do 100w pri led ziarovkach, tv cca 100w a settopbox 10w ... no fuh ...spotreba hodna vw fabriky a rozvod tu zataz nezvladne ... vravim ale, osobne by som to tiez prerobil keby som to robil a mal moznost, financne to tak narocne nieje urcite sa do toho nebudem pustat len kvoli tomu ze novym trendom je med ...ma to svoj vyznam, ale hlinik obcas skontrolujes, dotiahnes spoje ak mas srobovacie a hotovo zas z toho nerobte taku katastrofu ale tiez neviem naco by to robil, usetrit tym neusetri, pri prerabke bude mat bordel aj tak vsade aj ked pozakryva dokonale 😄
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Zdravim . Prerabam si starsi 2 izbovy panelovy byt . Su tam 2x AL vodice asi 2-3cm hlboko v panely . Mozem urobit drazky tak hlboko v panely, kde by som sa dostal k starym AL vodicom a vymenil ich za 3x 2,5 CU vodice ? Rez by bol vo vertikalnom panely ,hned pri podlahe .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od manli:

Zdravim . Prerabam si starsi 2 izbovy panelovy by…
@manli prečo chceš 3×2,5? normalne je 2×2,5
Odpovedať
Nieje...
Odpovedať
Profilova fotka
@eurofuser taras o veciach, ktorym absolutne nerozumies. 2vodicova sustava je tabu od roku 1980. TO je presne 45 rokov.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@eurofuser taras o veciach, ktorym absolutne nero…
@mgx Dáš mi presne normu a článok ?Keď hovoríš ze od roku 1980... lebo si dlhodobo všímam že všetko komentuješ... ako vševedko (bez urážky) tak daj normu a článok....
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od manli:

Zdravim . Prerabam si starsi 2 izbovy panelovy by…
@manli v paneláku v ktorom som býval boli trubky v paneloch, tam sa to dalo v pohode vymeniť, akurát v priečkach so susedným bytom by sa mali dohodnúť, tam boli zásuvky inštalované durch a dalo sa tam napojiť na suseda, teraz bývam v dome a tiež mám v miestach kde je malý odber stále hliníkové a nie je žiaden problém,občas to dotiahnem, kontrolovať treba i medené tiež oxidujú, je to stále podľa platnej normy, dorábal som len napájanie na veľké žrúty, el. kotol,bojler,sporák,kanvica do podružného rozvádzača, v obývačke, spálni je síce viac spotrebičov ale s malým výkonom a je to v odpovedajúcej predlžovačke, v novej stavbe sa robí všetko v TNS , tak isto rozvod internetu, ktovie čo bude o 50r . či tiež bude každý všetko prerábať
Odpovedať

@mgx tabu? 😂
Odpovedať

@mgx potkany pri moci vas čoskoro donutia nainštalovat bleskozvody na každu žiarovku. a mat na ko..te 3× kondomy. všetko pre vašu bezpečnost. nech sa pači😂😂😂
Odpovedať
Take prispevky si strc tam, kde si mal ten kondom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eurofuser:

@manli prečo chceš 3×2,5? normalne je 2×2,5
@eurofuser Potrebujem L , N, a PE .cize 3 x 2,5mm2 CU
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@manli v paneláku v ktorom som býval boli trubky …
@duzu Tusim aj tu su biele v asi 2-3 cm od povrchu . Ale neviem presne trasovanie , neviem ich vystopovat , odkial prihadzaju . To by som musel zacat vsetko vrtat aby som ich videl a v rochoch neviem ako by som pevne vodice prepchal .
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 daj mi normu, ktora povoluje novoinstalaciu 2 vodicovu sustavy v sieti TN-C alebo TN-S... Uz len samotny CYKY kabel nekupis vo verzii 2 vodicov. Vzdy su tam 3a viac.
Odpovedať

@martin272 daj mi normu, ktora povoluje novoinsta…
@mgx ja nehovorím o tom. Jasne že TNS. Ty si napísal ze od roku 1980... len toľko, nepíš roky keď nevieš.... ja nekomentujem to čo neviem...
Odpovedať

@mgx PS kúpiš aj cyky 2x1,5 alebo cyky 2x2,5... zase nevieš a píšeš.... Prepáč ale, vyzerá to tak že naháňaš len body (príspevky)
Odpovedať

@mgx veru hej, normalne sa cyky 2 zilove stale predavaju... Ale asi len do 2x2,5... Dlho som tukal - nevidel som ze pisem to iste... ale nechcem sa vam tu pliest do flame-u...
Odpovedať
@manli načo "PE" ? bez "PE" zomreš? lebo ne budeš vedeť spať?🤔😏😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@mgx veru hej, normalne sa cyky 2 zilove stale pr…
@minoo ani ja končím.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 2zilovy kabel kupis len CYKY-O, a to je kabel bez PE vodica. Predpokladam ze nie si elektrikar, lebo inak by si vedel ze tahat silovy kabel bez PE vodica by si rozhodne nemal :). K fuserovej otazke, ano, pri poruche N vodica pri absencii PE zomries.
Odpovedať

@martin272 2zilovy kabel kupis len CYKY-O, a to j…
@mgx Ježiši kto písal o ťahaní kábla bez PE ? Čítaj riadne... ty si trepol že je zakázané od roku 1980 používať TNC . Čo nie je pravda. Píš presne roky alebo nepíš vôbec. Ešte si mi stále neodpovedal prečo rok 1980... prečo nie 1982 alebo 1983 alebo 1984....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?