Zodpovedaná

Fotovoltaika - virtualna bateria alebo predaj?

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den chcem sa spytat co s prebytkami? spravil som si FVE a neviem zatial co s prebytkami co je lepsia alternativa predavat do siete alebo zriadit si virtualnu bateriu? co poradite dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Profilova fotka
@matkoca Dobrý deň, to ktorá možnosť je pre vás výhodnejšia, závisí najmä od objemu prebytkov, ktoré budete do siete posielať, a od vašej celkovej spotreby. Ak máte menšie prebytky a väčšinu elektriny spotrebujete priamo, zmluva o Virtuálnej batérii môže byť pre Vás to správne riešenie. Ak však máte väčšie prebytky (napríklad v letnom období), oplatí sa zvážiť predaj do siete prostredníctvom zml… Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@foox Nechápem to šaškovanie v dobe, keď si za 10…
@kejsix robia to tí, čo im distribučka povolila FVE, ale žiadne pretoky. Našťastie už také hlúposti nepovoľujú
Odpovedať

@kejsix MPP Solar PIP 5048MK je riesenie nulovych prietokov, ale vsetky ostatne parametre, okrem ceny ma mizerne :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@kejsix MPP Solar PIP 5048MK je riesenie nulovych…
@rkorba Áno, tá konverzia je vykúpená nie dobrou účinnosťou. Preto Multiplus...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@kejsix MPP Solar PIP 5048MK je riesenie nulovych…
@rkorba z hentych HF haraburd som vyrastol nastastie uz davno :-D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@megdesign Nech s tým Sofar-om skúsi napr. induk…
@frantisekca nebude nič skúšať. Má to doma, vie ako sa mu to správa a funguje mu to. Aj na indukciu, aj na fén.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@frantisekca nebude nič skúšať. Má to doma, vie a…
@megdesign To musi byť inak skvelé, mať FVE, ktorá je totálne závislá od gridu DS :-) Držím mu palce, aby zrazu neprišlo prekvapenie :-D
Odpovedať

@megdesign To musi byť inak skvelé, mať FVE, ktor…
@kejsix neviem, či je to skvelé. Inak nášho @frantisekca ten môj kolega s tou indučkou vysmial....
Odpovedať
Takže čo? Má pretoky. Podľa apky 6kWh, ale na elmeri má nula celých nula celých nula nula... zaujímavé. Dnes to nik nerieši? Jeho šťastie, ktovie dokedy :) Ale je to každého slobodná voľba, v akej vode pláva.
Odpovedať

Takže čo? Má pretoky. Podľa apky 6kWh, ale na elm…
@kejsix 6kW za dva roky. To je 250W mesačne.... To máš aj spätný ráz z indukčného motora pri vypnutí.... To nikto riešiť nebude....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@kejsix 6kW za dva roky. To je 250W mesačne.... T…
@megdesign Nebude, kym nemas panely na streche :-D Ale neviem, ja idem vacsinu roka fullhouse z FVE, istic v plote zhodený. Baterku mám aktuálne skladačku LFP 50kWh no kedze tu mame caste vypadky DS a mam pri dome dielnu. Takze uplna nezavislost, ked je najhorsie tak pustim centralu a navalim z nej do bateriek a ficim dalej. No a samozrejme victron LF powered.
Odpovedať

@megdesign Nebude, kym nemas panely na streche :-…
@kejsix Koľko kW máš na streche?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@kejsix Koľko kW máš na streche?
@petersd Na niekolkych, okolo 25kWp
Odpovedať
Ďakujem všetkým za prínosné poznatky. O tom ako funguje FVE samozrejme viem a som si vedomý technických riešení, ako aj všetkých obmedzení. Práve tie obmedzenia ktoré som v pôvodnom príspevku uviedol, ma od realizácie FVE odrádzajú. Napriek tomu že som si nejaké veci pozisťoval, nepasujem sa za odborníka a preto som požiadal o radu skúsenejších v tomto fóre, kde ďakujem za cenné rady a postrehy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dwh:

Ďakujem všetkým za prínosné poznatky. O tom ako f…
@dwh Sú iba dve skupiny ľudí... Tí, čo si dajú fotovoltaiky namontovať firmou (asi aj dotácia) a veselo pozerajú ako im to funguje,. A potom tí, čo si to namontujú sami. Ale to vyžaduje naozaj hodne čítania, samovzdelávania, aby na tom boli lepšie, než tí, čo sa veselo pozerajú. Každá takáto inštalácia je jedinečná a špecifická. Tu tie rady nenájdeš, ani nedostaneš, lebo je to obsiahle a napríklad sú tomu venované samostatné fóra...
Odpovedať
Čo má toto znamenať? "Aktuálna zmena v legislatíve (Cenník distribúcie elektriny vydaný v zmysle cenového rozhodnutia ÚRSO) zohľadňuje rast počtu a zmenu odberových pomerov na odberných miestach, ktoré sú zároveň odovzdávacím miestom výrobcu elektriny. Keďže máte na vašom odbernom mieste nainštalovaný malý výrobný zdroj (fotovoltické panely, prípadne iné zariadenie na výrobu elektriny) a inteligentný merací systém (IMS), pre takéto odberné a zároveň odovzdávajúce miesta sú legislatívou od 01.07.2025 určené výlučne dvojtarifné distribučné sadzby D3 až D6." Konkrétne sa jedná o Rozhodnutie: Číslo: 0079/2025/E Bratislava 02. 12. 2024, Číslo spisu: 5773-2024-BA Bonus pre ongrid fotovoltaiky?
Odpovedať

Čo má toto znamenať? "Aktuálna zmena v legislatí…
@frantisekca Dúfam, že nie. A keď už nemám ovládanie HDO v rozvodnej domácej skrini?
Odpovedať
Článok sa načítava...

@frantisekca Prečítal som si rozhodnutie. V D3 a D4 nemusí byť blokácia spotrebičov. V D5 nie je vyjadenie. Dúfam, že ostatné veci (branie z VB) bude bez zmeny. Dúfam, že nenapíšu, že NT bude z VB a VT bude fakturovaná🤮 A samozrejme naviac platba za A v hlavnom ističi - +14,33€ mesačne viac. Veď za hodiny budem platiť 171€, za ee teraz platím ročne (rok 2024) 480€. Ach...
Odpovedať
Ešte jedna poznámka - klesne poplatok za distribúciu. Tá čiastočne vykompenzuje poplatok za istič.
Odpovedať

@kejsix toto by ma zaujimalo blizsie .. aj ked to pravdepodobne nebude kompatibilne s mojim solaxom aj s tripple baterkami ..
Odpovedať

@frantisekca rovnake som prave dostal od vsd .. idem studovat cenniky a prepocitavat :(
Odpovedať
mal som tlf vyjadrenie od ZSD aj Magny, že pri D5 sa nevyžaduje blokovanie spotrebičov (kúrenie a ohrev vody mám plynom, čo som im aj oznámil), takže tarifa je vraj slobodné rozhodnutie odberateľa, tak som si požiadal v predstihu o D5, nech potom nie je tlačenica. A zrazu písomné vyjadrenie od oboch zúčastnených, že je potrebná príprava el.merovej skrine na HDO (čo nemám). Tak sa na to vykašlem. Mám za to, že je síce legislatívne rozhodnuté, ale info ešte nie je na jednotlivých článkoch ujasnené. Počkám, až sa vyjasní. Samozrejme píšem o odberateľoch s FVE.
Odpovedať
Vie niekto dôvod, prečo FVE prehadzujú do DD3 až DD5? Samozrejme okrem zvýšenia poplatkov za istič a čiastočného zníženia distribučných poplatkov. Mám VB, takže mi bude asi jedno, či budem v DD3 alebo DD5. Pri 533€ ročnej spotrebe ee je navýšenie ročných poplatkov za istič vo výške 44€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

Vie niekto dôvod, prečo FVE prehadzujú do DD3 až …
@roberto1923 Za hodiny pri 25A istici a 3 fázach zaplatíš za rok v D3 po novom o cca 57€ viac ako doteraz v D2.Ale distribúcia vychádza zhruba o 0,01€/kW menej.Cize pri 533€ mesacne a VB predpokladám ze mas rocnu spotrebu cca 1MWh z toho pri ideálnych podmienkach ti ide max 50% nepriamo a zvyšok z VB alebo kúpiš.V oboch prípadoch platíš za 500kWh distribučný poplatok.Takze o cca 50€ menej.V podstate si +/- na tom istom alebo v - 7€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

mal som tlf vyjadrenie od ZSD aj Magny, že pri D5…
@foox Prečo myslíš,že by mala byt tlačenica na D5.Pri magne je to jedno.Oni majú aj tak svoje tarify a iny dodávatelia majú zase pri D4 a D5 nevyhodnejsie ceny. A ak.mas IMS merac,tak nepotrebuješ HDO kabel.Hodiny sa ti prelínajú samé podľa VT a NT.Akurat,ze ti.nebude zapínať spotrebis na NT,ale to.predpokladam,ze nemáš keď nemáš ani HDO.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcel714:

@foox Prečo myslíš,že by mala byt tlačenica na D5…
@marcel714 nie tlačenica na D5, ale pri prevádzaní všetkých používateľov FVE na dvojtarif k dátumu 1.7.25. S IMS... súhlasím, žial napriek ubezpečeniu, že výber tarify je na mojom slobodnom výbere som dostal zamietavé stanovisko od dodávateľa. Paradoxom je, že práve jeho zamestnankyňa mi tarifu D5 odporučila ako vhodnú. Riešim to, uvidím, ako to dopadne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcel714:

@roberto1923 Za hodiny pri 25A istici a 3 fázach …
@marcel714 Ten výpočet je trošku iný. Spotrebujem zo siete (z VB) 5300 kWh ročne, mám 32A istič, plne elektrifikovaná domácnosť. Inštalovaný výkon FVE: 9,56 kWp. K tomu poplatky za VB (Greenlogy) s možnosťou prenosu do ďalšieho roku. Ročne "odložím" 1200 až 1600 kWh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

@marcel714 Ten výpočet je trošku iný. Spotrebuje…
@roberto1923 Tak pri 32A istici zaplatíš o 89,50€ viac rocne po novom v D3 ako doteraz v D2. A PRI 5300 kW zaplatíš o 53€ rocne menej za distribuciu. Greeblogy ma spoplatnené aj baterku (pri neobmedzenej VB je poplatok 6€ mesacne co je 72€- tento poplatok u niektorých dodávateľov nie je)
Odpovedať

@marcel714 nie tlačenica na D5, ale pri prevádzan…
@foox Jasne,prepáč za nepresne vyjadrenie.Myslel som tlačenica pri prevadzani tarify u dodávateľa, nie na diaľnici. Ja len počkám,nech si to prehodia na D3 a hotovo.
Odpovedať
koho by zaujímalo rozuzlenie príbehu o zmene sadzby z D2 na D5 u ZsDis/Magna, tak tu je krátka poviedka: Miroslava (Zsdis) (12:45:03): Dobrý deň, ako Vám môžem pomôcť? Peter (Ja) (12:46:46): Dobrý deň. Ohladom zmeny tarify z D2 na D5 som kontaktoval dodávateľa el. Magna a dostal som zamietavú odpoved, citujem: - na to, aby Vám distribučná spoločnosť schválila D5, potrebujete splniť podmienku blokovanie HDD stykača v rozvodnej skrini, aby Vám meradlo spínalo medzi VT a NT. Ako toto dokážete zabezpečiť aj bez elektrického kúrenie či ohrevu vody je otázka na Vášho elektrikára či by dokázal odberné miesto takto pripraviť. Ako pri sadzbe D5 tak aj D3 je platba za výšku ističa, takže ani pri D5 sa tejto platbe nevyhnete. Sadzba D5 vie byť výhodnejšie len pre odberateľov s vyššou spotrebou (práve kvôli elektrickému kúreniu). Tú vy nemáte . Peter (12:46:58): postupujú správne? Peter (12:47:55): mám FVE, IMS, nemám blokovanie HDO, kúrenie a ohrev vody neriešim elektrinou Peter (12:51:37): Jednoduchá otázka, môžem na mojom odbernom mieste prejsť na sadzbu D5, alebo nie? Miroslava (13:07:26): od 01.07. dochádza k zmena distribučnej sadby na odbernom mieste s výrobou, Cenník za distribúciu elektriny, posielam link: https://www.zsdis.sk/Uvod/Spolocnost/..., kde v bode - písmeno m) Ustanovenia platné od 1. 7. 2025 1. Pre odberné miesto a odovzdávacie miesto súčasne v jednom mieste pripojenia sa uplatní sadzba D3, D4 alebo D5. 2. Pre odberné miesto s pripojenou nabíjacou stanicou elektrických vozidiel alebo zariadením na uskladňovanie elektriny sa uplatní sadzba D3, D4 alebo D5. 3. Odberné miesto a odovzdávacie miesto súčasne v jednom mieste pripojenia, ktoré je k 30. 6. 2025 zaradené v sadzbe D1 alebo D2, bude automaticky preradené do sadzby D3, ak s účinnosťou od 1.7.2025 nezmení sadzbu na jednu zo sadzieb D3, D4 alebo D5. 4. Ak odberateľ elektriny v domácnosti v odovzdávacom mieste prekročí MRK, je prevádzkovateľ distribučnej sústavy oprávnený fakturovať tarifu za prekročenie MRK podľa časti B. článku III. tohto cenníka. Prekročenie RK v odovzdávacom mieste sa nefakturuje Miroslava (13:08:04): v prípade ak sa rozhodnete pre niektorú z týchto sadzieb je potrebné kontaktovať dodávateľa elektrickej energie. V prípade ak k 01.07.2025 nebudete mať zmenu distribučnej sadzby, automaticky prechádzate do distribučnej sadzby D3 Peter (13:14:00): Prepáčte, ale neodpovedáte na otázku. Zhrniem to znovu. Mám tarifu D2, na odbernom mieste je aj výrobňa elektriny, IMS meradlo, nemám elektrické kúrenie ani elektrický ohrev vody. Požiadal som už v predstihu dodávateľa - Magna- o preradenie na tarifu D5. Dostal som odpoveď, že vy požadujete splnenie podmienky - blokovanie spotrebičov prostredníctvom HDO, takže vy ZsDis mi túto tarifu neschválite. Tak znova otázka - môžem na mojom odbernom mieste prejsť na tarifu D5? Prosím nekomplikovanú, fundovanú odpoveď. Ďakujem. Miroslava (13:17:26): ohľadom výhodnosti sadzby je potrebné sa informovať u dodávateľa elektrickej energie a blokovanie spotrebičov v sadzbe D5 nie je povinné Peter (13:18:38): Ďakujem za odpoveď. Prajem Vám pekný deň. Oboznámil som Magnu o nesprávnom postupe a dnes mail od Magny: Dobrý deň, požadujete sadzbu D5 pre EIC xxxxxxxx spracovať teraz alebo až v priebehu júna 2025 a zatiaľ si necháte D2? Na základe Vašej odpovede bude na ZSD zaslaná požiadavka na zmenu sadzby a tarifikácie elektromera na D5.
Odpovedať

koho by zaujímalo rozuzlenie príbehu o zmene sadz…
@foox akú si mal ročnú spotrebu kelektriny ked kúriš plynom?k čomu budeš teraz potrebovať viac elektriny? na predaj alebo nabíjanie auta?ak si mal okolo 5MWh stálo by ťa to zo siete okolo 800 Eur a pre to by som FV nepotreboval v ZSD sa oplatí DD5 až nad 10 MWh/rok
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?