Ahojte, idem kupovať zásuvky a neviem či mám zvoliť obyčajne alebo s detskými clonkami. Ako to máte vy ? Máte všade rovnaké alebo ste zvolili do istých časti domu obyč. a do iných s detskými clonkami? Vďaka za odpovede
@megdesign Montujes to cudzím ľuďom, nepoucene osoby, laici, deti... az raz postekli kardiaka aj za RCD, bude Ta to do konca zivota mrziet. Uz rob, ako uznas za vhodne. Mna postekli tiez parkrat rocne, ale ja nad tym neplacem.
@megdesign káble mám naťahané v rozvodnici, a kompletaz pokiaľ viem a aj keď som si daval CP robiť tak toto je hrubá elektroinštalácia čo mám aktuálne a nahodenie isticov a pozapájanie káblov a nahodenie vypinacov a zásuviek je kompletaz
@jozeff32 ja mám asfora doma, pol roka bývam a tiež mám s clonkami, priniesol mi ich elektrikár. Doteraz som nemal problém tam strčiť či nabíjačku alebo predlžovak a pod.
@jozeff32 ja mám doma v byte inštaláciu 10 rokov starú, zásuvky sú bez cloniek, všade mám RCD, aj na svetlá. Na tejto inštalácii vyrástli tri deti a ani jedno nemalo tendenciu pchať čokoľvek do zásuvky. Doteraz žiaden problém.
Rozhodnutie je čisto len na Vás, či to chcete alebo nie.
@merak Jo. Merali sme niekolko RCD Eaton 30mA. Vybavili rozne, od 20 do 31mA. Pri roznych impedanciach L/PE (spravidla dlhsie slucky s dobrym, mnohonasobnym pospojenim PE, tam je impedancia aj radovo rozdielna) sa to stáva ešte zložitejšie.
Vsetci, co sa tu stazujete na clonky, ked kupite najlacnejsi shit zasuvky, tak ano, je s nimi problem. Ako aj na beznych shit predlzovackach, kde to treba zasuvat na stotinu milimetra symetricky a po case kladivom.
U vyssich tried komponentov su clonky o inom. Napr. Schneider Unica clonky, uplne iny material ako ten makky plast v predlzovackach, chodia ako vino, za celu dobu som ani raz nemal nervy, aj som zabudol, ze tam su. Staci raz taku zasuvku chytit do ruky a porovnat.
A co sa tyka RCD, hlavne na najlacnejsie typu AC (v DE uz zakazane) by som sa extra nespoliehal. Nehovoriac o tom, ze urcite kazdy stlaca pravidelne test tlacitko...
My mame doma všade Logus 90 s clonkami dva roky a ani jeden raz som nemal problem. Dokonca som ani nevedel že tam nejaké clonky sú pokial som to kvôli synovi nekontroloval. Idu ako vino. Neboli najlacnejšie ale vyzerajú perfektne a fungujú ešte lepšie.
Chlapi treba si dať ešte pred každú zásuvku také tie plechové dvierka na petlicu a vysiaci zámok... Potom ideálne kľúč zahodiť do studne...
Neviem čo špekulujete... Ak by boli zásuvky bez cloniek pre laikov také nebezpečné, asi by neboli v súlade s normou, či?
A keď sú v súlade s normou, normálne ich treba používať...
@merak Nuž ale nech mi nikto netvrdí,že je bezpečné chytať fázu do ruky a spoliehat sana RCD.Lebo mnoho aj elektrikarov siri bludy,ze RCD je nejaka absolutna ochrana pred urazom.On ale prioritne sluzi na to,abz odpojil vadne zariadenie,alebo obvod.
@megdesign Ja si dodnes pamatam, ked ma ako chlapca skopalo, lebo som zvedavy sparal drotom do zasuvky. Mal som stastie, ziadne RDC neboli.
Takze kvoli vlastnym detom bez diskusie clonky, nebudem ako debil stuplovat zasuvky - toto je prave na nervy. RCD je fajn, ale nespolieham sa na neho na 100%. A to mam typ A(SI). Bcko sa mi uz zdalo mega drahe.
@zefe Jo. To si pamätám aj ja. Tatko rozoberal také komunistické rádio, ja vedľa neho na tej červenej kuchynskej sedacej zostave (asi ju mal každý...) a skrutku rovno do ľavej... Ešte že som bol na tej sedačke...
Naposledy som u svokra dopajal bazén, keď ma laplo... Ja dole v šachte, žene kričím zhoď ľavý istič... "Máš!" Všetky tri vodiče do dlane a chcel som ich prerovnať. Trocha ma narovnalo v tej šachte...
Neviem no... Deti mám, ale clonky som nikdy nemal. Ani na byte, ani na dome... A záslepky žena dávala asi dva roky. Potom ju to prestalo baviť....
@merak Ja preto tak nemám rád tie reči o úplnej bezpečnosti chytať sa fázy aj keď za rcd,lebo je pravda,že mnohokrát som aj držal fázu,a vôbec nič,al dobre ma plesklo,čo si pamätám dodnes za,rcd.Ale je pravda,že som mal mokré ruky,jednou som chytil fázu,a druhou som sa držal radiátora.RCD zhodilo,ale bol to taký krátky silný kopanec.
Neviem, či som slabo hľadal na nete, alebo také štatistiky nie sú, ale o smrti detí (1-10) po úraze elekrickým prúdom som nenašiel. Asi tie úrazy nikto nikam nehlási a rodičia to vyhodnotili ako "pošteklenie" s dovetkom "... aspoň si budeš do budúcna pamätať, že tam nemáš nič kovové strkať"...
@dusan72 ozaj si to držal zovreté prstami alebo sa len dotýkal?ak to pevne držíš dostaneš krč, najnebezpečnejší je okruh cez srdce oboma rukami z fázy na uzemnenie, platí pravidlo bezpečnosti č. 1 , ak sa dotýkaš el.inštalácie, spotrebiča , druhú ruku do prdele, ako decko som dostal tiež kopanec len na jednu ruku, no stačilo ,
@dedo758 ,štatistiku som nenašiel no také prípady ked to končilo smrťou si dlho pamätala celá obec, u nás dvaja bratia preživší si zobral za ženu švagrinú a ihned decko, nikto neuveril že to bola náhoda, a nebol žiaden svedok, za krátko zomrel i druhý