Najlepšie recepty s hubami a tipy na ich spracovanie

  • 28.09.2023

Huby sú dary z lesa, ktoré si našli miesto na našich tanieroch vďaka ich bohatej chuti a výživným vlastnostiam. Majú jedinečnú textúru a z každého jedla urobia kulinársky zážitok. Vybrali ste sa na huby a hľadáte tipy na ich spracovanie? Nechajte sa inšpirovať tými najlepšími receptami.

recepty s hubami
Zdroj: iStock

Najlepšie recepty s hubami

Medzi obľúbené jedlá z húb patrí napríklad hubová polievka, hubová omáčka alebo plnené huby. Sú to jedlá, ktoré si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, základ prípravy však ostáva rovnaký. 

Hubová polievka 

Ingredience:

  • čerstvé huby
  • olivový olej
  • cibuľa
  • cesnak
  • zemiaky
  • mleté čierne korenie
  • tymian
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • vývar
  • smotana na šľahanie
  • maslo

Postup: V hrnci orestujte nasekanú cibuľu, cesnak a tymian. Prihoďte nakrájané huby, osoľte a okoreňte. Pridajte očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľku poduste a základ zalejte horúcim vývarom. Prikryte a varte približne 20 minút, kým huby a zemiaky nezmäknú. Dohladka rozmixujte, prilejte smotanu a lyžicu masla. Podávajte s krutónmi.

Hubová polievka s krutónmi
Zdroj: iStock

Hubová omáčka 

Ingredience:

  • maslo
  • huby
  • šalotka
  • vývar
  • plnotučné mlieko
  • smotana na šľahanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Na panvici rozpustite maslo. Pridajte očistené a nakrájané huby. Premiešajte a po chvíľke pridajte nakrájanú šalotku. Krátko duste. Podlejte vývarom, prilejte mlieko a podľa chuti mleté čierne korenie. Premiešajte, zakryte a varte asi 20 minút. Keď sú huby mäkké, pridajte smotanu na šľahanie a podľa chuti soľ. Krátko prevarte. Podávajte s varenými zemiakmi a vajíčkom.

recept hubová omáčka
Zdroj: iStock

Plnené huby

Ingredience: 

  • huby
  • pór
  • šunka
  • maslo
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • strúhaný syr
  • tavený syr
  • cesnak
  • olivový olej

Postup: Huby, najlepšie šampiňóny, očistite. Vnútro vydlabte. Spolu s nožičkami ho pokrájajte na malé kúsky. Rovnako aj pór a šunku. Zmiešajte so strúhaným syrom, olivovým olejom a prelisovaným cesnakom. Zmes orestujte. Pridať môžete aj tavený syr. Osoľte a okoreňte. Šampiňóny naplňte zmesou a potrite cesnakovým olejom. Zasypte strúhaným syrom a uložte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre zohriatej na 180 °C približne 30 minút. Podávajte s hriankami, chrumkavou bagetou alebo zeleninovým šalátom.

recept na plnené huby so šunkou a pórom posypané syrom
Zdroj: iStock

Tipy na správny výber a prípravu húb

Ak chcete vytvoriť lahodné recepty s hubami, najdôležitejšie je použiť čerstvé huby. Ako ich však spoznať? Máme pre vás pár tipov:

  • Pri výbere húb si ich dobre prezrite. Čerstvé huby majú jasnú farbu, sú bez tmavých škvŕn či plesní na povrchu. 
  • Zvoľte huby s pevnou a neporušenou štruktúrou. 
  • Ak sú huby vlhké alebo lepkavé, vyhnite sa ich použitiu v jedle. 
  • K hubám nezabudnite aj privoňať. Čerstvé majú príjemnú, typicky hubovú vôňu. Ak vám ich vôňa nelahodí, nejedzte ich.

Huby pred spracovaním musíte aj správne očistiť. Najprv z nich odstráňte viditeľné nečistoty a pôdu. Huby by ste mali čistiť nasucho. Môžete na to použiť nožík, štetec, papierovú utierku, maximálne vlhkú handričku. Huby krájajte na rovnaké kúsky, aby ste si uľahčili ich prípravu. Pokojne to môžu byť plátky alebo kocky, avšak rovnakej veľkosti.

výber, príprava a spracovanie húb
Zdroj: iStock

Ak chcete, aby si huby počas prípravy jedla zachovali svoju typickú chuť a textúru, pripravujte ich na strednej až vysokej teplote. Snažte sa použiť čo najmenej vody. Huby môžete dusiť, piecť alebo grilovať. Každé chutia inak. Používajte na ich dochutenie kvalitné koreniny, bylinky a oleje, aby ste podporili ich prirodzenú chuť a arómu. Vďaka týmto radám sa aj vy môžete stať absolútnym špecialistom na prípravu jedál s hubami, ktoré budú výživné a plné autentických chutí.

Ako skladovať huby

Správnym skladovaním húb môžete zachovať ich čerstvosť a chuť naozaj dlho. Huby môžete mraziť, sušiť alebo si z nich urobiť hubové korenie.

Huby zamrazte surové alebo upražené

Ak chcete huby zamraziť, dôkladne ich očistite, nakrájajte na kúsky a dajte ich do mrazničky. Môžete ich pred mrazením upražiť. Mrazené huby skladujte maximálne 12 mesiacov.

Huby usušte na slnku, v sušičke alebo rúre

Očistené huby nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie, tým lepšie. Môžete ich sušiť priamo na slnku, v sušičke na potraviny alebo v rúre pri nízkej teplote. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe alebo vo vrecku na chladnom a suchom mieste. Potom ich pri príprave namočte do teplej vode. Stačí 15 až 30 minút.

Hubové korenie využijete v mnohých jedlách

Doma si môžete pripraviť aj hubové korenie. Stačí nasušiť a namlieť obľúbené jedlé huby. Skladujte ho v dobre uzavretom obale na chladnom a suchom mieste, aby ste zachovali jeho čerstvosť a chuť.

Prezraďte nám, aké sú vaše obľúbené recepty s hubami a tipy na ich spracovanie? Zapojte sa do diskusie v našom Fóre TU: Recepty s hubami, tipy na spracovanie a sušenie húb

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrú střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku