Zateplenie sikmej strechy nad zateplenym stropom

Mame 6-rocny dvojpodlazny dom s valbovou strechou (je to taka kocka s ciapkou). Horne podlazie ma vsade rovnaku vysku, strecha je az nad nim. Strop horneho podlazia tvori sadrokarton, nad nim medzi stropnymi tramami je 38 cm mineralnej vlny, nad vlnou OSB dosky, ktore tvoria pochodznu podlahu podstresneho priestoru. Strecha ma sklon 22 stupnov, krytina Bramac, pod nou je iba poistna hydroizolacia. V lete sa horne poschodie dost prehrieva, teplota v izbach byva cca 27 stupnov. V podstresnom priestore je v lete vysoka teplota (nemam to odmerane, pocitovo finska sauna), v zime je tam rovnako chladno ako vonku, kedze pod krytinou nie je ziadna tepelna izolacia. V zime nemame problem s teplotou v izbach. Pri meraniach termokamerou v zime (vonku bolo -15 stupnov) mali steny aj sadrokartonovy strop teplotu cca 23, jedine v hornej casti stien pod vencom bolo cca 18-19, v rohoch 15-17. 1. Rozmyslam, ci by sa oplatilo zateplit aj strechu medzi krokvami, aby sa v lete znizila teplota v izbach na hornom podlazi, ak by sa podstresny priestor az tak neprehrieval. 2. Stacila by iba izolacia medzi krokvy (hrubka 16 cm) alebo treba viac? 3. Na izolaciu pouzit mineralnu vlnu alebo nejaky iny material, ktory by bol odolnejsi voci prehrievaniu v lete? 4. Treba este medzi poistnu hydroizolaciu a vlnu davat nejaku foliu, alebo tam moze ist priamo mineralna vlna? Treba takisto davat aj parozabranu pod vlnu? 5. Pri zateplovani treba nechat nejake vetranie v podstresnom priestore?
Odpovedať
Minerálna vlna má malú objemovú hmotnosť a nízku tepelnú kapacitu. V podstate min. vlna je to najhoršie čo môže byť z pohľadu prehrievania stavby v lete. Ale riešiť zateplenie na 6r starej stavbe, tak to je dosť na prd ti poviem... Je to podkrovie v lete prevetrávané? Čo by sa stalo ak by tam bol poriadný prievan?
Odpovedať
Prevetravane je (pomedzi skridle nieco prejde), ale asi to nestaci. Neviem, ako by som urobil vacsi prievan.
Odpovedať
@andomv hej no pri valbovej streche by si musel mať jedine strešné okno (zbytočná investícia) alebo odvetrávacie škridly
Odpovedať
A neviem, ci zateplenim medzi krokvami by som neukoncil aj to slabe vetranie, ktore tam je teraz (aby som neurobil viac skody ako osohu)
Odpovedať
@andomv pri dnešných cenách ťa zateplenie výjde toľko čo možno 3 klimatizácie do celého domu. Skús najpr tie odvetrávacie škridly (bramac uvádza, že stačí 10ks na 100m2), máš k tomu presný rozpis ako ich máš uložiť
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 myslis ze ma v stablone spravene nasavanie vzduchu a na hrebeni ma spravene odvetravanie ked radis na odvetranie podstresneho priestoru vetraciu skridlu, ktora sa v 99% pouziva na odvetranie priestoru medzi skridlou a difuznou foliou?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 a k tej “zbytocnej investicii” v podobe stresneho okna…. Vies vobec ze na to existuje stresny vylez ktory je prave na to urceny a je neporovnatelne lacnejsi ako stresne okno? Vylez, ktory sa da nastavit na vetranie, a hlavne na kontrolu strechy? Alebo pri cisteni komina a odpratania snehu zo satelitu? Atd atd… Naco radis ked tomu vobec nerozumies???
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?