V com je lepsi cierny polystyren od bieleho?

v com je lepsi cierny polystyren od bieleho? poradte nekoho dobreho na zateplenie domu v okoli vrablov a nitry. dik
Odpovedať
1
2
@imichal šedý má podľa TL nižší prestup tepla = lepšie izoluje oplatí sa však len pri kúrení elektrinou alebo ak ste obmedzený priestorom pre hrúbku EPS inak berte biely, je totiž lacnejší
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to bolo veľmi jemné porovnanie, skutočnosť je taká, že účinnosť týchto materiálov je v podstate rovnaká, hodnota tepelného odporu sa odlišuje až na treťom mieste, čiže v tisícinách.
Odpovedať
@jan45 takže či dám na dom 25cm bieleho alebo 25cm grafitového je v podstate jedno???
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 podľa technického listu je rozdiel malý, okrem toho šedý sa robí šaržovo, takže výsledok sa môže odchyľovať od prehlásenia a tepelný odpor fasády sa nenavrhuje presne ako statika, tam tisíciny nemajú vplyv, takže áno.
Odpovedať
@jan45 dobre vedieť :) pretože cenovo pre komplet fasádu výjde rozidel značne cca 1200euro :)
Odpovedať
@cvoky8 to kolko stvorcov mate ??? ja som dal za 165 stvorcov sedeho 20cm EPS isover 1600 euro
Odpovedať
@cvoky8 Nie je to jedno. Sucinitel tepelnej vodivosti (lambda) zavisi od vela faktorov, napriklad aj od teplot ci od objemovej hmotnosti. Ale povedzme, ze sa bezne uvadzaju pre fasadne eps hodnoty 0.031 W/m.K pre sivy a 0.038 W/m.K pre biely. Ano, je to rozdiel "len" 7 tisicin, ale to vobec nieje zanedbatelne. Pretoze to nie je tepelny odpor, ako tvrdi @jan45 Orientacny tepelny odpor sa pocita velmi jednoducho: hrubka zateplenia ci muriva (v metroch) / lambda materialu R siveho je 0.25 / 0.031 = 8.06 m2K/W R bieleho je 0.25 / 0.038 = 6.58 m2K/W To neje zanedbatelny rozdiel. Znamena to ze 25cm bieleho je orientacne rovnako izolacnych ako 20 cm siveho. Co sa tyka cien materialu (orientacne podla internetu), tak pri rovnakych parametroch (t.j. 25cm bieleho a 20cm siveho) je sivy zhruba o 1 euro na m2 drahsi. Na druhu stranu (teoretizujem), usetri sa na priestore okolo domu, kotvenie bude jednoduchsie/lacnejsie, urcite sa trocha usetri na omietke a sietke (mensi objem = mensia plocha omietky a sietky) atd atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @cvoky8 Rozdiel v tepelnom odpore R je predsa len trochu väčší ako tisíciny. Napríklad pri už spomínanom 25 cm materiáli je R bieleho polystyrénu 6,5 a R šedého polystyrénu je 8 (to je už celkom pekný rozdiel). Viac by ma však trápila nemilá vlastnosť šedého polystyrénu, keď sa pri intenzívnom slnečnom svietení dokáže v podstate vypariť.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache tak ste ma predbehol :)
Odpovedať
@stevosk tak dobre ale pokial budem šedým zateplovať na jeseň a nato pôjde omietka tak slnečné žiarenie a degradácia slnkom bude asi bezpredmetná nie???
Odpovedať
Profilova fotka
Uz niekolko rokov tvrdim, ze je to len marketing a sedy je fakt po omietnuti rovnaky ako biely. Ak sa mi podari zohnat 35 cm sedeho fasadneho, nalepim ho niekde do stredu steny medzi ostatny biely a verim ze termokamera nenajde miesto kde je umiestneny. Ak to bude naozaj tak, asi ma pridu vyrobcovia ukrizovat, lebo bude po ksefte.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 v momente ako sa to prekryje napríklad lepidlom, omietkou alebo iba ochrannou fóliou to už nemá vplyv, takže máte úplnú pravdu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr spravne pises, podla TL :-D
Odpovedať
@jan45 Ja som skôr narážala na nejasnosti okolo deklarovanej lambdy šedého EPS. @asex robil nejaké merania, aj úvahy fyzikov a stavbárov v diskusiách na tzb-info trochu naštrbujú dôveryhodnosť tohto údaju... ale pokiaľ sa nepreukáže niečo iné, musíme sa držať údajov v TL Rozdiel v lambde je na úrovni tisícin, ale v tepelnom odpore resp. jeho prevrátenej hodnote čiže U sa rozdiel už prejaví výraznejšie. Myslím ale, že pomyselnú ručičku medzi bielym a šedým aj tak posúva hlavne ich cenový rozdiel a cena tepla. Zatiaľ.
Odpovedať
@abobo ked si pren prides, tak ti tu jednu tabulu na tento pokus darujem.
Odpovedať
@abobo áno, náročky, kuk príspevok vyššie (u bieleho nepíšem tak "pekne" že podľa TL :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pleski aku mas hrubku, nerad by som to lepil ako lastovicka na 35 cm, lebo take mam narezane tabule bieleho 80F...
Odpovedať
A neexistuju nejake laboratorne merania? Predsa musi existovat sposob, ako zmerat lambdu materialu. Nejaky nezavisly labak to este nerobil?
Odpovedať
@calimero sú, ale je to na dlhú debatu
Odpovedať
Ja by som to videl takto-urcite nema o tolko lepsie vlastnosti,o kolko je drahsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 s tymto suhlasim.
Odpovedať
mne to vychadza, ze ma o 20% lepsie tepelnoizolacne vlastnosti a o tych 20% je i drahsi. takze jedine ze nieco usetrim na sirke parapetov a dlzke hmozdin : )
Odpovedať
@pssclient a hmoždinky ani netreba do v. 8 m :-)
Odpovedať
@abobo mam tych 35 cm
Odpovedať
Profilova fotka
videl som na stavbe šedý PS, ktorý mal lepšie TI vlastnosti, ale ten si bežný človek nekúpi. Podsúvanie lambdy 0,031 0,038je tendenčné, pretože ja mám údaje u bieleho PS 0,0341, čo je odpor 7,3, teda už je to len 10% ale to sú len úvahy, je logické, že zložený materiál má iné vlastnosti, ja len tvrdím, že nie sú úmerné cene. Vyriešili by to merania na podobných objektoch, nie merania materiálu v laboratóriu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ja sa bezneho clovek teda povazujem :). Co sa tyka hodnoty bieleho, moze byt. Lenze taku hodnotu bude mat biely len pri vyssej objemovej hustote a tam bude zase ina cena. Pri EPS sa zlepsuju parametre s objemovou hustotou. Ale to ma tiez svoje hranice (cena rastie rychlejsie ako parametre) a tak vznikol NEOPOR. Prislo sa na to, ze cast tepla sa prenasa medzi bunkami ziarenim (a to sa zvysenim objemovej hmotnosti neznizi). A tomu sa ciastocne zamedzuje pridanim grafitu. Ak je niekto obmedzeny hrubkou zateplenia je NEOPOR riesenim. EPS nemeni zdaleka svoje vlastnost od podmienok tak, ako vata, takze rozdiely oproti laboratoriu (pri tom istom EPS !) budu male. Ine je ale kupit polsky EPS s polovicnou objemovou hmotnostou ako je deklarovana :D.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ubezpečujem, že ten druh nemáš, sú to tvárnice s vnútornou perforáciou, dovoz z D, Dom je riadený počítačom štyri podlažia, dve podzemné, dve nad, veľkoplošné zasklenie s automaticjkými clonami, klimatizácia, rekuperácia, len je to nefukčné.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Trochu som prehliadol, ze je rec o specialnom sedom EPS. Dufam, ze nediskutujeme o "deravom" EPS od Baumitu :). Ake TI parametre to malo ? Tie ostatne frajeriny som tiez planoval, akurat do toho prisla operacia chtrbtice a po roku byvania som zistil, ze mi to vobec nechyba :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vtedy to ešte bola novinka, teraz už súhlasím, tá posledná veta vystihuje celú situáciu. Robil som 44rokov a ešte som aktívny, propagujem a robím koreňové čov a dozorujem stavby a vidím strašné projekty s 20cm žb doskami na 5m rozpon, predimenzované kúrenia, nezvládnuté detaily. Za prvej republiky kríza umožnila postaviť perfekrtné objekty s remeselnými detailami funkčné dodnes, teraz napriek technologickým a materiálovým možnostiam sa stavajú nepodarky.
Odpovedať
Profilova fotka
@pleski odkial si?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?