Polystyren v podlahe a vyplnenie medzier okolo vedení... napr. vody LIAPOROM / PUR penou ???

Profilova fotka
Čaute, rozmýšľal som ako najjednotnejšie vyplniť medzeru medzi podlahovým polystyrénom a trubkami vody a kúrenia. Polystyrén mám 10+8 EPS 150s. Napadlo ma, že vy som tie vedenia mohol obsypať liaporom napr., prípadne pur penou zapeniť (alebo kombinácia pur+liapor) ???? Posledné čo chcem je vyrezávať to ako rezbár týždeň a ani sa to dobre nedá.... Ide o tú prvú 10 cm vrstvu, tam bude všetko 2. 8 cm vrstva už bude bez rezania.... Ďakujem za nápady a rady, ako to urobiť čo najjednotnejšie a najlepšie :)
Odpovedať
1
2
@predatorzv Ostrým keramickým nožom to máš vyrezané za chvíľu. :-) Okolo rúry napcháš kúsky polystyrénu, a je to. PUR pena ti to nadvihne, fuj fuj.
Odpovedať
@predatorzv Ja som robil tak, že som okolo rúr nedával polystyren, ale som to obsypal a zarovnal jemným pieskom.
Odpovedať
Profilova fotka
@denvercom Myslel som nizkoexpanznu a s mierou + dosypat do roviny liaporom.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode Aj ten piesok som niekde čítal, ale myslím, že liapor ma lepšie izolačné vlastnosti.. Ale bola by aj to možnosť...
Odpovedať
@predatorzv Každá pena sa rozťahuje, nadvihne ti polystyrén a ten bude potom sadať. Možno sa nič nestane, ale ja mám s PURom zlé skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@denvercom No máš pravdu, je to ťažké odhadnúť...
Odpovedať
@predatorzv Príliš to prežívaš. Bývam pod Tatrami, v podlahe mám z technologických príčin (tzn. aby som nemusel na výškur ezať každé jedno Hčku), smiešne 2cm styroduru, naozaj! A žiaden chlad od zeme nepociťujem. Na tom normálne poter a plavajuca podlaha. Moc to prežívaš. :)
Odpovedať
@arcticcode toto som uz pocul od par ludi, ze maju zalostne malo izolacie pod poterom a je to v pohode. nejako tomu neverim. cim kuris a kolko platis? chapem, ze od zeme ide asi menej chladu a teplo asi unika menej ako cez strop alebo steny ale aj tak mi to pride divne...
Odpovedať
@igor256 Je to tak. Kurim plynom, alebo drevom. Na kurenie platim by som povedal asi tak 25€ mesačne, ale 50€ mesačne na teplúvodu (žena si vyturuje sprchu na 45 stupňov a hodinu sa tam máča :D ). Resp. kym nešla studena voda, platil som 18€ za dva mesiace a nedoplatok bol asi len 50€
Odpovedať
@predatorzv Kolko mas preboha lezatych rozvodov, ked ich na presno nevyrezes do prvej vrstvy eps spajkovackou? Ja som to tak robil a bolo to super, len treba mat silnejšiu spajkovacku :-D
Odpovedať
Profilova fotka
5cm EPS 150S, klasicky rezanie nožom od oka, (nie kuchynský), zvyšok nízkoexpanzná pur pena. Nič nedvíha, bludy. Dokonca som potom kvôli veľkej spotrebe kúpil klasickú montážnu penu a ňou som vypĺňal medzery. To bola varianta prvá, pomalšia. Druhá, rýchlejšia varianta, bola s požičanou odporovou rezačkou na polystyrén, kde som ako prvú vrstvu použil 10cm EPS 150S a potom na vrch dával 5cm. Cenovo ma rezačka vyšla aj s odporovým drôtom (minul som ich 10, jeden stál 5 eur, keby som bol vedel...) na 110 eur za 5 dní. PUR pena (nízkoexpanzná aj klasická)ma vyšla na nejakých 250 eur, lepil som aj spoje (zbytočne). Zatepľoval som 189m2. Ak máš otázky, pýtaj sa.
Odpovedať
@quintes Na fotkách nevidno použitie PUR peny v podlahe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@denvercom sorry že som nedokázal držať pištoľ na pur penu aj mobil v ruke :-D stačí aspoň takto?
Odpovedať
@quintes možno stačí, netvrdím že nemožno, len že mám obavy
Odpovedať
Profilova fotka
@denvercom obavy ohľadom čoho.. penu som dával len na spoje a do medzier, ak by tam tlačilo, to mi len pomôže. nedával som penu pod polystyrén.
Odpovedať
@quintes to fakt? Na 10 a 5 CM eps rezačku? Keby si mal vlastnú, nepoviem nič ale 110 eciek 👍😁 a penu na spoje...to je totálne zbytočne, vypenil som Max 3 peny na 120 M2 a to som dával tri vrstvy po 8 cm...rezal som to zlodejkou a nerovnosti som riešil teplovzdušnou pištoľou.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 mal si sa chuť pochváliť, že? :-D Rezačka je super vec, tých 110 eur mi nie je vôbec ľúto (pri cene 2700 eur za polystyrén sú pre mňa toto drobné). Veľmi mi pomohla časovo, opakujem, robil som skoro 200m2 úplne sám. Penu neľutujem, pretože popri tom som vypenil a zatvoril aj diery medzi hranolmi, miesta kde som mal kolienka na PPR potrubí. Tieto peniaze (cca 360 eur) boli cenou za to, že som dokončil všetko čo som potreboval do fázy zalievania poteru za krátkych 7 dní, SVOJPOMOC, čiže SÁM. Ak si to robil tvojím spôsobom a sám, napr za tri alebo štyri dni lebo ťa tlačil čas, tak áno, si šikovný. A detail, garáž (cca 36m2) som dával XPS 160mm... Tam mi rezačka pomohla úplne že super.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
minul som jednu penu na 200m2 a to i len koli tomu ze sa mi niekde nechcelo rezat na presno popri stenach. Taktiez som ju pouzival pre zapenenie lezatych rozvodov pred polozenim druhej vrstvy eps. rezacku som mal vlastnu a mam v nej jeden drot uz 2. rok :-)
Odpovedať
@predatorzv najrýchlejšie medzery medzi EPS zasypeš liaporom. Piesok neizoluje a PUR je trochu pracnejšia. @arcticcode ty asi kúriš viac drevom ako plynom pri takej cene na účte :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Mam aj spiro nôž, ale v kúpeľni je to brutal, fak... Nejak to budem kombinovať... Liapor/spiro nôž s drôtom v tváre Ó / pur pena... Hlavne sa tým nechcem hrajkat 2 týždne, potrebujem to sfuknut co najskôr, pretože koncom mesiaca chcem dávať anhydrit...
Odpovedať
@quintes to není chvalenie...ľudia sem chodia hlavne preto lebo chcu poradiť a jasné že ušetriť...pre teba je 360 eur nič, ja tam vidím 3 palety slušnej zámkovej dlažby ;-) chápeme sa?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba rezačku som si nejak nestihol urobiť, nápady boli aj návody, bohužiaľ, nestíham... @14054 si to napísal, ako keby tlačím peniaze. Snáď si ma dobre pochopil, že pri celkovej sume za polystyrén sa tých 360 eur stratí. Hlavne ak sa tie peniaze použili celkovo len do domu, lebo popri tom som urobil kopec iných vecí ako zateplenie podlahy. Ale je to v podstate jedno, hlavne tebe :-)
Odpovedať
@quintes osobne považujem investíciu do stolovej rezačky - 100e z bazosu, za jednu z najlepších co sa týka náradia potrebneho pri stavbe domu. Podlahový som robil taktiež sám, žiadny bordel z rezania, krásna čistá a rýchla práca. Poslúži mi ešte teraz pri zateplenie fasády a verím, že za stovku sa na po nej na bazosi znova len tak zapráši.
Odpovedať
asi by som sa nato vyprdol, budeš to robiť večne. Ja som to obrezal a priložil len pekne ku trúbke/elektrike (bola ťahaná tiež zemou) a pak druhou vrstvou preložil špáru kde bolo vyrezané pre trúbku a treťou ešte raz. Celkovo som dal 20cm. Tú medzeru som neriešil nijak. na liapor sa vykašli, je s tým hrozná robota, lietá to. A mal som stolovú rezačku z požičovňe, za 2 dni sme dvaja uložili 154m2 20cm hrúbka 3 vrstvy na preklad + 70m2 10cm hrúbka 2 vrstvy na preklad. ináč pod druhú a tretiu vrstvu som strekol do W pur penu aby ju prilepilo o tú pod tou. Neviem aké budeš mať podlahové trúbky na kúrenie ale ak sú tvrdé a ťažko ohybné, pri pokládke niekedy začnú nadvihovať - keď to nemáš prilepené. Odporúčam polybutylenové.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl Trubky mam ivar polybutylen, také modré. Položíme 1. vrstvu, čo najtesnejsie a potom uvidím, čo tam fuknem... Ja som 2. vrstvu v 2 detských izbách lepil o seba a niečo aj ku 1. Vrstve, tytanom pretože ho mam nakúpený, tak chcem pokračovať v celom dome.
Odpovedať
Ahojte, trošku využijem tému.Pred tromi rokmi nám zaliali cementový poter, všetko bolo ok žiadne praskliny.Máme na tom položenú keramickú dlažbu. Na jednom mieste v chodbe, niekedy ked tade prechádzam počujem jemné puknutie ako keby trošku celá masa(poter+lepidlo a dlažba) jemne sadla. Na dlažbe nie sú žiadne praskliny.Je to ok, alebo bol nedobre položený EPS a teraz sa to hýbe. Máte niekto podobnú súsenosť? Dakujem
Odpovedať
u mňa to robili kúrenári, na zemi bolo harakiri (hlavne káblové). Dávali sa 3 vrstvy 5cm, a posledná sa vyrovnávala niekde 2cm, niekde 3, niekde 5 (aby bol poter cca 5-6cm). Rezali to takým úzkym kuchynským nožíkom poriadne nabrúseným, okolo trubiek vyrezali, a vyplnili to takými úzkymi slížami z odrezkov. Myslím že by som to sám nespravil lepšie, a keby aj ano, tak za 10násobný čas. Peniť ani netrebalo, lebo vrstvy sa poprekladali krížom, pružilo to asi na 1-2 miestach, kde to ťahali hore nastrelené trubky, tam sa to zaťažilo tehlami, a v tých miestach to poterári rovno zasypali na začiatku a bol pokoj. Myslím že to netreba až tak moc hrotiť, hlavne v prípade že idú 2 a viac vrstiev
Odpovedať
@quintes viac sa ktomu nebudem vyjadrovat, tak posledny prispevok pre teba ;-) Mne pises, ze som sa potreboval pochvalit a pritom ty SAM pises a este zdoraznujes, ze najjednoduchsiu pracu na dome si spravil SVOJPOMOCNE. Tak teda gratulujem. K tomu si si pucil rezacku a rezal si to tak dobre, ze si minul skoro viac pur peny, ako ja na fasadu. To bol zamer? Ci kde si to videl tie spoje penit? Si si sam vymyslel? Tak gratulujem druhy krat. Ja som si rezacku spravil SAM za jedno doobedie a prakticky zadara (sa chvalim) a kedze som snou rezal ine rozmery (2x1x0,3m) tak musela byt trochu ina ako ta tvoja pozicana. Drot ma stal okolo 90 centov, ten tvoj bol asi pozlateny :-D Ked dozateplujes fasadu, mozno olutujes, ze si si ten cas nenasiel a nezrobil ju. Ale ta moja je k mani, ja som uz s eps skoncil pred rokom a pol, takze za 15 eur ju kludne posuniem. PS: tych 360 eur je podla mna stale dost. To ze to schovas do objemu penazi, ktore si minul na podlahovy eps na tom nic nemeni.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Môžem použiť na vyplnenie medzier v podlahovom polystyréne (medzi rozvodmi vody a odpadu) drvený polystyrén ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?