Vzhľadom na celkové zjednodušenie stavby a úsporu práce pri vkladaní 50mm XPS izolácie vencov do šalovania by som rád poznal váš názor na užitičnosť tohoto kroku (praktický rozdiel v celkových tepelných stratách) pri hrúbke zateplenia fasády 200mm hrubou minerálnou izoláciou. Vďaka za podnety. Peter
Budem zvedavy ci sa k tomu vyjadri odbornik, ale napada mi viacero vyhod - lepsie sa zrovna vlastnost steny pred zateplenim (neviem ci aj potom to ma taky zmysel), nasledne ten detail zateplenia okolo okna v mieste prekladu bude znamenat lepsie naviazanie izolacie steny aj okna ramu (ked zalicujes ram okna na vonkajsiu hranu).
Tato dilema o zjednoduseni prace a nakladov na material mi pride akoby ju vymyslel robotnik, ktory si za to chce uctovat nehorazne peniaze, pricom ide fakt o minimalnu namahu aj material, v porovnani s inymi vecami. Ja to mam tiez dobre sfusovane na venci, lebo som tam mal cudzich ludi a este v den betonovania rano sa dorabalo ked uz domiesavac stal na ulici. A za toto dnes dostavaju "majstri" spickove platy.
@skodovka120 nie nema
@vykricnik práve odborníci na stavby mi vraveli že je to zbytočné pri dostatočnej hrúbke zateplenia. Šalovanie sa dá spraviť aj rovno a okno keď dáš na kraj muriva tak prekryješ izolantom prípadne ich vysunieš von
@jumt realita je taka, ze stena nie je rovna a ta hrubka lepidla medzi fasadnou izolaciou a murom tam isto vytvara tepelny most. Uz tak sa s tym robotnici nehraju a mozu tam byt tie kraje spaliet dokonca zle vyplnene lepidlom. Vzdy sa treba poistit proti fusovaniu roboty, lebo sa to stane.
Vdaka za podnety. Kedze vyzera, ze to v principe nie je taky velky problem tam dat, tak to zrejme necham bez zmeny. V projekte to je, ale povodne bola hrubka na fasade 150mm, ktora bola zvysena na 200mm, tak som myslel, ze pri dnesnych cenach prace a materialu by som navrhol, aby sa s tym nehrali.
Inak druha vyhoda je, ze keby sa niekde ten salung vytlacil alebo nejak inak nesedel, tak sa da do polystyrenu zarezat. Ale to tiez robotnici radsej vyrezu z izolacie nez by mali pohnut prstom.
@jumt ok, a akou hrubkou izolacie bude chranena spodna vonkajsia hrana takehoto venca? Jasne ze sa to prekryje, ale co z toho ked tam bude max 5cm priamociaro k hrane okna? Prave tam ma ta vlozena izolacia velky vyznam
Nie, vyznam nema...ALE
Uvazuj aj s casovym harmonogramom stavby.
Ja som sa napriklad finisoval interier v zime pred zateplenim, co si samozrejme vyzadovalo zakurit...a ten nezatepleny veniec mi robil neplechu.