Izolácia vencov - má to zmysel pri 200mm zateplení minerálnou izoláciou?

Vzhľadom na celkové zjednodušenie stavby a úsporu práce pri vkladaní 50mm XPS izolácie vencov do šalovania by som rád poznal váš názor na užitičnosť tohoto kroku (praktický rozdiel v celkových tepelných stratách) pri hrúbke zateplenia fasády 200mm hrubou minerálnou izoláciou. Vďaka za podnety. Peter
Odpovedať
Budem zvedavy ci sa k tomu vyjadri odbornik, ale napada mi viacero vyhod - lepsie sa zrovna vlastnost steny pred zateplenim (neviem ci aj potom to ma taky zmysel), nasledne ten detail zateplenia okolo okna v mieste prekladu bude znamenat lepsie naviazanie izolacie steny aj okna ramu (ked zalicujes ram okna na vonkajsiu hranu). Tato dilema o zjednoduseni prace a nakladov na material mi pride akoby ju vymyslel robotnik, ktory si za to chce uctovat nehorazne peniaze, pricom ide fakt o minimalnu namahu aj material, v porovnani s inymi vecami. Ja to mam tiez dobre sfusovane na venci, lebo som tam mal cudzich ludi a este v den betonovania rano sa dorabalo ked uz domiesavac stal na ulici. A za toto dnes dostavaju "majstri" spickove platy.
Odpovedať
@skodovka120 nie nema @vykricnik práve odborníci na stavby mi vraveli že je to zbytočné pri dostatočnej hrúbke zateplenia. Šalovanie sa dá spraviť aj rovno a okno keď dáš na kraj muriva tak prekryješ izolantom prípadne ich vysunieš von
Odpovedať
@jumt realita je taka, ze stena nie je rovna a ta hrubka lepidla medzi fasadnou izolaciou a murom tam isto vytvara tepelny most. Uz tak sa s tym robotnici nehraju a mozu tam byt tie kraje spaliet dokonca zle vyplnene lepidlom. Vzdy sa treba poistit proti fusovaniu roboty, lebo sa to stane.
Odpovedať
Vdaka za podnety. Kedze vyzera, ze to v principe nie je taky velky problem tam dat, tak to zrejme necham bez zmeny. V projekte to je, ale povodne bola hrubka na fasade 150mm, ktora bola zvysena na 200mm, tak som myslel, ze pri dnesnych cenach prace a materialu by som navrhol, aby sa s tym nehrali.
Odpovedať
Pri hrubej izolácii fasády nie je extra zateplenie vencov zboku nutné. Čo je ale dôležité: napojiť izoláciu fasády NEPRERUŠENE na izoláciu strechy.
Odpovedať
@vykricnik tak ja som si robil všetko sám čiže som išiel na presno lebo som videl čo dokážu "majstri"
Odpovedať
Inak druha vyhoda je, ze keby sa niekde ten salung vytlacil alebo nejak inak nesedel, tak sa da do polystyrenu zarezat. Ale to tiez robotnici radsej vyrezu z izolacie nez by mali pohnut prstom.
Odpovedať
@jumt ok, a akou hrubkou izolacie bude chranena spodna vonkajsia hrana takehoto venca? Jasne ze sa to prekryje, ale co z toho ked tam bude max 5cm priamociaro k hrane okna? Prave tam ma ta vlozena izolacia velky vyznam
Odpovedať
.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, vyznam nema...ALE Uvazuj aj s casovym harmonogramom stavby. Ja som sa napriklad finisoval interier v zime pred zateplenim, co si samozrejme vyzadovalo zakurit...a ten nezatepleny veniec mi robil neplechu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?