Starší RD - zateplenie stropu zhora minerálnou vlnou

Profilova fotka
Ahoj, kúpili sme starší dom v Novej Bani. Záznamy o opravách po vojne sme našli ešte z 50tych rokov. K domu bolo zrejme viac krát pristavované, v podkroví trčí viacero nevyužitých komínov. Neviem, z akého materiálu sú stropy. predpokladám, že drevo s nejakou stavebnou výplňou. Nad tým je drevená konštrukcia strechy (20cm trámy) Niekde vidím ešte trčať tehly. Čaká ma veľké čistenie a pokládka vlny. Moje otázky: 1/ je v poriadku medzi trámy položiť 2 vrstvy po 100mm Unifit 035 od Knauf? 2/ Mal by som nejako riešiť aj medzery medzi stropom a drevenou konštrukciou strechy (cca 2-3cm)? 3/ Mal by som pod vlnu dať nejakú fóliu? 4/ V časti nad letnou kuchyňou sú položené dosky, no neviem, čo je pod nimi. Je potrebné dosky vybrať, alebo môžem vlnu položiť na ne? 5/ Ak by sme chceli nad vlnou vytvoriť pochôdzny priestor, aký je vhodný spôsob vytvorenia podlahy nad takouto izoláciou? Ďakujem za rady.
Odpovedať
Nedávno tu bola rovnaká téma. Nižšie je výber z nich.
Odpovedať
Profilova fotka
ušetrili ste 500€ za projket, náklady zdvihnete o pár tisíc a účinok znížite o neznámy údaj. Toto by si v zahraničí občan nedobvolil.
Odpovedať
Profilova fotka
Update po 2 mesiacoch. Namiesto vlny som oslovil Thermofloc z NR, chlapi odkryli dosky spod hliny, otvorili strop nad každou izbou a nafúkali celulózu. V ďalšom kroku by sme chceli odstrániť hlinu sponad vrchných dosiek a pokračovať v izolácii pomedzi strešné trámy a nad nimi vytvoriť pochôdznu plochu z dosiek. Môj problém je, že som ešte predtým nakúpil vlnu Unifit a zisťujem, že predať ju je ťažšie ako kúpiť. Bol by podľa vás problém kombinovať ju s celulózou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od holubar:

Update po 2 mesiacoch. Namiesto vlny som oslovil …
@holubar Kombinácia nie je problém. Potenciálny problém je neznáma výsledná skladba, kde figurujú dosky (ostanú tam?) a nevieme či aj parozábrana na teplej strane. Z tej firmy Vám urobili výpočet rosného bodu a odporučili ďalší bezpečný postup z hľadiska kondenzácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr - zamýšľaná výsledná skladba stropu, keď idem zhora tak: - dosky - trámy + celulóza (cca 30cm) - dosky - trámy + celulóza (cca 18cm) + múry medzi izbami - dosky - omietka v izbách Rosný bod počítaný nebol. Aktuálne riešim, či do do tej hornej vrstvy zamiešať aj Unifit 035.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od holubar:

@blacksr - zamýšľaná výsledná skladba stropu, keď…
@holubar Ako zamiešať? Však keď prídu fúkať, tak nech nafukajú poriadne. Skladbu nech Vám odobria a dajú na ňu záruku. Ide o tú hornú vrstvu dosiek.
Odpovedať
Profilova fotka
@holubar mali by ste dodrzat difuznu otvorenost. Ako povedal @jan45, usetrenych par stoviek za projekt, ale nakupujem len neviem co. Dnes nikto skladbu odobrovat nebude, ak platite za celulozu, nafukaju ju, ale preratavat nikto nic nebude. Ked vam to splesnie, je to Vas problem, lebo ste boli lakomy dat inzinierovi/projektantovi 2 stovky za to, ze hodi par cisel do vzorca a pozrie skladbu...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr - mal som na mysli do hornej vrstvy uložiť na miesta, kde nehrozia tepelné mosty aj kúpenú vlnu a obfúkať ju celulózou do celého objemu pod vrchné dosky. @mgx - toto nie je o tom, že by som šetril za projekt. Ako spotrebiteľ ani neviem, že nejaký projekt potrebujem. V novembri som tu mal špecialistu z Knauf, ktorý mi poradil, akú vlnu kúpiť a dohodli sme sa, že zabezpečí realizačnú firmu. Firma sa nenašla, tak som oslovil Thermofloc, kde mali voľnú kapacitu na január, prišli na obhliadku a dohodli sme postup. Nemyslím, že sú to fušeri, sú na trhu 15 rokov a prístup majú profesionálny. Ja si ani neviem predstaviť, ako by sme do tohto stropu inštalovali fóliu pod izoláciu. Návrh od Knaufu bol položiť 20cm vlny na hlinu a zakryť ju doskami. Toto sa mi pozdáva oveľa viac, keď odstránime hlinu úplne, spolu tam bude 50cm izolácie. A teda po prečítaní ostatných tém a príspevkov v tejto téme tomu rozumiem tak, že keď hore položíme obyčajné drevené dosky s medzerami, bude to "difúzne otvorené", teda vlhkosť bude prechádzať smerom hore. Je to tak v poriadku? Ak by sme sa rozhodli v budúcnosti povalu zobytniť a zaizolovať strechu aj zhora, bude toto stále podstatné alebo na to môžeme položiť uzavretú drevenú podlahu a tepelnú izoláciu používať len ako zvukovú izoláciu bez riešenia vlhkosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@holubar skladba podlahy pri obytnom podkrovi je diametralne odlisna ako v pripade, ze ide len o izolovanie palachu. Uz len tym, ake materialy pouzijete (a ako). Ja som nic nepisal o profesionalite dodavatela, len to, ze vy ako investor sa mate drzat projektu a vypoctu a nie "odhadu", aj ked urcite dobre mysleneho. A obdivujem Vasu odvahu, ze cakate odbornu radu na laickom fore. Zjavne vsak nechcete riesit vypocty, budete riesit nasledky. V tom najlepsom pripade vymienat aj nosne tramy...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od holubar:

@blacksr - mal som na mysli do hornej vrstvy ulož…
@holubar Ak sa podkrovie zobytní = bude vykurované, potom bude rosný bod v jej podlahe bezpredmetný. V tomto súčasnom režime treba zabezpečiť odvetranie - pod doskami nechať 2-3 cm vzduchovú medzeru, aj medzi nimi. Plus povalu prevetrávať prievanom.
Odpovedať
Profilova fotka
Aktuálne sme v štádiu prípravy hornej časti izolácie. Vyniesli sme komplet hlinu, povysávali, pripravujeme drevené rošty na úrovni hranolov. Pod a medzi rošty pôjde minerálna vlna. Len neviem, ako vyriešiť okraje. Hranoly idú ponad stred múrov. Z vnútornej časti obvodových hranolov dávame uzatváraciu dosku, nad vnútornú časť múru tak položím vlnu, ale 2 tretiny múru ostávajú odkryté. Kvôli drevenej konštrukcii je tam zlý prístup a veľmi ťažko by sa tam vkladala izolácia. Je vhodné tam izoláciu nafúkať? Z vonkajšej strany sú tam prakticky len fólia zhora a dosky zospodu, medzi nimi na konci mriežka proti vtákom. Aké riešenie je tu vhodné a na čo treba myslieť?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?