Hrúbka izolácie podľa svetovej strany

Ma zmysel mat na severnej strane domu hrubsiu izolaciu? Nazorny priklad 10cm na vsetky svetove strany versus 13cm sever a ostatne 9cm?
Odpovedať
1
2
@ultrarecall takmer pri vsetkych tychto hrubkach vznikne v zime kondenz v murive. Je to malo. Trocha vacsia hrubka na sever bude mat asi taky ucinok , ako ked si v mraze vonku dam trochu teplejsiu ciapku.
Odpovedať
@sucky1 10cm bol nazorny priklad, vynasob si 2 ak treba, otazka ostava.
Odpovedať
@ultrarecall nema to zmysel. Ked je vonku - 10 tak je to teplota vzduchu s tym rozdielom ze na severnu stranu ti cely den nezasvieti. Tymto setrenim nic nedosiahnes, len si to cele skomplikujes.
Odpovedať
Úplne stačí ak si dáš vrstvu, ktorá má byť a je adekvátna rovnakú na každú stranu :)
Odpovedať
@ultrarecall V zime na lyzovacke, ked bude pod mrakom a tak -10°C. Postav sa na kopec, otoc sa smerom na juh. Na chrbat si daj bundu, ale na brucho nechaj len tricko. Co myslis, bude ti zima? :-)
Odpovedať
@ultrarecall ja som si myslel, ze z ludovej tvorivosti nasich otcov sme sa uz poucili :-)
Odpovedať
@jurkoboss tak toto je asi najblbší príklad na danú situáciu..
Odpovedať
@jurkoboss menej ako keby som si nechal bundu z juhu, kvoli castejsim vetrom zo severnej strany. Skusim takto, viete ci toto riesi napr PHPP program?
Odpovedať
@jurkoboss ak plánuješ hrubé izolácie, pridať pár centimetrov na severnú stranu bude mať len zanedbateľný účinok, ak vôbec nejaký. Ale pri tenkých izoláciach by to mohlo mať význam..
Odpovedať
@miroslav33 ale nevrav, tak skus dat ty nejaky jednoduchy priklad
Odpovedať
@miroslav33 ak chces dat tenke izolacie, tak to potom nema ziadny vyznam
Odpovedať
@jurkoboss jednoduchý príklad? No radšej nenapíšem nič ako blbosť typu bunda na chrbte a tričko na bruchu v zime na lyžovačke pod mrakom ako paralelu k hrúbke izolácie na dome.. ja neradím dať tenké izolácie, ale to si snáď pochopil
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ultrarecall obecne ti na takú otázku nikto nemôže správne odpovedať.... záleží na konkrétnom projekte ....lebo tá severná fasáda je u každého projektu iná....musel by si to počítať pre konkrétne straty objektu a konkrétne ceny energií podľa typu kúrenia ....ceny materiálu na zateplenie atď....je málo pravdepodobné že výpočet bude zodpovedať realite ....a okrem toho to prinesie zaujímavé odchýlky na fasáde...ako napr. rôzne parapety :-) ....roh steny mimo rohu strechy.....rôzne šírky podbytia....atď
Odpovedať
@miroslav33 a ja dufam, ze si ty pochopil mna. Ked niekto napise taku blbost, ze na sever da inu hrubku izolacie a na ostatne svetove strany inu, tak mu potom aj tak odpovedam. Na konci toho tam boli smaijlici, takze samozrejme som to pisal s velkou davkou humoru. A za tym obraznym porovnanim s bundou a trickom si stale stojim, aj ked je prehnane. Ale bolo uvedene pre ilustraciu, len s vacsimi extremami.
Odpovedať
Profilova fotka
Mňa by zaujímal dôvod prečo takto riešiť???
Odpovedať
ešte "predvčerom" sa dávalo úžasných 5 cm, dnes už je 10 málo a čierny a penové sklo a predsadené okná a,....... :-D
Odpovedať
@foox este predvcerom by si tento prispevok nenapisal mobilom, a vlastne ani neexistovali diskusie, kedze nebol internet :-) A dnes mame kazdy v rukach vykonnejsi pocitac, ako pracovny PC spred 20 rokov :-) A taketo porovnania sa daju aplikovat vo vela odvetviach.
Odpovedať
@jankazb normalna otazka, nedavas rovnaku izolaciu na strop, podlahu, tak preco rovnaku na steny ked su rozdielne ochladzovane. Skusim este inak sa opytat, je v v izbach na severnej strane zimsie aj v dobre zateplenych domoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall mame rovnako zateplené steny a v izbách je rovnako teplo. Podlahovka ma nastavený termostat. Sme v cca 460m nad morom ;-) a fuci tu dosť.
Odpovedať
@ultrarecall urcite ano,lebo slnko spravi vela. To sa neda porovnavat. Staci,ze sa ti oprie slnko do okien a hned ti v zime vyhreje dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall Všade rovnako a hrúbku nech ti navrhne tepelnotechnik.
Odpovedať
Profilova fotka
pasívne domy (ideál=referencia) nemajú z južnej strany tenśiu izoláciu a zo severnej viac... takže ten nemecký profesor čo vymyslel pasivny dom (meno neviem z hlavy) tak ze zvyšoval izolaciu, okná na trojskla a rekuperaciu tvar domu podobny idealnej kocke/guli, tak vedel prečo dava izolacie všade "rovnako" otaźka je aj izolácia strechy, podlahy, odstranenie tepelnych mostov a paradna cenovka za to, takže žiadne trápne izolacie ako udávaš ale údaje 30,40,50 cm izolácia, jeden pasivny dom ma izolaciu slamou 1 meter špekuluješ - ale nemáš peniaze, sústreď sa na zarobenie zohnatie viac financií a nie prijemne ľubive temy, zobudiť sa a zistiť ze ti stavba cenovka vyskocila zrazu nahor o 10-20-50 tisic eur je ina pesnička ako diskusia kde dať akú izoláciu o nejaky trapny centimeter, ked nemáš s prepáčenim na PORIADNU a správnu lebo len v pasivnych domoch je tepelna pohoda, cerstvy vzduch... severné vetry fukajú v pesničke od Mládka ale v praxi nie, pozrite map u vetrov na SK, vzdialenešjei letiska ktorich je aj okolo vas kopu - tych mensich pre leteckych nadsencov aj tie maju perfektnu dokumentaciu ja som na severmnom svahu a sledujem smer vetra aby som mal prehlad kde je záveterné miesto na postavenie zákutia, altanku, komin atď. na mojom severnom svahu nikdy nefuka severák ale 40% šikmo na S zo svahu do doliny alebo 40% šikmo na S proti svahu, prudenie ovlyvnuje tvar terenu, mnozstvo inverzii, kuknite veterne ružice na mapách, budete prekvapeny ako aj ja a ešte zdroj ako fuka vietor v PB - expertizy a posudky pre návrh kominov a vyrobne, závody, tam to musi byť priložené a dokonale spracované, sledované...je to na nete v PDFkach... takže Mladek: Severní vítr je kruty, nepocitej lásko má s tím... :-.
Odpovedať
@vlado_pb "takže žiadne trápne izolacie ako udávaš ale údaje 30,40,50 cm izolácia" to bol nazorny priklad, vynasobte si to konstantou aka vam vyhovuje, povedzme 4. Izolacie by boli dajme tomu 36, 36, 36, 52, to uz by nebol "trapny" centimeter. "nemajú z južnej strany tenśiu izoláciu a zo severnej viac... takže ten nemecký profesor čo vymyslel pasivny dom (meno neviem z hlavy) tak ze zvyšoval izolaciu, okná na trojskla a rekuperaciu tvar domu podobny idealnej kocke/guli, tak vedel prečo dava izolacie všade "rovnako"" Mozno vedel, mozno nie. Mozno vedel, ale pouzil iba zjednoduseny model. Alebo to nema ziadny vplyv a preto to tam nie je. Alebo by to zbytocne komplikovalo veci. Neviem, preto sa pytam. "špekuluješ - ale nemáš peniaze" Nepoznate ma, takze nad takymito komentarom sa mozem len pousmiat. Nespekulujem, zaujima ma to. Pride mi logicke ze ak zo svetovej strany X fuka nezanedbatelne castejsie, tak je fasada na tejto strane rychlejsie ochladzovana. Mozno to tak nie je, alebo je to zanedbatelne, ale zatial tu boli uvedene len akoze "vtipne priklady".
Odpovedať
@ultrarecall tymi vtipnymi prikladmi sme ti len chceli poukazat, ze z fyzikalneho hladiska je teplota napr. -10°C rovnaka, ci zo severu alebo z juhu. Ale ty zatial kludne spekuluj, prepocitavaj, ... hladaj svoju pravdu A ohladom prefukovania vetrom, ci zo severu alebo z akejkolvek svetovej strany: Toto riesi tesnost stavby, nie hrubka izolacie. Mozes mat aj 100 cm izolacie, ale ked dom nebude dostatocne tesny, tak ti to bude k nicomu
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Tepelnotechnik = teplý technik? :-D
Odpovedať
@jurkoboss "tymi vtipnymi prikladmi sme ti len chceli poukazat, ze z fyzikalneho hladiska je teplota napr. -10°C rovnaka, ci zo severu alebo z juhu." To je sice pekne, ale ak bude na jednu stenu fukat (aj v perfektne vzduchotesnom dome), tak ta stena sa bude ochladzovat rychlesie (rozdiel vnutornej a vonkajsej teploty 30C) ako stenu na ktoru fukat nebude. Staci takto vysvetlit?
Odpovedať
@jurkoboss "V zime na lyzovacke, ked bude pod mrakom a tak -10°C. Postav sa na kopec, otoc sa smerom na juh. Na chrbat si daj bundu, ale na brucho nechaj len tricko. Co myslis, bude ti zima? emoticon" Este sa vratim k tvojmu prikladu, pretoze si asi necital moju reakciu nan (alebo nepochopil, nic v zlom). No ty sa postav vedla mna, a daj si bundu z juhu. Ak bude fukat zo severu, tak ty zamrznes skor, len tolko :-D
Odpovedať
@ultrarecall este raz, je to jedno. Fyzika nepusti. Dam ti este jeden smiesny priklad :-) Chod po dialnici autom. Pocas jazdy pri relativne vysokej rychlosti skus namerat teplotu vzduchu. Pocitovo vnimas, ze urcite je chladnejsi, v skutocnosti je stale rovnaka teplota.
Odpovedať
@ultrarecall zamrzli by sme rovnako, lebo jedna strana nasho tela by bola nedostatocne izolovana a telo by sa nam podchladilo tak ci tak :-)
Odpovedať
@ultrarecall no a este dodam k tomu prikladu. Keby si oblecieme napr. softshelovu bundu, ktora je tesnejsia ako hruba zimna bunda, tak by sme dlhsie prezili, lebo by lepsie udrzala nasu teplotu. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?