Zatekanie pivnice v prístavbe

Ku staršej chatke sme prstavali novú časť , pričom nová časť má základovú dosku cca 30 cm pod úrovňou starej základovej dosky. Nová základová doska je železobetónová s hrúbkou 30 cm a je väčšia ako pivničné obvodové murivo. cca o 10cm smerom von. Pivničné murivo je z DT. Pivničný múr bol poctivo omietnutý a napenetrovaný. Na penetráciu boli nalepené asfaltové pásy, na ne boli nalepené polystyrénové dosky a na ne šla nopová fólia. Základová doska je cca 2m pod úrovňou terénu. Terén sa za chatkou mierne zdvíha. Skladba terénu je cca 40 cm zeminy, potom 50 cm čistý piesok, potom štrk s mazľavou žltou hlinou a ílom. Po zaizolovaní pivnice bol terén zasypaný žltou hlinou. Zhruba po vyše roku veľmi pršalo a voda prenikla vonkajšou aj vnútornou izoláciou a mali sme cca 6 cm vody na podlahe pivnice. 3x sme vodu vyčerpali a už 4 mesiace je pivnica suchá. Zhruba 35m od chatky ide železničná trať a v noci ťažké nákladné vlaky rozvibrujú celý terén. Mohlo sa stať, že tieto vibrácie postupne narušili poctivo urobené izolácie? Riešil niekto podobnú situáciu? Ako? Pozemok je na kopci, nie je tam klasická spodná voda, iba dažďová, ktorá steká po svahu. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petkarolpet:

Ku staršej chatke sme prstavali novú časť , pričo…
@petkarolpet Nemyslím si to, že za to môže železnica. Voda je sviňa, vie si nájsť medzeru do voľného priestoru. V prípade výrazného dažďa nemusia spodné vrstvy hliny dostatočne vstrebávať vodu a tá si hľadá cestu najmenšieho odporu. Nejaká prasklinka sa vždy nájde. V prípade premáčanej zeminy vie voda nastúpať aj zospodu..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petkarolpet:

Ku staršej chatke sme prstavali novú časť , pričo…
@petkarolpet bez urážky: "postupne narušili poctivo urobené izolácie?" poctivo urobené izolácie náterom sa robia min. trojvrstvové a vrstvy majú odlišné farby, a pretekajú aj tak, lebo nie sú tlakové. Odkopom ste vytvorili bazén a ásypom drenáž na zvedenie vody. je len jedno riešenie, pretože je to vo svahu, dá sa z najnižšieho miesta pivnice urobiť ryha smerom po svahu do stratena ako drenáž, bude to naveky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@petkarolpet bez urážky: "postupne narušili pocti…
@jan45 Prepáčte, že som skoršie neodpísal, veľmi si cením každú radu , ktorú mi niekto poskytne. Opravujem , ako sa robila vonkajšia izolácia pivnice, Na DT išla penetrácia a 2x asfaltový pás nazvislo. Prvá vrstva izolácie s preložením 10 cm a druhá vrstva takisto s preložením 10 cm , ale začínalo sa od stredu prvého pásu. Základová doska, na ktorej je pivnica, je takisto izolovaná 2x asfaltový pás , ale druhá vrstva je kladená kolmo na prvú vrstvu. Zatiaľ sme mysleli , že odkopeme celé základy smerom od svahu a zboku a opravíme vonkajšiu aj vnútornú izoláciu a urobíme drenáž od svahu a smerom po svahu do záhrady , kde vykopeme trativod. Terén pri chatke má spád cca 40 cm na 4 m, záhrada pod chatkou má trocha menší spád. Otázka na pána jan45 : aké zloženie a koľko vrstiev by ste zvolil na opravu vonkajšej izolácie a vnútornej izolácie, aby izolácia vydržala dlhé roky? Vopred Vám ďakujem za odpoveď .
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petkarolpet:

@jan45 Prepáčte, že som skoršie neodpísal, veľmi …
@petkarolpet nedokážete nájsť cm neprilepené, takže na odkopy aopravu zabudnite, urovte drenáž , pri malm spáde to môže byť aj 50 m
Odpovedať
Vodorovná izolácia musí byť vyvedená popod najspodnejšiu DT a na ňu pritaviť zvislú izoláciu,vtedy voda nemá šancu preniknúť do pivnice.
Odpovedať
Pre jan45, ďakujem veľmi pekne za radu . V blízkej budúcnosti chceme vykopať drenáž od svahu s trativodom. Máme ešte myšlienku , či by bolo dobré nad drenážou nasypať štrk popri pivničnom murive až do výšky terénu a tento štrk oddeliť od zeminy textíliou ? Okolo chatky bude neskôr okapový chodník vysypaný štrkom . Dˇakujem Vám za odpoveď. Prajem pekný večer !
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?