Základy-Zateplenie,hydroizolácia, prevedenia

Profilova fotka
Zdravím Vás, Špekulujem, ako zatepliť a vôbec previesť základ a zaujíma ma váš názor. Výkop hĺbka 90+15cm pre štrk, šírka 80cm. Do výkopu vložiť XPS 15cm, možno prichytený k OSB doske, ktorý by zároveň poslúžil pre chytenie výšky základu. Nato DT šírky 30cm. ZD 15cm. Hydroilzolácia zahnutá nadol a prelepená pásom tej istej hydroizolácie. ( nepobije sa s XPS? ) Ytong start v-12,5cm a ďalšie je už zrejmé z obrázka. Uvítal by som akékoľvek vaše nápady a návrhy k prevedeniu. Ďakujem a prajem pekný deň. :) M.
Odpovedať
Koľko ti ušetrí to xps15cm za 30r a koľko ťa bude stáť?
Odpovedať
@jumt @majgy tiez by som neriesil az spodok zakladov max od DT tvarnic. Tiez som mal mat hrubku 220 mm ale nie xps ale eps 200s na sokli ale firma tam supla XPS 100mm a zrejme to uz necham tak mal sa tiez prekryvat prvy rad tvarnic len oni stym hned salovali rychlejsie to bolo. Hydro mam zatial len zarovno.max ked pretriem prvy rad a napojim ju dole sa uz neohynala.
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy moj postreh... izolovat zakladovy pas nema zmysel... a 2cm rozdiel medzi soklom 20 vs 22 fasada nebude pekne. Bud by som to zjednotil 20cm alebo priznal rozdiel aspon 5-7 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy nešpekulujte a hlavne chodte podla projektu.... hlbka závisí od lokality/triedy zeminy/zaťaženia/.... určite ak netreba nerobte excentrické zakladanie ako máte na obrázku.... k tomu zahnutiu hydroizolacie sa nebudem vyjadrovat(ak mi niekto vysvetlí aký to ma zmysel tak mu zatlieskam)... za dalsie by som navstivil projektanta ktorý vám zráta tieto extremne zateplenia v nejakom programe a vysvetli vám návratnosti vs hrubky....
Odpovedať
ten strk si nechajte po odkopani zakladov posudit, ci tam moze ist...do podlahy sa to prehana uz so zateplenim, je tam konstantne 10 az 15 stupnov celorocne...
Odpovedať
Tu k tej teplote pod podlahou, 13minuta 30 sekunda... https://www.youtube.com/watch?v=6FFYu...
Odpovedať
Profilova fotka
V projekte to mám takto viď fotka.. O hrúbku zatpletnia mi až tak nejde, len som nechcel robiť taký výkop a navážku. Projektant na moju požiadavku výchádzal z tohoto, ale netrúfol si dať takú nízku pätku. (25cm)https://www.pasivnidomy.cz/detaily/obvodova-zed-u-zakladu-reseni-s-porobetonovou-tvarnici-v-pate-zdiva-11 Dom som si dal prepočítať v PHPP a vyšiel A0..
Odpovedať
@majgy tak isto to mam projektovane i ja aj to bude tak spravene len to ze ten sokel mi lame hlavu ked to mam skoncene aktualne zo zakladovou doskou :-) ci ho dat hore alebo radsej uz zateplenie horne stiahnut dole nebude to pod uroven terenu
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy No ja nechcem robiť 80cm dosyp.. Príde mi to šialené..Maximalne 30-40cm. Preto som ubral jednu radu DT. Tak teda asi to tak spravim ako som si v úvode nakreslil, ale XPS bude len na DT, 30cm pod a 30cm nad úroveň terénu... Čo vy nato?
Odpovedať
Profilova fotka
@majgy nejak sa v tých riešeniach strácam....otázka na projektanta by bola či je potrebné aby základ bol 1,3m hlboko.....a otázka na Vás či chcete do domu dva schody - lebo tak nejak to máte nakreslené v tom Vašom návrhu hore. Čo sa XPS týka dajte kľudne ako ste si to nakreslili....veľká hrúbka nič nepokazí ...sú to len Vaše peniaze za viac materiálu...ale tá vertikálna izolácia okrem toho že je zbytočná ešte aj pri kontakte s XPS môže spraviť len problém.
Odpovedať
@majgy no hlbku zakladov sa urcuje podla projektu takze nemrznuca hlbka u mna to bolo 1200mm. Neviem kde budes stavat :-) no ten dosyp je fakt dost. Teren mas ideal rovinu vysky premerane ? Mne sa zdalo rovne a pri zamerani som mal previsenie takze v zadu isli 2 rady DT a v predu uz boli 4 :-) sprav tak aby si zateplil len DT ako pises pod a potom smerom hore v PHPP bolo pocitane tak ako mas urcene v projekte hej ?
Odpovedať
Nikde nepíšete, aké máte podložie. Hĺbka založenia sa líši aj pri jednotlivých typoch zemín , 900mm je napr. v íloch málo. Štrk pod základmi mi zasa naznačuje že tam íly nie sú (pretože sa nesmie používať).. Máte aspoň kopanú sondu s obhliadkou geológa, alebo varíme z vody?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ramzo Bohužiaľ z vody.. Zatiaľ.. Ale ide o bývalú ornú pôdu, takže by tam nič tragického snáď byť nemalo. :) @mpfnordy Staviam na Záhorí. Mám svah cca 40cm na 20m dlžky domu, ale to dosypem. Čiže výkop (po novom) začnem tých 60-80cm a skončím po 20m na cca 100-120cm, pre istotu..XPS dám 80cm od DT po hranu druhej rady..
Odpovedať
@majgy podľa mňa je 800 pod terén nedostačujúce. Určite by som šiel aspoň meter.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramzo Mal som 900, ale prehodnotil som to na ten meter. Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?