Zvisla hydroizolacia a zateplenie zakladov

Planujem rekonstrukciu stareho domceka (cca 80 rocneho), ktory na rovinnom pozemku s vysokou spodnou vodou (teraz cca 30cm od povrchu, v case sucha cca 80cm od povrchu). Dom ma kamenne zaklady z nich vyrastaju 80cm vysoke skvarobetove mury, ktore pokracuju do nepalenej tehly. Domcek bol niekolko rokov neobyvany, tazke su vlhke vnutorne mury (je na nich 5-8cm hlinena omietka) a aj podlahy su uplne prevlhnute-mokre. Odklonil som vodu z odvapov co najdalej od domu a teraz sa chcem pustit do oprav. Je podla vas rozumne zvoku okopat zaklady (okapove chdniky su z casti betonove), dat na ne gumosvaltovy pas, xps 5cm, nopovu foliu a strk/makadam? To su rady stavbarov. Neurobim tak len miesto pre natekanie spodnej vody? Nemozem polozit drenazne rury, lebo nemam kam tu vodu odviest. Bude podla vas efekt presusania a dychania prevysovat nad podmacanim? Dom nema ziadnu vodorovnu ani zvyslu hydroizolaciu. Podrezanie skvarobetonu z hladiska statiky nie je mozne. Alebo mam zvolit iny postup? Dakujem za napady 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@atack úplne zbytočný zásah ktorý môže ovplyvniť statiku. Podrezať sa to dá, to je najlepší spôsob, potom injektáž, ale tam úspech nemusí byť zaručený. Teraz len vetrať a kúriť aj keď tam nebývate, v takýchto domoch sa kúrilo celý rok (varenie)
Odpovedať
@jan45 dakujem za nazor, zvonku na muroch nie je vidiet ziadne mapy, z vnutra su poriadne a nielen na obvodovych muroch. Obcas uvazujem nad tym (kedze aj podlahy su vlhke), ze prave vnutorna hlinena omietka taha vlhkost z podlah do murov a ak by som vymenil podlahy, bolo by to riesenim. Este stale dufam, ze by som tam vedelel mat aj podlahove kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@atack ak zmeníte podlahy, vlhkosť stúpne na 1,5 m, teraz sa vlhkosť odparuje celou plochou, potom bude vzlínať . Je dosť firiem, čo podrezávajú, investujte do tohoto zásahu, vráti sa to vo viacerých oblastiach. Ak by ste menili podlahy, dá sa urobiť odvetraná , ale preferujem podrezanie.
Odpovedať
@jan45 s podrezavanim sa dako neviem stotoznit, kedze pri zasahu do svarobetonu (nie su to kvadre, je to "odlahceny beton s obsahom skvary a velkymi pormi) sa ten zacina mrvit. Chcelo by to niekoho skuseneho a poriadnu obhliadku. Uz som sice mal na obhliadke aj projektanta aj statika, ale s roznymi nazormi a udivom nad vyskou spodnej vody a pritom "slusnym stavom murov". Nie je vela ludi so skusenostami s takymi stavbami aj ked tych je paradoxne este stale dost. Najradsej by som si objednal konzultacie / projekt obnovy, no zial net u koho.
Odpovedať
@jan45 zdravím, podrezanie sa dá spraviť aj svojpomocne, bez toho aby som zbúral dom? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@atack - podrezanie aj skvarobetonu je uplne v pohode. kuk napr. tuto https://www.podrezavani-zdiva-domu.cz... ak planujes podlahovku, idealny sposob je dnuka odstranit stare podlahy, prehlbit, podrezat, nova betonova doska s hydroizolaciou, ktoru prepojist s izolaciou podrezania . podlahovy eps, kurenie, poter.
Odpovedať
@atack Nam podrezavali jednu stenu so skvarobetonu, tiez starsi domcek, vlhkost bola ca meter vysoko, podrezaly a odtvedy je pokoj.
Odpovedať
@tibicko dakujem za spravu, mate liaty skvarobeton, alebo tvarnice tzv. kvadre?
Odpovedať
@atack Su to take kvadre z dierou v strede este. Podrezaly to, stara omietka isla dola az na tie kvadre a potom to dlho vetralo aby to vyschlo, naspät sa davala ta sanacna omietka ci ako sa to vola
Odpovedať
@tibicko to mate stastie, pri tych by som sa tiez nebal
Odpovedať
nacrt rezu muru
Odpovedať
Profilova fotka
@atack rovnaka situacia, na rozdiel od teba este horsia: mury z mixu piesku, vapna a kde tu kamen s hrubkou 60cm. Vykopal som 60cm podlahy (beton, skvara, hlina von). betonova doska, hydroizolacia, podrezanie, prepojenie s hydroizolaciou murov, zateplenie, podlahovka. Tam kde bola tlakova voda, tak este biela vana + alcorplan. podrezanie je jedina dlhodobo fungujuca metoda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?