Rez/zlozenie zakladov hydroizolacia a umiestnenie nopovky

Profilova fotka
Dobry den, urcite sa tu najde velke mnozstvo odbornikov ktori uz co to projektovali a postavili, preto by som chcel poprosit o radu skusenejsich. Nechcem nechat nic nedotiahnute a preto by som sa chcel poradit ohladne izolovania zakladov a rovnako tak odvodu vody drenazou ... ako je na obrazku viditelne odizolovane su DTcka a drenazna rura je v hlbke na urovny zakladovych pasov. Je podla vas taketo riesenie dostatocne? Zmenili by ste zasadne nieco? Za postrehy vopred dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka moj postreh.. nopovku nikde nevidim, hoci o nej pises..ale ok netreba.. Drenaz je koli comu? spodna voda?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj @richard71, jej pouzitie a umiestnenie prave riesim. kam a ci vobec. Drenaz je skor koli mne (spodna voda je niekde v 12m, ale pozemok je susediaci z polo. Radsej budem mat a nebudem potrebovat ako potrebovat a nemat. (rovnako tak riesim aj studnu a fotovoltiku napriek tomu ze mame na pozemku vsetky siete)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka ok. tak nopovku nechat v obchode ... a k tej drenazi. ak je riziko nejakych privalovych vln..blizky svah, pole..riesit to este pre domom..mur, odvodnovacia ryha... drenaz ti velmi nepomoze.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 dik za info a nazor, neviem comu sa veujes v sukromi, ale ak budes mat nejaky pohlad na moju otazku budem rad. V projekte bola povodna verzia 25cm muriva a 25cm zateplenia, rozhodol som sa vsak nakoniec stavat z 175 VPC a 30cm zateplenie stien. Toto zateplenie stien ma dostava na nejake U=0,1. Ake U mam k tomuto novemu zlozeniu steny dosiahnut na podlahe a strope ? Zrejme na to bude nejake pravidlo zohladnujuce kolko tepla pomerne "uteka" stenami, podlahou, stropom, oknami ....
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka Ak nechceš nechať nič nedotiahnuté možno si mal zvoliť realizačný projekt. Čo sa týka drenáže podľa mňa to nieje dobré riešenie, drenáž by po správnosti mala byť urobená až po spodnú hranu základov, výkop široký aspoň pol metra s tým že spodok výkopu pre drenáž by mal klesať od základov aspoň pod uhlom 10 stupňov celé toto by malo byť zasypané štrkom a obalené vo filtračnej textílii. A samozrejme nezabudnúť na revízne šachty v každom rohu. Čo sa týka zateplenie asi ti nik nepovedal že závislosť medzi úsporou energie a hrúbkou zateplenia nie je lineárna čiže to znamená že ak použiješ hrúbku zateplenie 150 mm a 300 mm pri 300 mm nebude úspora automaticky dvojnásobná, z čoho vyplíva že zbytočné navyšovanie hrúbky tepelnej izolácie je skôr vyhadzovanie peňazí za materiál. Ale ak si už rozhodnutý pre hrúbku zatepelnia 300 mm namiesto parametrov pre zateplenie strechy by ťa mali trápiť skôr okná a dvere už teraz podľa mňa potrebuješ tie najlepšie predávané okná vhodné pre pasívne domy ak by si chcel dať izolácie ešte viac neviem kde zoberieš okná s parametrami čo by boli potrebné.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko - mozno hej a zrejme ho dam dopracovat minimalne ten staticky. Ide mi o to ze ci mi staci uvazovat o pomere sucinitelov prestupu tepla v pomere ochladzovanych ploch alebo mam na to nahliadat inak. Co sa tyka zavyslosti je mi jasne ze nieje linearna (mam spravene grafy a najma prepocty), ale to ja vobec neriesim a nebolo to predmetom diskusie. co sa drenaze tyka, dakujem za info okna vyriesene mam, ale pocitam s tym ze okna budem po 10r menit (zateplenie nie)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka No neviem či si zvolil správny prístup, kvôli tomu aby si ušetril energiu za pár desiatok eur do toho investuješ stovky eur, ja na tvojom mieste by som z pasívneho domu nerobil pasívnejší ale skôr aktívny čiže by som sa snažil nejakú energiu aj vyrábať.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ver mi ze najradsej by som to mal spravene ostrovnym sposobom, ale nakolko je na pozemok dovedeny plyn, voda, el. a za tieto pripojky sa platili nemale peniaze, nemozem si dovolit teraz 2-nasobnu investiciu do FVE alebo TC, napriek tomu ze by som tieto technologie velmi chcel. No po 10-15r kedy sa budu aj tak menit technologie s ohladom na vek budem mozno v inej situacii. Inak investicia do lepsieho zateplenia je podla mna s ohladom na rozpocet celej stavby uplne odovodnitelna. Zateplenie vyuzijem 365dni do roka pocas celej zivotnosti budovy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?