Hydroizolácia základov

Profilova fotka
Pozdravujem, na internete som našiel mnoho diskusií venujúcich sa zatepleniu zvýšených základových pásov vo forme debniacich tvárnic. Aktuálne je HI formou asfaltových modifikovaných pásov natavená na podkladný betón v dvoch vrstvách pod murivom, resp. z bočnej strany podkladného betónu, tzn. v rozmere 150 mm. Na jeseň by som rád dokončil zateplenie základov ako je uvedené na obrázku. Otázka znie: je potrebné asfaltové pásy natavovať aj na debniace tvárnice, alebo HI nie je potrebná a môžem priamo lepiť tepelnú izoláciu na debniace tvárnice. Dom nie je podpivničený, spodná voda je v hĺbke cca. 2,5 m. Posledná 100 mm vrstva XPS Styrodur 3035 CS bude chránená nopovou fóliou a okolo celého domu bude kameň ohraničený obrubníkmi. Rád by som si nechal poradiť, ktorá varianta je tá najlepšia a prečo ju takto realizovať. Taktiež ma zaujíma, či postačuje aby XPS bolo ukončené len cca. 100 mm nad úrovňou budúceho terénu, alebo treba ísť vyššie. Vopred ďakujem za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
Proti čomu ich izolujete v hľbke 1m?
Odpovedať
nie je trochu drahy spas davat tolko xps- ka vsade? Kludne by ten perimeter stacil, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Proti chladu, keďže nemám základy na penovom skle, prípadne XPS. @cubicomp XPS tam je len v 10 cm vrstve, je to dlhodobá investícia a radšej z dôvodu nižšej nasiakovosti si priplatím za XPS. Aký máte názor na spomínanú HI, dať ju na DT alebo nie a prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
St3035 a XPS tam nemajú žiadnu reálnu funkciu. Už EPS neo je premrštený, žiadnym výpočtom ho nepotvrdíte, možno v okrajovej časti pri murive, ale rozdiel teplôt medzi podlahou a zeminou je 15st, to by ste museli na fasádu pri rovnakej kvalite dať 60cm NEO, to ešte nezahŕňam rozdiely prestupu H a V.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 V čom je EPS premrštený, z akého dôvodu tam XPS nehrá žiadnu rolu?
Odpovedať
Profilova fotka
aj podla mna zbytočne dávať tak vela do základov. radšej dať viac o 5 cm do podlahy a budete mať vačši tepelny odpor ako ked date 30 cm do zakladov. je to velmi predimenzovane. 10cm by stačilo. bude vas to stať vela penazí. a ja si myslým, že,ked by ste už davali na vrch xps tak pod nim može byť aj obyčajne eps. nemusí byť perimeter. možno Vam pomože tento članok. http://www.asex.sk/index.php/rozne/94... inak spytajte sa aj na nazor @blacksr vyzna sa v týchto veciach. ;-)
Odpovedať
@somebody nasiakavost perimetra a XPS je +- rovnaka, cena uz -+ rovnaka nie je. Navyse tam chces este nopovku. Ja myslim, ze tie peniaze sa budu dat vyuzit aj inde neskor a rozumnejsie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
a tušim xps alebo perimeter treba minimalne 30 cm nad povrchom, ale nie som si uplne ista :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tá izolácia je strašne prehnaná a návratnosť investície v nenávratne :-D
Odpovedať
Profilova fotka
http://lepsiebyvanie.centrum.sk/stavi... ;-)
Odpovedať
@somebody zatiaľ ti ale nikto neodpovedal na tvoju otázku, že?! ja by som fóliu natavil na DT a potom dal polystyren. XPS by som dal aspoň 30 cm nad úrovňou terénu, 10 cm je nič. stále sa tu rieši či XPS alebo perimeter - je to na tebe. rozdiel v cene je veľký, v úžitkových vlastnostiach malý. držím palce, to vyzerá na ďalší pasívny dom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mariasola Použijem citát mio23 "UPOZORNENIE: NEPODCENUJTE IZOLÁCIU ZÁKLADOV! NESMEJTE SA AK NIEKTO IZOLUJE S HRÚBKAMI VIAC AKO 20cm! KTO SA SMEJE NA POSLEDY, TOMU JE TEPLO! Veľa odborníkov vás upokojí tým, že veď cez základy je únik z domu cca 15%. Vraj je to zanedbateľné. Ale POZOR! Nie je 15% ako 15%! Ak dom poriadne = detailne zaizolujem, vychytám kopec tepelných mostov tak percentuálny únik rapidne znížim a percentuálny pomer únikov základmi sa rapídne zýši. Môže kľudne vzniknúť pomer únikov základmi 50% oproti ostatným únikom (okná + murivo + balkóny + strecha = 50%). Prečo nie ak mám na fasáde izoláciu 40cm Neoform, v streche 70cm a v podlahe smiešnych 10cm. Základy vôbec neizolované neznamenajú únik 15%... MiO Miroslav Simko " zo stránky http://www.nulovydom.info/ Jednoducho neverím tomu, že pre pasívny dom z hľadiska celkovej bilancie postačí základové pásy izolovať XPS/EPS hrúbky 100mm. Nakoľko máme časté obdobia s extrémnymi teplotami -19 stupňov nechecm tento prvok stavby podceniť. Ano ako tu niekto písal je to nenávratná investícia, rovnako ako rekuperácia. Nenávratná investícia je aj kúpa nového automobilu a predsa sa predávajú :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@miroslav_makara Ďakujem za odpoveď, ak sa môžem spýtať z akého dôvodu tam dávať asfaltový pás na DT, aký význam má ak základová doska bude komplet zaizolovaná a je vo výške cca. 40 cm nad úrovňou budúceho terénu. Ak sa môžem laicky opýtať aký význam tam zohráva HI?
Odpovedať
@somebody asfaltový pás by mal byť ukončený natavením na obvodový múr. aj ja som sa zamýšľal či by nestačilo ho len odrezať na okraji ale presnú odpoveď neviem, ja by som to tak robil. HI bráni prieniku vody zo zeme do múrov. voda sa nasáva aj cez múry, aj keď nie je v priamom kontakte s vodou. krásne je to vidieť na starých domoch, ktorým vlhnú múry. a určite nešetri na HI, radšej si to dvakrát skontroluj.
Odpovedať
to teda zaujima aj mna, naco davat pas na DT, ked su komplet zaizovane nenasiakavym XPS 8-) @somebody hrubku si uz zdovodnil ale este si nezdovodnil preco XPS a nie len perimeter :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp Pravdupovediac ak má perimeter rovnakú nasiakavosť ako XPS z akého dôvodu sa používa, resp. z dlhodobého hľadiska používal len XPS ak existoval aj perimeter. Nie som chemik, ale zaujímalo by ma aké procesy budú v štruktúre perimetra počas naasledujúcich napr. 30tich rokov v kontakte s vlhkým prostredím. @miroslav_makara Ak bude pod murivom HI, terén bude začínať 40 cm pod úrovňou muriva, ako môže murivo vlhnúť? Navyše základy budú dookola oblepené s XPS, prípadne perimetrom, ktorý má veľmi nízku nasiakavosť. Ak by tam bola pivnica, tak áno, ale bez nej stále nechápem prečo, ale rád si nechám poradiť :)
Odpovedať
@somebody ono je to jednoduché. skús si vložiť kúsok látky do pohára a druhý koniec nechaj ležať von. čo sa stane? látka navlhne aj keď nie je v priamom kontakte s vodou. to istné sa deje aj s betónom, len ten proces je dlhší a samozrejme je tiež obmedzený do určitej miery. tá vlhkosť ti nepôjde zvonku ale spod deky alebo po základových pásoch hore. skús dať do vyhľadávača vlhkosť steny a popozeraj obrázky. v niektorých prípadoch nebola použitá HI. čo sa týka perimeter vs. XPS je to len otázka ceny. ak na to máš, tak im ani neodpovedaj. :)
Odpovedať
@somebody perimeter resp soklova doska sa zacala predavat len nedavno, preto sa pouzival XPS. Este stale je vela majstrov, ktory o perimetri ani nepoculi
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav_makara Tomuto rozumiem, ale ak je na celom podkladnom betóne asfaltová HI v dvoch vrstvách tak je prechod vlhkosti prerušený, alebo sa mýlim?
Odpovedať
@somebody pravdu máš :)
Odpovedať
Profilova fotka
nemýliš sa, ak máš na celej základovej doske asfaltovú hydroizoláciu, tak je prechod vlhkosti prerušený a dávať asfaltový pás ešte aj na DT-čka nemá žiadny význam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jr66 Na základovej doske, resp. podkladnom betóne mám 2 vrstvy modifikovaných asfaltových pásov momentálne len pod múrmi, pričom pred pokládkou podlahového EPS sa plocha zaizoluje komplet. HI je zahnutá smerom dolu a zboku je natavená na podkladný betón v šírke cca. 150 mm. Niekde na tzb-portal som čítal, voda kondenzovala za XPS nalepené na DT. Neviem však, v akej súvislosti to bolo spomínané a či tam bola použitá HI. Logicky ak je celoplošne prerušený prechod vlhkosti z podkladného betónu zdá sa mi zbytočné izolovať samotné DT.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody tak ako to máš spravené je to spravené dobre a dole na DT-čka izoláciu ťahať netreba
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody nesuhlasím s Vami, ale ak na to mate nech sa pači dajte si aj viac ;-) . pokial dobre vidim tak na fasade mate 30cm izolaciu a k tomu dať 30 do zakladov je to trošku nepomer nemyslíte? aká je tepelna strata murivom zatepleným 30 neopor, ked je vonku minus 18 a aka je tepelna strata xps a perimetrom, ktorý je v zemy v ktorej je teplejšie a ešte aj o kusok lepšie izoluje. inak a aku stratu budete mať oknami kolko percent ? myslim si že ste tie základy určite predimenzovali. inak miovu stranku dobre poznam trochu ma inšpiroval. pokial viem on daval 20 cm do základov a to ma nulový dom s izolaciou 40cm neopor. opytajte sa mia čo Vám poradí @mio23 ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mariasola ano mio dával 20 cm izoláciu do hĺbky 100 cm, ja to mám rovnako, len hore je to 30 cm, nechcel som tam robiť odskok, preto je hore 30 cm izolácia. Nepomer by bol ak by som tam dával 10 cm, nechcem mať viditeľný prechod medzi soklom a fasádou preto tá hrúbka izolácie. Viem, že je to predimenzované, ale čo ak prídu extrémy vo forme napr. 3 - 4 týždňových mrazov, kedy budú teploty - 15, -20, viem, že je to zanedbateľné, ale rád by som tam mal rezervu a ako sa hovorí základy sú základy. Koľko % strata bude oknami teraz neviem, musel by som pozrieť koľko to vyšlo vo výpočtoch, pre mňa je dôležitá správna montáž okien, tam sa to dá podstatne pokaziť.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ked neviem, ci ten dom bude pasivny, alebo je snaha, aby bol co najlepsi...v oboch pripadoch by som ale 30 cm izolacie na sokel do uvedenej hlbky nedaval...skôr je skoda tych 260 mm do podlahy nad zakladovu dosku...skôr by som skombinoval izolaciu pod a nad zakladovou doskou.... s 260 mm si na hranici, pokial ide o kondenzaciu na rozhrani medzi EPS a zakladovou doskou.... Uvedeny priklad nacrtu je riesenie, kedy sa v projekte este neuvazovalo nad EPD, alebo skoro EPD a teraz sa to chce zachranit... teraz to uz nestoji zato... Skoda, ze ste nemyslel na uplne ine vyhotovenie zakladov vopred... Pokial ide o natavovanie izolacie na tvarnice, pri uvedenej hrubke izolacie , by som tomuto problemu nevenoval ziadnu pozornost....
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa viacerých príspevkov bude HI na DT zbytočná, takže ju nebudem realizovať. Keďže som tu bol dosť kritizovaný za hrúbku izolácie, trošku som to poupravil, Perimeter som znížil z hrúbky 200 na 180 (zmeral som základy a reálne sa tam zmestí len 180 mm) a vonkajší Styrodur som zmenil na 2800 C ale len hrúbky 50 mm. Základy budú izolované hrúbkou 230 mm do hĺbky 500 mm a zvyšných 600 mm hrúbkou 150 mm. Otázka: ako ste riešili ochranu izolácie voči hlodavcom? Uvažoval som nad použitím jemného kovového pletiva umiestneného pred nopovou fóliou, neviem však či to bude dostatočne účinné. Stále mi nie je jasné do akej výšky nad terénom by malo ísť XPS, prípadne perimeter.
Odpovedať
@somebody sietka, lepidlo a mas hlodavcov vyriesenych. Pri tvojej investicii do zbytocne draheho XPS je to zanedbatelna polozka :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp Veľmi neverím tomu, že sieťka a lepidlo zadrží myši, prípadne hlodavcov. Mravcov možno ano :)
Odpovedať
@somebody preco by sa mali vrtat do nopovky, lepidla, sietky len aby sa dostali ku EPSku? Trosku tie zaklady moc prezivas ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?