Hydroizolácia základovej dosky na penovom skle

Zdravím strechárov, hydroizoláciu základovej dosky založenej na penovom skle budem realizovať formou modifikovaného asfaltového pásu icopal GG40 natavovaním v jednej vrstve ako ochrana proti vzlínajúcej vlhkosti a radónu. Otázka znie, postačí ak sa hydroizolácia nanesie len na vrch dosky, alebo je potrebné vykonať preloženie smerom dole ak budúci terén bude končiť cca. 200 mm pod úrovňou päty muriva podľa priloženého obrázku. Niekto dokonca tvrdí, že pri zakladaní na penovom skle nie je potrebné riešiť izoláciu proti vzlínajúcej vlhkosti. Aké riešenia sú zaužívané, projekt tento detail veľmi nerieši.
Odpovedať
1
2
@epdv18 hydroizoláciu prekladať dole nemá význam, skôr sa prekladá hore na obvodové murivo, ale ak bude spravená fasáda kvalitne tak ani to v takomto detaile nie je potrebné. Poznámka mimo otázku: Ak zohľadníme konzistenciu penového skla asi pod fasádnym EPS veľký tepelný odpor mať nebude a zasiahne to až pod základovú dosku čo sa môže prejaviť na päte obvodového muriva. Takto môže byť stavba založená na XPS ale nie na penovom skle, jedine žeby malo pevnú konzistenciu s uzavretými medzerami (dosky z penového skla - ale tie nie sú na to najvhodnejšie).
Odpovedať
@slavoslav Čo tým presne myslíte? Detail napojenia fasádneho EPS k penovému sklu? Aký je tam problém?
Odpovedať
@epdv18 nie, násyp penového skla sú "skenené" kamienky medzi ktorými prúdi vzduch aj voda (tým pádom aj mráz a vlhký vzduch - predpokládam, že fyziku ovládaš) ak to nedokážeš nejako eliminovať tepelno-izolačné vlastnosti penového skla sú ďaleko od toho čo tvrdia dodávatelia. Na stavbách sa to prejavuje hlavne po obvode budov.
Odpovedať
@slavoslav Akým spôsobom sa to eliminuje?
Odpovedať
Profilova fotka
ak mas hladinu spodnej vody dostatocne hlboko, aspon 2 m pod doskou, ziadnu hydroizolaciu nepitrebujes. Pozri sa ako som to realizovall ja v albume... ;-)
Odpovedať
@epdv18 najlepšie tento materiál nepoužiť, my to robíme na XPS, ale snažia sa vytvárať bariéry z XPS (predĺženie fasády do hĺbky), možno by trochu pomohlo vrstvu skla zabaliť do nejakej fólie, ale účinnosť týchto opatrení som nikde ani laboratórne alebo aspoň teoreticky nevidel. Aj vyjadrenie @abobo ber s rezervou, lebo on pozná len vodu ktorá tečie v potoku, ale existuje aj voda v plynnom skupenstve, kondenzovaná voda, alebo stane sa že príde prietrž, ktorá vytvorí rezervoáre (alebo napätú hladinu) v podzemných vrstvách a veľa veľa ďalších možností a ty svoj dom asi v labáku nepostavíš :-)
Odpovedať
@abobo Hladina spodnej vody je cca. 1,8 m pod úrovňou terénu. @slavoslav Zaujímavé, základové dosky na penovom skle sú dosť rozšírené, viac ako na XPS. Ako vyzerajú bariéry z XPS?
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 ja som spravil okrajovy pas z polystyrenbetonu siroky 60 cm a vysoky cca 20 cm...
Odpovedať
@abobo Rozumiem, ale čo v prípade ak okolo obvodu domu nechcem betón?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav abobo narozdiel od teba hlavne vie, ze vodna para dokaze skondenzovat len na chladnom povrchu a teda suchy vzduch v zime nema sancu skondenzovat na zakladovej doske polozenej na penovom skle... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 ziadnu hydroizolaciu ako ju poznas v tomto pripade nepotrebujes. ver mi... ;-) Staci na vrch penoveho skla po zhurneni nopovka. opakujem pozri v mojom albume. Byvam v dome cez 2 roky
Odpovedať
@epdv18 to že je niečo rozšírené neznamená, že je to najlepšie. Marketing je silný nástroj. Už veľakrát sme v stavebníctve robili korekcie, lebo prax ukázala, že sa pri návrhu na niečo pozabudlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@epdv18 ten okrajovy pas moze byt schovany pod terenom. das na to nopovku a kludne zeminu s travou... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav :-D :-D :-D
Odpovedať
@abobo schválne, vykop pod domom v zime dieru a zmeraj tam vlhkosť vzduchu /a čo to spraví na ochladenom betóne?. mýliš si to s vlhkosťou chladného ovzdušia. Nenúť iných robiť chyby lebo si ich spravil ty. Ako sa vraví: múdry sa poučí, hlupák zopakuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav na ochladenom betone? to nemyslis vazne. Ja mam dokonca kamarat pod domom slucku z tepelneho cerpadla. Poviem ti kolko mi teraz koncom februara leze z podlozia? 5 stupnov.. Ak vies vobec co je hx diagram pozri sa vzduch akych parametrov moze kondenzovat na 5 stupnovom povrchu a potom sa mi ozvi. Zaroven sa mi potom mozes ospravedlnit... ;-)
Odpovedať
@abobo ok, pozriem album
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac nic tam netreba. Takto mam postaveny dom ja a aj brat. Suche mury, kontroloval som patu muriva aj termokamerou, je to nabeton ok. Jedine co by som uz nerobil je 18 cm eps do podlahy. To bola taka mladicka nerozvazost. Dal by som tam len krocajovu izolaciu 5 cm a poter...
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 hydroizoláciu som len položil (najprv pásy pod múry...po skončení murovania vo vnútri....aby sa počas výstavby nezničila). Hydroizolácia je naozaj zbytočná ak je použitý vodeodolný betón, ten nestojí o veľa viac.... Ja som hydroizoláciu použil... je to smiešna položka ...aj ako protiradónovú ochranu.....nič som nezahýbal. Na tom tvojom riešení by som akurát pouvažoval či ej vhodné mať EPS pod úrovňou terénu...čo sa mne osobne nezdá dobrý nápad....ja som použil celé XPS platne tak že á 25cm je pod úrovňou terénu a ostatok (35cm ) vytvára sokel...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ak ste robili stavebné korekcie treba povedať aké a prečo...takto je to nepodložené strašenie....(alebo XPS loby :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 ešte doplňujúca....ako vidím po cca roku si upustil od založenia na XPS a prešiel si na penové sklo....dôvod ?
Odpovedať
@eagleowl XPS prípadne perimeter mi príde zbytočné pre sokel, veď ten fasádny EPS bude zo spodu a zboku chránený XPS. A trvale ponorený vo vode ten fadádny EPS nikdy nebude. Ako nevýhodu vidím aj samotný spoj medzi soklovým XPS a fasádnym EPS, ktorý bude mať 2x1,5 m. Pre penosklo som sa rozhodol z dovodu ceny a ekologickeho povodu materiálu.
Odpovedať
@eagleowl to ti tu mám rozpísať históriu vývoja stavebníctva, alebo ako si to predstavuješ? Ak to potrebuješ začni to študovať. Ano je to lobby, doma v garáži si vyrábam XPS a všetkých Vás presvedčím aby ste ho odomňa kúpili. @epdv18 "...zbytočné pre sokel, veď ten fasádny EPS bude zo spodu a zboku chránený XPS. A trvale ponorený vo vode ten fadádny EPS nikdy nebude. Ako nevýhodu vidím aj samotný spoj medzi soklovým XPS a fasádnym EPS, ktorý bude mať 2x1,5 m...." a po rokoch zistíme, že tie spoje nie sú až tak spoľahlivé a nejako záhadne sa nam tam predsa dostala voda a spravila sa mi vlhká mapa v rohu miestnosti, neviete prečo, budú znieť otázky na fórach. Len si všimni príspevky ako múdro ti všetci radia ako to netreba (neviem či si od toho radónu už upustil) ale tiež evidentne nezohľadnili všetko čo do stavby vstupuje. Ja ti nebránim riadiť sa radami ľudí ktorí postavili jeden dom a hneď sa pasovali do pozície odborníkov, veď sú to tvoje peniaze a my aspoň budeme mať robotu aj o niekoľko rokov na rekonštrukcie:-) @abobo
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 ja som dával dve vrstvy XPS aby som dosiahol potrebnú hrúbku a tak som spoje platní krížom prekryl... nejak nerozumiem prečo by spoj XPS/ EPS mal byť problém....veď spoje tam budú nech tam dáš čokoľvek....môže ich byť leda viac alebo menej....aj ty keď budeš mať EPS zakryté ale budú spoje..... Ale samozrejme ....asi to nebude podstatné....ja len že som ešte taký návrh s EPS pod úrovňou terénu nikdy nevidel.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ak budem tvrdiť že založenie na penovom skle je problematické, tvrdím to na základe zistených problémov a vád, ktoré som videl alebo o nich aspoň čítal....ja som sa s popisom takých vád zatiaľ nestretol ....penové sklo sa bežne používa aj v zahraničí aj u nás...a vzhľadom na to že počet výrobcov penové ho skla narastá asi celkom úspešne....sú stavby čo na tom stoja veľa rokov a nikde som sa s popisom problémov nestretol. Určite sa nejaké problémy môžu vyskytnúť ak niekto niečo odflákne....také chyby sa ukazujú stále a je ich tú plné fórum ale týkajú sa prakticky všetkých materiálov.......Nemyslím že je potrebné do toho ťahať históriu stavebníctva.... Čo sa týka tvojho tvrdenia že pod základmi bude mráz ....ja som sa zatiaľ stretol len s informáciami, ktoré sú dôkazom úplného opaku a dávajú signál že modely podľa ktorých sa počíta, uvažujú práve naopak pri základoch s výrazne nižšími teplotami ako sa tam potom skutočne namerajú. Píšeš: "tepelno-izolačné vlastnosti penového skla sú ďaleko od toho čo tvrdia dodávatelia. Na stavbách sa to prejavuje hlavne po obvode budov. ".....zmeral si?....videl si a nafotil? ...čo sa "prejavuje" a kde ?
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 Ja som urobil zo styroduru debnenie a vnutro pod celym domom som na geotextiliu rozlozil 2 vrstvy folie tak aby boli po stranach presahy po zabetonovani dosky sa tato folia zahla pod murivo a pred zateplenim sa vonkajsia cast muriva natrela do vysky 0.5 metra tekutou hydroizolaciou nasledne sa spravilo zateplenie. Potom sme zateplenie naspodu este prekryli nopovkou tak aby bol spodok zahnuty smerom od domu asi 30 cm tym padom ak by aj povedla nopovky tiekla voda tak bude tiect smerom od domu a aj keby so sebou brala ciastocky hliny tak neznehodnoti penove sklo na pate zakladovej dosky a rovno to pretecie do drenaze Mozno ak by som staval druhy krat tak by som namiesto folie pouzil fatrafol ale to uz su dlasie naklady naviac @abobo ja mam na prizemi 6cm 150eps/styroduru ale prijal by som viac lebo rozvody vody kde sa krizovali 1"trubky tak to bolo len tak tak aby to nevytrcalo do poteru
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo použitie penového skla pod doskou s tým že na podlahu dám 18cm EPS tú filozofiu stavia dosť na hlavu :-) ....ja v podlahe izoláciu nemám.
Odpovedať
@eagleowl aj ja, keby som sa s tým nestretol, tak by som to netvrdil, preto to tvrdím. Myslíš že mám, čas a zábavu v tom vymýšľať si niečo aby som niekomu "uškodil" upozornením ho na nedokonalé riešenia? čo z toho budem mať?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav a stretol si sa s čím ?....kým nepovieš o čo konkrétne sa jedná tak si nepovedal vlastne nič.....lebo to že som sa stretol s plesňou na dome s ytongu predsa neznamená záver že domy z ytongu plesnivejú....ak si napr. niekto dal pod dom 15cm penového skla a mal problémy tak to nie je problém toho materiálu ....ak tvrdíš že izolačné vlastnosti sú iné ako udáva výrobca tak to musíš mať zmerané....či ako inak sa dá dopracovať k takému záveru?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?