Základ pod žumpu

čaute som tu nový a neviem či do dobrej skupiny som dal otázku. Dal som si vykopať jamu na žumpu (rozmer žumpy 2x4x1.5=12m³) a jama (3x5x 3m). Ná spodok som dával makadam na 4 vrsvy po cca 5 CM .. každá vrstva vibrovana s vibr. platňou 115kg. Moja otázka : stačí mi dole platňa (s rozmerom 3x5 ) v HRÚBKE 25 CM ????? Trieda betónu C16/20?
Odpovedať
@riki113 ty blaznis :-) taketo lozko pod zumpu nema 95% zump na slovensku. Je to dokonale pokial to je v rovine.
Odpovedať
@riki113 jasne ze staci
Odpovedať
@riki113 je to celé "mierne" predimenzované, aj ten makadam, aj tá platňa. Ak je tam spodná voda, tak to vytlačí aj tak hore, skôr by som dal pod to drenážne rúry a vytiahol ich smerom hore, aby slúžili na zníženie prípadného tlaku spodnej vody (ak tam nejaká hrozí). Počas prevádzky žumpa aj tak nebude nikdy prázdna, takže vždy tam bude nejaká tiaž.
Odpovedať
podla toho z coho ta zumpa bude
Odpovedať
@riki113 podkladný betón stačí 10cm
Odpovedať
@riki113 dufam, ze tam nejdes naozaj betonovat platnu. To nema ziadny vyznam. Plocha zumpy je 8m² to nikdy nesadne ani nic podobne. Samozrejme teoreticky sa moze dvihnut ale to si nemyslim.... Ta drenaz je vlastne tych 20 Cm makadamu co si tam daval. Na to kludne poloz tu betonovu zumpu a tazka pohoda.
Odpovedať
@stowasser ,, skôr by som dal pod to drenážne rúry a vytiahol ich smerom hore, aby slúžili na zníženie prípadného tlaku spodnej vody" To je čo za hlúposť???
Odpovedať
@adidasko1 videl som zdvihnute 200m3(ano dvesto kubikove) betónové vodojem vztlakom spodnej vody.
Odpovedať
@riki113 výpočet vztlaku nás učili na základnej škole(myslím), takže si vieš presne vypočítať aká ta žumpa má byť a vyhneš sa riešeniam katastrofických scenárov ktoré sa tu dozvedáš o dvihaní, drenážach a neviem čom ešte. Netreba k tomu pristupovať ako ku výstavbe vesmírneho strediska, stačí sedliacky rozum a znalosti základnej školy.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda iny pomer vzduchu k betonu aj anglani mali plavajuce betonove pristavy a aj metro tak niekde robili pod riekou a potom ho potapali.
Odpovedať
@riki113 to bude betónová žumpa alebo plastová? Ci som to info prehliadol?
Odpovedať
@daralbajda @riki113 predpokladam, ze nedvihlo taku zumpu ked pod nou bolo 20 cm makadamu to by tam museli byt ine tlaky niekde kde je spodna voda pol metra pod povrchom snad ale tu ma poriadny vykop a vsetko suche takze tomu neverim, aj ked jasne pozor na fyziku a Archimeda
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adidasko1 fyzika nepusti, vždy sa zakladá na makadame, ak nemá kde odtekat dažďová voda tak žumpu zdvihne.. @wolodymyr no fyzika asi moc nešla v škole však. A nemusí byť spodná voda. Stačí keď zaprsi, žumpa bude prázdna a dažďová voda nemá kde odtekat.
Odpovedať
@daralbajda @wolodymyr tolko zrazok nespadne aby ju dvihlo. Podla mna nema spodna platna vyznam pokial nie je vysoka spodna voda. Obsypes ju vytvaras protitlak a sedi na dobrom lozku a je betonova a nie plastova teda tak som to aspon pochopil. Bude to v pohode.
Odpovedať
@adidasko1 spodná plátna nemá žiadny význam, áno, stačí 8-10cm, ale ak je plastová určite by som ju obetonoval aby ju nezdvihlo ani pri vyčerpaní..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda no neviem ci 12m3 vzduchu dvihne vztlakom cca tomu a pol
Odpovedať
@wolodymyr 12m3 vody je 12 ton , nejdem o tom polemizovat , zazil som 200 a 250m3 vodojemy z betomu ktore na jar z jamy vyplavali ako balony.samozrejme hrozi to kym su prazdne..
Odpovedať
@wolodymyr skús použiť toto https://sk.wikipedia.org/wiki/Vztlak a budeš vedieť presne teda približne lebo aj trenie zeminy trochu priťaží vztlaku.
Odpovedať
@riki113 zbytocne vyhodene peniaze.... dufam ze tam nedavas polsku lepenu a skladanu zumpu ale liednoliatu poctivu slovnesku vyrobu...
Odpovedať
@daralbajda staci pouzit rozum a archimedov zakon (teda kup liednoliatu slovensku tazku zumpu a ziadny dvih nehrozi aj ked je empty)
Odpovedať
@snehuliak123 čítaj dôsledne. Zdvihlo 200 m3 a250m3 betónové vodojemy.... Archimedov zákon platí...
Odpovedať
@daralbajda a kde mas napisane kolko tie vodojemy vazili?m3 je slaba velicina bez vahy
Odpovedať
@snehuliak123 chcem povedať to ze boli vodotesné a boli z betónu, keby boli pritazene tak sa to nestane. A stalo sa to na jar pri topení snehu.... Chcem povedať to ze ti dvihne aj 10 to nový kolos..boli duté, ani ta váha betónu nestačila.. A to je betón 2,5xtazsi ako voda...
Odpovedať
@daralbajda ved to sa cudujem...lebo ked mas 12m3 vzduch(dutinu) a vaha celeho je cca 18ton aj so zeminou navrchu nemali by ti ju dvihnut ani nahodou.... ja som tak uz druhu zimu a pritom vysku spodnej vody mam v hlbke uz 35cm....
Odpovedať
Profilova fotka
predstava, že 100 kg vibrátor udusá podklad je iluzórna, vibrátor nie je na udusanie, ale na urovnanie povrchu. Zhutní povrchovú vrstvu , na únosnosť podkladu nemá žiadny vplyv. Vibrovaný betón žumpy má oveľa väčšiu schopnosť rozniesť zaťaženie, naviac po naplnení je zaťažený absolútne rovnomerne a zmeny v zaťažení sú len veľkostné, nemenia sa v mieste pôsobenia ako je to napr. pri strope. Po výkope a uložení žumpy dôjde aj po naplnení len k minimálnemu zvýšeniu zaťaženia podložia ,(napr. pri 12 m3 žumpe) konkrétne pri bet. žumpe 10 m3, hm. 7,5 t a vonkajšom objeme15 m5 je pôvodné zaťaženie základovej škáry asi 23 ton (hmotnosť zeminy), po uložení a napustení žumpy zhruba 18 ton (žumpa 8 ton, voda 10 ton), nepresnosti v odchýľkach sú možné ale zásadne stav neovplyvnia. Ale v nepriaznivých podmienkach nepriepustného podložia je vyplavenie na hrane aj pri prázdnej betonovej nádrži.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?