Podklad pod základovú dosku

Ahojte. Musel som ist na 4 DT tvarnice a cast hliny som vyuzil asi na 20cm zatial neuzabovanych. Potrebujem vsak zasypat este niekde 25 niekde 35 cm po koniec tvarnic. Bol aom dneska pozriet recyklat ale cisty bordel tehly a kadeco tak zvazujem co dalej. 1. Bud zozeniem.recyklat beton mix hlina alebo cisty beton 2. Dam tam len cisty strk 3. Dam tam zvysok hliny co som setril na zdvih pozemku a strk Neviem sa rozhodnut. Strk 0-32, 0-63? Alebo 32-63,. Každy melie svoje :)
Odpovedať
1
2
@truly vraj to vsetko aj tak casom pod pokladovym betonom klesne a vznikne tam dutina... ak je to tak, je uplne jedno co tam das.
Odpovedať
@truly Já dával 16-32. To ti tam ještě chybí :))
Odpovedať
@gashtaan tak ja by som si dal prave vajco odrezat a nikto ma nikdy nepresvedci ani najvacsi projektant na slovensku, ze ak raz nieco postavim na hline a naveziem na to x ton hocicoho aj keby som zaboval po 10cm tak to neuzabujem tak aby to nekleslo ani o 1mm. Ak nejdes realne do hlbky kde uz nie su ani travy, ani zivosisna risa, ani neviem co tak jedine mozno na 2 metre a vakcom ako ked robia cest tak vtedy a aj vtedy cesta sadne casom ocividne aj neocividne :) Ale aj tak cakam dalsie nazory :(
Odpovedať
@r4d3k74 tak chyba fost lreto sa pytam ci to riedit hlinou alebo uz kaslat na to a navazat tam len strk. Bud 0-32 alebo 0-63 32-63. Potrebujem tam takmer 30 ton co som pocital
Odpovedať
@truly Je to jak píšeš, každý říká něco jiného. V projektu jsem měl štěrkopísek a v lomu mi řekli, že většinou berou pod desku 16-32. Můj švagr navážel dost a ani nežaboval. Někdo dává hlínu z pasů a někomu se nad tím ježí vlasy. Pak si vyber :)
Odpovedať
@truly ja som daval makadam 0-63. Podla mna lepsie ako recyklat. Hlinu ak je pekna by som si nechal.
Odpovedať
@r4d3k74 hlina je nie dobrá navlha a vlhkosť ide do betonu , práve preto sa tam dáva makadam , štrkopiesok hrubší, lepšie i viaže na beton
Odpovedať
Tak pod dosju davam foliu aby to neprepilo. A drzalo tvar. Cize nakupim 0-63 amam pokoj? Chcem sa spytat este jednu vec. Ako som pisal mam tam 20cm hliny neuzabovanej. Niekto zabuje aj hlinu a tak da makadam. Druhy mi zas povedal nech dam vrstvi strku a tak uzabujem napr. na 5 cm aby som ten makadam natlavil do tej hliny a tak ju zhustil. A az tak navozil zvysok a zaboval dalej. Co vy na to?
Odpovedať
@duzu A jak škodí vlhkost betonu? A škodí i základový pasům zespodu a zboku?
Odpovedať
@r4d3k74 dnes sa izolujú i základy, nie len pre vlhkosť ale i pre prestup tepla, chceš povedať že voda neprejde cez 5 cm beton na podlahe?hydroizolácia sa nedáva?
Odpovedať
@duzu co ma to co pises spolocne s vlhkymi zakladmi v zemi pod hydroizolaciou?
Odpovedať
Vím, že se izolují i základy, ale kolik lidí izoluje základy v celé hloubce a ještě i zevnitř? Prostě většina základů je ve styku s vlhkou zeminou a ničemu to nevadí. A protože nevadí voda betonu a vadí zdivu a podlahám, tak se dává hydroizolace až na desku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Beton podla toho aky ma svoju orestupnost vody. Urcite neprejde celym zakladom akrz ake k tomu sa ma prisposobit aj nezamrzna hlbka atd... Skuste po tej debate odpovede na moje otazky :D
Odpovedať
@r4d3k74 voda vadí i betonu, nastáva deštrukcia ak navlhne a zamrzne i ked oveľa menej ako nasiakavý materiál tehla či tvárnica, pozri na betonové konštrukcie mostov koľko vydržia bez deštrukcie
Odpovedať
@duzu aha, takze zamrzanie podkladoveho betonu pod domom... no daj este nieco na pobavenie.
Odpovedať
@gashtaan na obvode kde nie je tepelná izolácia musí zamrzať,to je v malej hlbke, alebo i nad úrovňov zeme,v strede môže mať +10, vidím kopu domov kde dávajú izoláciu až nad sokel
Odpovedať
@truly vygoogli si "šotolina". To som daval ja. Ale len poslednych cca 25 cm. Pod tym je uzabovana po cca 10 cm hlina z pasov a z pivnice nedalekej novostavby.
Odpovedať
@duzu po obvode si aj tak natahaju vlhkost zo zeme zakladove pasy... co tam ovplyvni ci pod podkladovym betonom bude makadam ci nieco ine?
Odpovedať
@truly tak záleží aj akú máš žabu, ja som mal takú pol tonovu, a to som fakt videl o koľko to kleslo a že to bolo dosť... Dával som makadam 0-64 niekde 40 cm niekde 20 cm pod tým uzabovana hlina. Na to som ešte dával jemnejšiu frakciu, ale to už asi len 5 max 10 cm.
Odpovedať
@14054 Tak ak si dovre pamatam tak je to zehlicka cca 110kg este mu zajtra zavolam. Pol tonova tak to uz.... :D
Odpovedať
@duzu a přehrady ?! jaká destrukce?, nějaké fotky, díky.
Odpovedať
@truly noo v albume mame tu zehlicku, ale to uz len tych 5 cm sa zabovalo, na ten makadam dosli chlapi s takou masinou, co to ovladal na dialkove, s jcb-ckom to dopratal. Ale foto v albume nemam, skoda... bola to cernota, chlapi tu stavali nieco ine a keby sa to ich sef dozvie... :D Este mi ten makadam s unc-ckom navozili, lebo rucne keby to mam, tak to mozno robime este dnes :D Taka pomoc je na nezaplatenie, a pritom nechceli fakt ze nic, ani flasu vina...
Odpovedať
@14054 moc by si nam pomohol, keby si po par rokoch urobil sondu pod ten beton, ci tam aj napriek tomu megazabovaniu nevznikla nejaka dutina :)
Odpovedať
Staci ak to klesne o 1mm a je jedno ci tam chyba 1mm alebo pol.metra. Aj ked sa snazime co najviac
Odpovedať
Toto je ten recyklat 0-63
Odpovedať
@14054 já kamenivo 16-32 navozil kolečkama pod desku 16,15 m x 7,85 m ve dvou lidech (já a syn 16) za 8 hodin, takže není to zase taková práce. Mě to bavilo, nemusel člověk nic počítat, vymýšlet, jen prostě práce. :)
Odpovedať
@duzu pravdepodobne mate nespravne informacie, asi si to s niecim mylite, betonu vlhkost praveze vyhovuje kvoli dozrievaniu, Hydroizolacia sa taha 30cm nad uroven zeme z ineho dovodu.
Odpovedať
@gashtaan Ze si to ty a ked tak "pekne" prosis, tak za 6 rokov od dnes tu sondu spravim :-D @r4d3k74 zalezi kolko ton si toho navozil, ja som to mal cosi do 60, na tej jednej strane to bolo prevysene a ta 64ka ma taku nevyhodu, ze do nej nejde ani lopata, ani vidle a aj rozhrabovat to hrablami je ostara :-D
Odpovedať
Tak ak mi tatra dobre nacuva tak to na troch miestach zosype na vnútornej strane a uz to len roztaham no :)
Odpovedať
@14054 souhlas, vždy záleží na konkrétních podmínkách. My dávali 20t a f 16-32, to klouzalo na lopatu samo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?