Základ pod exteriérové schody

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Idem robiť exteriérové schody do domu. Pri V prípade ak budem betónovať zemný základ pod schody, ktorý bude pri zemnom základe domu, je treba tieto dva základy dilatovať napr. 2 cm polystyrén? Ďalej sa chcem spýtať, keďže je dom nad úrovňou terénu cca 750 mm, budem robiť schody aj s podestou, hĺbka zemného základu musí ísť do nerzamrzacej hĺbky? bude tam navážka cca 500 mm. A posledná otázka, zemný základ schodov mi bude križovať kanalizáciu. AK dám kanál do nejakej chráničky, aby sa v prípade potreby v budúcnosti dala kanalizačná rúra vymeniť, bude to OK? Predpokladám že nosnosť celého schodiska takto "oslabený" základ asi nenaruší, či? Ďakujem za názory
Odpovedať
@robinofsherwood Medzi schody a dom daj taký hrubý polystyrén, akým budeš zatepľovať. Áno, do nezámrznej, aby ti schody až tak nepracovali. A okolo kanalizácie cez základ popod schody stačí naukladať polystyrén...
Odpovedať
@dedo758 Ďakujem, ale neviem či sme sa pochopili, ja myslím či dať medzi dva zemné základy (dom, schody) dilatačku, alebo mám normálne vyliať betón k zemnému základu domu?
Odpovedať
@robinofsherwood Pochopili. Dilatačku, XPS, styrodur, ale rovnako hrubý, ako zvyšok izolácie na dome...
Odpovedať
@dedo758 ak je izolácia na dome fasádna 20 cm, čo potom s medzerou 20 cm medzi schodmi a dverami ?
Odpovedať
Inak, sokel je zateplený 8 cm styrodur. Zemný základ domu mi prečnieva ešte cca 5 cm. Medzi zemné základy dám napr. 2 cm styrodur a mám medzeru 7 cm. T.z. na zatepletný sokel dám ešte 7 cm styrodur a uložím DT. pochopil som správne? Fasáda je z 20 cm polystyrénu ale ten by som tam asi nedával.
Odpovedať
Sú tu aj takí experti, ktorí tam tých 20 cm dali. Ale dobre, daj tak, aby si bol schodmi vedľa základov domu (v zemi stačí IPA na oddelenie beónu) a do špáry nad zem styrodur príslušnej hrúbky. Sokel nech má rovnakú hrúbku aj poza schody..
Odpovedať
nemám realizačný plán a ani projekt túto časť vôbec nerieši, preto sa informujem tu a využijem túto diskusiu. @dedo758 @robinofsherwood v mojom prípade základy pre terasu by som mal robiť len do "U-čka" alebo radšej spraviť aj vedľa domu?
Odpovedať
sorry nedal som žiadne info k tomu. Skladba terasy je na obrázku.,,
Odpovedať
@ekino13 Terasa je 2,70x5,60 m. Keď nie popri dome, tak stredom terasy, kolmo na dom, ešte jeden základový pás, aby nemusela byť v terasovej platni 15 cm betónu a kvantum železa...
Odpovedať
@dedo758 ďakujem. ešte otázka. Chcem predísť tepelným mostom pod HST portalom. Medzi porfixove tvárnice a podkladový beton by som chcel dať XPS v hrúbke 10cm. Bude to postačujúce? Či dať tam viac? Styrodur do -5mm od hornej výšky betónu.Preložiť sieťkou 3x a zatrieť flex lepidlom triedy C2 .Na to dlažbu Na steny plunujem dať biely EPS v hrúbke 20 cm.
Odpovedať
Keď bude na stenách 20 cm EPS, dal by som aspoň 12-15 styroduru
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?