Štrk pod základové pásy a pod deku

Ahojte, viete mi odporučiť frakciu strku pod zakladove pasy a či môžem tu istu frakciu dat aj pod deku po zaliatli základu? Podla projektu tam mame 15cm aj pod ZP aj pod deku. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@annavajdova zbytočné, zboku sú pásy v kontakte so zeminou, tam to nevadí? pod podladný betón (deku) treba zhutniť zeminu, hocikakú, štrk tam nemá prečo byť.Ak chcete znížiť priesak cementového mlieka do podložia,dajte tenkú fóliu. Ale ak mlieko vyteká z betónu, je to nesprávna konzistencia betónu.
Odpovedať
@jan45 tak pokial viem tak strk tam ide a ide pod zakladový pas zhutnený aby bolo akotaké pevné podložie pod základové pásy. Predsa aj pod parkoviska, chodniky atd sa strk zabuje aby bolo podložie pevneješie či? Co sa týka strku pod deku tak mi to príde asi tiež takto, s tou foliou je to dobrý nápad, už mi to znamy odporučil, deka mu lepsievyzrela ako ked stracala vodu do zeme
Odpovedať
@annavajdova pod parkoviska sa dava strk aby sa eliminovali pohyby dosledkom mrazu... takato zakladova skara je na rozdiel od podlozia parkoviska v nezamrznej hlbke. V ilovitej pode sa vyslovene neodporuca davat pod zakladove pasy strk.
Odpovedať
@annavajdova Presne ako pise @gashtaan, nam projektant vyslovene zakazal davat pod zakladovy pas nejaky strk. Mame ilove podlozie. Takze kydat strk vsade nebude asi tiez nejlepsie riesenie :-).
Odpovedať
jasne chapem, ale ak podložie ilovite nie je? ak je podložie z časti štrkove? Môžeš mi vysvetliť prečo by sa na ilovite nemal davat strk? dakujem
Odpovedať
@annavajdova protoze jil je vode nepropustny a v pripade deste vam okolo zakladu zatece voda do sterku a pak rozbahni pudu pod zakladovym pasem.
Odpovedať
dyrup ak je okolita zemina ilovita, tak potom aj pod tým strkovým lôžkom je íl. A ak je tam il tak aká zemeina sa rozbahní? ale ak je to tak, tak to beriem možno mam inupredstavu ako to funguje. Skor by som brala názor že sa v tom strkovom lôžku pod zakladovým pasom bude zbytočne zdržiavat voda a narušať beton ako taký a nie podložie pod nim. či?
Odpovedať
@annavajdova il po namoceni meni svoj objem, rozbrieda, cize sa k nemu nesmie dostat voda inak hrozi prasknutie ci posunutie zakladov. Betonu je jedno ci je vo vode alebo na suchu.
Odpovedať
@annavajdova voda nenarusuje beton ale narusuje jil ktery se rozbahni a zaklady mohou jinak sednouta prasknout. Jil je velmi pevny dokud se k nemu nedostane voda potom naprosto rozbredne. Pokud se beton naleje do ciste zakladove spary tak potom nedovoli aby se pod zakladovy pas dostala voda nebo jen v minimalnim mnozstvi narozdil od situace kde sterk a v tomto sterku se drzi voda.
Odpovedať
okej chapem. Tak planujeme že pri vykope sa na stavbu pride pozriet statik ktorý sa vyjadrí k podložiu a svoje vyjadrenie zaznamena aj do stavebného dennika nakolko aj v projekte je zaznam že ak privolaný nebude tak nezodpoveda za buduce vady. Cize ak by ilovite podložie nebolo, ale bola by tam kombinácia zemina so strkom, čo je dost možné, tak by ste ten strk dali alebo nie?
Odpovedať
Ked tam chcete dať štrk tak by bolo asi lepsie tam dať drevený kameň frakcia 0-32 alebo 0-63 a popripadne zhutnit. Zhutnenie je zase vec kazdeho z nas ci ano alebo nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?