Skladba izolacie podpivničeného domu

Dobrý deň, prosím o rady ohľadom skladby izolácií podpivničeného RD umiesteného vo svahu. Pri vybavovaní SP sme boli nútený zmeniť zdroj vykurovania z plynu na elektrinu v kombinácii s kotlom na tuhé palivo. Z toho dôvodu sme sa rozhodli navýšiť hrúbky tepelných izolácií, aby bolo kúrenie elektrinou finančne únosné. S projektantom to už riešiť nemienime. Pivnica bude len tamperovaná. Najviac máme nejasnosti, či je vhodné izolovať pod platňu v nepodpovničenej časti a na strope pivnice v podpovničenej časti. Prosím o konštruktívnu debatu, pre lepšiu predstavu prikladám rezy a pohľady v prílohe. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím, už len z princípu vzlínajúcej vlhkosti a osadenia stavby v teréne doporučujem na: - nepodpovničenú časť aplikovať izoláciu z asfaltových pásov (podľa zaradenia do radónovej mapy zvážiť použiť pás s vysokým dif. odporom-napr. s AL vložkou - napr. VELBIT Radon SBS hrúbky aspoň 3mm, v prípade nižšieho radónového indexu stačí použiť obyčajný osxidovaný pás typu S (zvariteľný) s vložkou zo sklennej rohože hrúbky aspoň 4 mm.(typ G200 S40 a lepší) - podpivničená časť použitie špeciálnej hydroizolácie nevyžaduje, avšak min. v okolí obvodového muriva a možného rizika vzlínajúcej vlhkosti pri zapaženej časti domu vo svahu by som použil minimálne pás typu G200 S40 napr. VELBIT G200 S40, prípadne modifikovanú variantu VELBIT G S 4 -15. Tých metrov tam zase tak moc nie je a lepšie to urobiť raz a poriadne a vylúčiť tak možnú komplikáciu v budúcnosti. Keby sme chceli moc šetriť, dá sa použiť na podpivničenú časť na dosku akýkoľvek kvalitnejší hydroizolačný náter na báze bituménu aspoň v 2 vsrtvách natiahnutých kolmo na seba a na to podlahový EPS./príp. to čo je navrhnuté v skladbe. Stavbe zdar
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty tým, že ste zmenili zdroj tepla sa nemusí nič meniť na stavebnej časti, tá má stále vyhovovať norme. Ak tam tie izolácie neboli, je to nesprávne riešenie, a projektant mal mať pri riešení domu podklady (mal si ich zabezpečiť), takže to je tiež nesprávne riešenie.Vaše zásahy per partes nemusia byť tiež správne.
Odpovedať
@bugarmichal dakujem za reakciu. Samozrejme hydroizolaciu nechceme podcenit aby buducnosti nebol problem s vlhkostou.
Odpovedať
@jan45 predpokladam ze dom by vyhovoval norne tak ci tak, ide skor o to aby po zmene zdroja vykurovania nebol tento prilis nakladny. Musim ale uznat ze s pracou projektanta niesme prilis spokojny a uz by sme to snim najradsej neriesili, preto hladame rady ako optimalizovat hrubky a umiestnenie tepelnych izolacii aj tu na MS. Nemyslim si ze by bol projekt zly, len vynutene zmeny pri vybavovani SP neboli zapracovane kompexne, ale len v nevyhnutnej miere aby sa nenatahovalo stavebne konanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?