Hydroizolácia podpivničenej časti starého domu

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem proadiť. Jedná sa o starý 60 ročný dom, viď album. Polovica domu je nepodpivničená, tam príde hydroizolácia, druhá polovica domu je nad pivnicou (10cm zb platne), otázka znie či hydroizolovať aj tú časť. Pivnica je nad terénom, medzi základom (0,5m kameň) a stenami je IPA, povodné podlahy boli Škvára harnoly dosky, nevlhlo. Nová skladba nad pivnicami bude Hranoly, tep. izolácia, na vrch OSB, nato systémová doska, vodné podlahové kúrenie, natom, SDK, nato plávačka. Betón nad pivnicami je ako lavór krivý, plus je veľmi zvetraný, tažko by sa aj lepila hydroizolácia. Pivnica je vlhká, v budúcnosti chcem drenáž okolo domu. Viete mi poradiť či treba hydroizoláciu nad pivnice a prípadne akú ? Podlahy sú momentálne suché. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
čo myslíš pod pojmom hydro izolácia? Máš na mysli vodorovnú? podrezanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 vodorovnu, na beton ktory je nad pivnicou, pol domu
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b si si istý že tam hydroizolácia medzi platnou a stenami nie je? keď píšeš že to máš suché.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry tu je riesenie ze sa da vstreknut injektaz medzi zaklady a poterovy beton..Nakolko sa tymto zaoberame mozme po dohode poradit a z realizovat
Odpovedať
Profilova fotka
Zle som sa vyjadril, máme základy 0,5m hrubé kamenné, na nich bola nabetónovaná platňa nad pivnicou a na platňu sa murovali obvodové steny, medzi platnou a obvodovými stenami je niečo ako ter papier alebo starodávna lepenka, ktorá pravdepodobne aj funguje, i keď pivnica je asi meter nad terrénom ,polozapustená, tak možno aj to pomáha ze steny nemoknú. Moja otázka je či na plochu v miestnostiach dávať na betón nejakú hydroizoláciu. Nie pod steny, ale asi to urobím tak že z pivničnej strany stropy teda tú platňu odspodu ošetrím tekutou hydroizoláciou. Pri hydroizolovaní zvrchu mám obavy že ak mi navhlne betón od vzdušnej vlhkosti tak sa bude v betóne držať vlhkosť a bude korodovať ocel v tej platni.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b a máš tam miesto na podlahový polystyrén?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b ocel ti bude korodovat len ak sa k nej vzdusny o2 dostane. ak je ten beton ako tak sudrzny, tak by sa nemal. ak nie, tak ani hydroizolacia to nezachrani. ter/lepenka urcite po 20 rokoch nefunguje. skor mas stastie, ze je pivnica meter nad terenom. ukazal by som ti ako vyzera ter papier/lepenka po 20-30 rokoch, je to v podstate nic. To iste caka aj oxidovanu IPU po 20 rokoch :) Ak chces hydroizolaciu, tak modifikovanu IPU, kludne aj zdola :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem pekne za odpovede :) Do tých miestností pojdu hranoly ako tam aj boli ked som ich rozoberal a medzi hranoly chcem dat tepelnú izoláciu, asi EPS, na vrch pojde potom OSB, nato systemová doska z podlahovkou rozvádzacie tepelné plechy a na to SDK. Beton sa lupe, kruší, nič moc beton, je to vybetonované krivo, ešte chcem v budúcnosti to od pivnice aj podoprieť aby ani náhodou sa neprepadla podlaha. Lepenky alebo ter papier dávali z presahom takže pod všetkými stenami ich vidieť po okraji,niekde ešte má ohybnú konzistenciu inde sa už láme, neviem nakoľko to može byť funčkné. Ked sme kúpili dom v polke domu bol 10 cm poter a pod ním hlina na betone linoleum a steny boli na 2 miestach trochu mokré, uvidím, tam kde dom nieje podpivničený šiel von beton kopalo sa pol metra dole sypal sa makadam a robila sa nová platna, bude zauímavé sledovať čo sa stane zo stenami ak sa v tej polivici nepodpivničenej nalepí IPA. Zatiaľ je to všetko suché a dom dá sa povedať stojí vo vode, na niektorých miestach je velmi nízko spodná voda inde je vysoko, pod záhradou musia byť pramene. Pri kopaní elektriky v hlbke 50cm zboku výkopu začala vytekať voda, nad domom pri rohu sú 2 betónové skruže kde je stále do výšky jednej voda a je tam aj vyústená starodávna ocelová rúra z ktorej kvapká voda pri kopaní vodovodu v pivnici v hlbke 40 cm začala vo výkope na spodku sa objavovať voda. Som zvedavý.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx u mňa ten tér papier ešte funguje, keď stavali domček čo ja prerábam, tak najprv bola vy smolená celá platňa čiže strop pivnice a pod múry sa dal este tér papier, všetko mám suché, okná vymenené už dva roky, ešte som tam nekúril a ani nikto pred domnou, dom je podpivnicený 3/4 plochy domu. Keď som rozoberal podlahy hore v dome tá smola bola tvrdá a lesklá ako sklo, keď mi na ňu spadlo kladivo tak mi vystrelilo späť do ruky :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 :-D vystrelilo späť, toto ma rozosmialo, mne ked spadlo kladivo tak my vystrelilo kus betonu do oka a musel som si ho vyplachovat :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b sorry ale :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Tak som to vyriešil, pol domu ktory nieje podpivničeny išli hydroizolačné pásy z asfaltu a druhá polovica domu ktorá je podpivničená a je tam velmi krivý a hrbolatý betón som dal penetračný náter a na to gumoasfalt v 3 vrstvách. Uvidíme v budúcnosti nakolko to bude účinné ale počítam že aj strop v pivnici takto odizolujem. Pripojím aj fotky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@matko291 tu podpivničenu časť domu máš murovanu z tehli či z škvarovej kvadry? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@frantikkk kameň, sypané zaklady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?