Praskliny v základových pásoch

Včera sme zabetónovali základy aj so železnou klietkou. Po chvíli ako betón zasychal sa na niektorých miestach vytvorili praskliny. Pásy majú cca 60 x 75 cm a klietka 50 x60 cm - strmienka po 30 cm - praskliny vlastne kopírujú klietku. Môže to ovplyniť statiku? Tú klietku tam bolo asi zbytočné dávať, ale o tom už nemusíme diskutovať, len o prasklinách prosím.
Odpovedať
To sú prasklinky nie praskliny :D Základy si polieval? Podľa toho čo tu vidieť rýchlo vyschli. Tá sa to teoreticky opraviť "betónovým mliekom"
Odpovedať
Je to v poriadku, taketo praskliny ma skoro kazdy beton. Polievali ste to pravidelne?
Odpovedať
Nepolial som to, vylievalo sa to včera od 15. hod, nezdalo sa mi také teplo... Mám to ísť ešte teraz poliať, aj keď je pod mrakom?
Odpovedať
@wanidan jasne ze to mas ist poliat aj ked je pod mrakom... beton sa nepolieva len ked prsi.
Odpovedať
@wanidan bezna vec, nic sa nedeje, asi nemas vysoky betonu medzi najvyssim bodom betonu a vyskou strmienok. Polievat treba podla teploty, aj hned po ziati. Pri doske uz taku istu chybu neurob.
Odpovedať
mal som to také isté, presne nad železom...aj keby som na to nalial cisternu vody, tak to tam popraská...podľa mňa je to kombinácia rýchleho schnutia a nízkeho krytia zeleza betonom...ale vsetci mi tvrdili ze to je OK, normálny jav...to isté mi spravilo aj v niektorých častiach venca a to som ho betónoval v teplotách pod 10 st. a ešte bol aj zakrytý celtou hneď v ten den kedy sa betonovalo...
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan pokiaľ si to nepolieval tak sa nemusíš ani čudovať, prečo sa ti takéto prasklinky spravili. Ale nemusíš stresovať, nie je to nič hrozné. Takéto prasklinky majú skoro všetci. Ale je potrebné, aby si to polieval a hlavne teraz, keďže ste to len včera zaliali.
Odpovedať
Bezna vec, tu samotne polievanie moc nepomoze. Dve veci okrem polievania pomozu: hustejsi beton a nepridavat vodu (tazsie zalievanie). Hlavny problem je ze poda nasaje vodu z betonu, ktory rychlo vyschne. Tu pomoze jedine ze je po dazdoch ked je zem plna vody pripadne dat do zakladu igelit ktory oddeli beton od zeme.
Odpovedať
Profilova fotka
nerieš blbosti, budeš mať ešte kopec iných problémov, ktoré už budeš musieť riešiť.
Odpovedať
Podla mna robis z komara somara. Nie su top praskliny, ale len prasklinky, tie sa robia celkom bezne. Toto ta teraz fakt nemusi trapit. Ako pisal @igorkoo, isto pridu aj horsie veci
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan presne, vobec nemusis riesit. Taketo praskliny nicomu nevadia. Ale dnes aspon raz polej a od zajtra uz ma prsat, tak nebudes musiet. Beton potrebuje dost vela vody.
Odpovedať
@wanidan statiku to neovplyvní, buď v kľude. Ak chceš zalej prasklinky cementovým mliekom. Ak je to nad výstužou, môže to byť sadnutím - nedostatočným zhutnením betónu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem všetkým, malo by to byť ok, inak zistil som, že tie praskliny sú asi od vibrovania, keď sa to nechalo dlhšie na jednom mieste, alebo sa dotklo klietky, tak hustejší betón klesol dole a nad armatúrou ostalo riedke..
Odpovedať
@wanidan to neni od vibrovania, je to normálny jav pri tvrdnuti betónu, nič strašné. Horšie by bolo keby ste ten betón previbrovali, kamene sa dostanú dole a riedke ostane hore
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan neboj nic, aj my sme taketo praskliny mali. aj ked sme veniec betonovali rucne, tak sa nam spravili taketo male prasklinky. ale to nicomu nevadi.
Odpovedať
Pri malom kryti vystuze, co sa bezne projektuje, sa mozes so standardnym betonom bez idealnej teploty a specialnych opatreni postavit aj na hlavu a vzdy sa nejake praskliny nad vystuzou objavia. Da sa to len viac ci menej uspesne obmedzit.
Odpovedať
este som nevidel nikoho, komu by ani trosku nepopraskal beton. podla mna to je uplne normalne, kedze to pracuje
Odpovedať
Profilova fotka
@marcks ja som mal prve praskliny az na zakadovej doske, aj to po 2 rokoch od zaliatia, dovtedy, ani pasy, ani beton na vyvysenie terenu, ani veniec, nic neprasklo ;) a ani raz som nepolieval, neviem kde robim chybu ;)
Odpovedať
Ono zalezi v akom pocasi sa vsetko robi, aky beton mas, ci sa zaklady dostatocne zalievaju, je toho kopec. No taketo male prasklinky, podla mna moc uskodit nemozu
Odpovedať
Ok, vďaka ľudia..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?