Trhliny v základových pásoch

Zaliali sme domiesavacom zakladove pasy (B15, s 50cm x v 50cm, uvibrovane). Na ne pojdu DT 2 x v25cm. Kedze majstri na otazku ci polievat beton odpovedali "to netrebaaa", tak som ich posluchol. A na druhy den sa objavili zmrstovacie trhliny. Ked som majstrom volal, povedali "nevadiii", ale ze aby som radsej polieval. Viem, moja chyba, ze som ich posluchol hned na ziaciatku a nepolieval. Chcem pocut nazor aj vas, ci je to (moze byt) problem z hladiska buducej statiky. Zatial som dostal odpovede , ze na pasoch v zemi to nevadi a trhliny pravdepodobne nejdu skrz beton (vid. obrazky) a teda to je ok.
Odpovedať
Je to ok, nie je to take strasne, ako vidim pojdu na to este debniace tvarnice, ktore budes spajat aj horizontalne ulozenymi roxormi a tie zabezpecia, ze tlak bude rozlozeny rovnomerne. Horsie by bolo, ak by sa do tych trhlin dostala voda a zamrzla by.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemaj strach je to bezne...trhliny by mozno boli aj keby si to polieval...vobec to nevadi...
Odpovedať
trhlina sa preto spravila lebo ste pridávali vodu do hotového betónu, ak nie Vy tak potom šofér domiešavača.... a nie je to až tak hrozne, tajte DT-čka a nezabudni roxor dať aj vodorovne... R.
Odpovedať
Nemaj obavy, je to bezne.
Odpovedať
@nororo Trhliny vznikajú ak sa betónuje za slnečného horúceho počasia, betón je príliš teplý. Ak by ste betónovali pri zamračenom, občas daždivom počasí, žiadne trhliny by nevznikli. To platí pre akékoľvek betónovanie. Polievať netrebaaaa, to nema ziaden vplyv :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp betón tvrdne vo vode, takže polievanie, prospeje
Odpovedať
@jan45 Ked sme pri tej vode, tak pomôže aj trochu redší betón, do mieščky treba doliať pár deci vody navyše. Mne popraskali pásy tiež, lial som koncom októbra, a nie je to žiadna tragédia.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp je to zaujímavá teória, ale betón síce zreje vo vode, ale to , že sa pri zamiešaní pridá viac vody, nezvýši jeho kvalitu, teda zníži pevnosť.
Odpovedať
ta prasklina ako uz tu pisali nieje ziadny problem, jedna sa len o povrchovu prasklinu tj len niekolko malo cm na povrchu, takze mozes byt kludny
Odpovedať
Dakujem za ukludnenie. DT-cka budem samozrejme preväzovat aj vodorovne (2x roxor fi 8). Este ma napadlo...kedze niektore trhliny budu mimo DT-ciek zvonku, t.j. bude mat k nim pristup voda, sneh, mraz (aspon vo faze vystavby), mam ich pred zimou osetrit napr. tekutou hydroizolaciou? Aby ich mraz netrhal este viac. Tento rok mam v plane postavit len podkladovy beton (deku).
Odpovedať
@nororo nič neošetruj, kašli na ten šuter v zemi, vydrží 100 rokov aj bez teba :-)
Odpovedať
tie trhlinky su jemnučke, su v pohode, my sme ich mali asi aj väčšie, doležitejšia je deka, radšej ju polievaj, my sme polievali 2 krat denne asi 10 dni , nebolo trhlinky, potom sme prestali a urobilo sa zopár jemných, ale to je v pohode. Na šachte sa nám urobili väčšie trhliny, to sme potom museli opraviť kleberom .
Odpovedať
Článok sa načítava...
dnes som meral najnizsi a najvyssi bod na zakladovych pasoch a max. rozdiel je az 18cm. nie je mi jasne, ako to DT-ckami vyrovnat. bud budem prvy rad DT vypodkladat drevenymi klinmy do roviny (ale 18cm je akosi vela) alebo prvy rad budem ukladat do malty (ale aj tam je tych 18 cm dost). je este iny sposob? ten velky rozdiel vznikol vdaka obsluhe betonpumpy, ale to je iny pribeh...
Odpovedať
Profilova fotka
Taký veľký rozdiel jedine dobetónovať na celej ploche do roviny.
Odpovedať
@nororo Z DT sa velmi nehraj, radsej zasaluj deku do roviny. Mas je jednoduchsie a hlavne rychlejsie. Aha, az teraz som si vsimol, ze to nie je 18mm ale 18 cm. Kto Ti osadzal vysky?
Odpovedať
@nororo Priznaj sa, že ty si nekolíčkoval základové pásy nivelačným prístrojom? To šalovanie drevom miesto DT-čiek je dobrý nápad. Aj tak budeš potrebovať drevo na veniec, drevo je teda zadarmo, celkovo ťa to vyjde lacnejšie, základy budú pevnejšie a netreba už výstuž. A nezabudni zasa na nicelačné meranie. S DT-čkami je robota, aj so šalovaním je robota, máš to jedno. Sám to zašaluješ za pár dní, s pomocníkom za jeden. A čo sa týka problémami s betonárkou, spokojne si rob betón sám, 2 miešačky, zopár pomocníkov a vyjde ťa to lacnejšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@nororo aj my sme mali prevýšenie zákl. pásov tiež o nejakých 15 a viac čísel..lebo muž upravil stavebnú plochu mierne šikmo..(všetko sme zameriavali s geodetom 8-) ) jednoducho sa to stalo....chlapi po vyliatí nelenili bolo to dosť pracné..ale prehrnuli betón zozadu do predných pásov dali to vodováhou do roviny ..prechodu z nižšieho do vyšieho bodu zamedzili DT-čkom na výšku a keď sme osádzali DT-čka tak im to krásne vyšlo a nižší pás kde zostali 3 DT na výšku sa pekne prepojil s pásom kde sa doložili 2 DT na výšku..rozmýšľania a hlavne práce to bolo o niekoľko hodín viac..ale som šťastná že to nenechali tak ..ako že si to nikto nevšimol.. :-)
Odpovedať
@zuzinka0101 ja som to zistil az po vytvrdnuti betonu v pasoch 8-) daval som 3 rady DT a kde to bolo nizko, robil som presne betonove lozko pod DT (doslova H pasy presne pod tvar DT, a niekde az 18cm vysoke). Bolo to pracne,ale vyslo to a som rad, ze som to opravil. Bola to moja chyba, ze som si to v pasoch nezameral laserom a betonpumpa nedociahla az dozadu kvoli el.vedeniu...
Odpovedať
ono tých sklamaní a prekvapení ešte bude dosť..stavba je nevyspytateľná záležitosť..platí len to večné premeriavať a premeriavať...a dvakrát meraj a raz strihaj..apod.. :-) aj nám povedali chalani keď upravili tie zákl.pásy, že však na časť ktorá nesedela presne dáte šalung..ale tá pracnosť okolo neho čas navyše zdržanie sa...ale už sme včera zaliali platňu a som tralalá happy...chodím polievať ako záhradku..vznikli mierne trhlinky ale dúfam, že nič viac sa neudeje..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
my sme betonovali hned rano, este bolo pomerne chladno, za dve hodiny bolo hotovo. majster hovoril ze nie su horucavy, tak netreba polievat. tak nepolievam. zatial ziadne trhliny. a je to uz treti den. a mozno dnes pojdem poliat
Odpovedať
Ešte poznámka k "betónu B15". Správny názov by mal byť malta, omietka... Pevnosť betónov je podstatne vyššia.
Odpovedať
Sme bezočivo klamaní v rozsahu, ktorý je jednoducho nepredstaviteľný.
Odpovedať
U mna bol rozdiel medzi B15 a B20 iba 1EURo, tak som bral B20. Vraj tych 30kg cementu v 1m3 je vidiet. Nemam stavebne vzdelanie, takze to posudit neviem. Dnes som ale vrtal do toho betonu a profi vrtacka mala co robit.
Odpovedať
Sú to bežné povrchove nie hlboké prasklinky.Ako tu už niekto spomínal je to tak že šofer zriedi betón vodou aby sa mu lepšie lialo ale betón kus znehodnotí pridaním vody a stráca na kvalite.
Odpovedať
@jarojarik To sú bežne také prasatá šoféri?
Odpovedať
Niektorý to robia aj tak že keď niekam vozia na stavbu viacej áut tak niekomu ešte cestou trochu betónu odlejú :-( @radopp
Odpovedať
@jarojarik Z betonárky betón už nikdy viac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Takže : čo sa týka toho riedenia betónu - v žiadnom prípade betón neriedime .... ani šofér domiešavača ani putzmajstra !!! pridávaním vody znižujeme jeho kvalitu pevnosti ... na betonárke namiešali betón taký aký sme požadovali a preto ho aj taký lejeme do základových pásov ( dosky a iné ) čo sa týka tých prasklín ... krajšie by to bolo bez prasklín ale niekedy nepomôže ani polievanie a ani vibrovanie .... tieto praskliny na povrchu základových pásov nevadia ... na podkladnom betóne je to už horšie !!! Čo sa týka kvality betónu ... ak sa Vám niečo nepozdáva ... treba odobrať vzorku a dať ju preskúmať odborníkom, ak by betonárka pochybila hneď to dať do novín a na internet a môžu ju zavrieť rovno Čo sa týka množstva betónu tak je to dosť ťažké sa presne trafiť do množstva ... napr. základové pásy sú navrhnuté ( šírka 600 mm, hĺbka 600 mm a dĺžka 100 bm ) ... spolu je to teda 36 m3 betónu .... samozrejme bager nikdy nevykope presne jamu pre základové pásy a väčšinou to ja osobne vynásobím koeficientom 1,1 x 36 :-) .... funguje to .... to isté robím aj pri podkladnom betóne ale koeficient 1,05 ... pri stropnej doske napr ( 10 x 10 m a hrúbke 15 cm ) by tam malo isť 15 m3 betónu ..... tam sa tiež dá seknúť cca o nejaký ten 1 a 1/2 m3 ...... znamená to, že ak pri takomto strope Vám nabehlo 5 m3 betónu navyše - ZOBRAŤ sa a okamžite naklusať do betonárky a poriadne im to tam vytmaviť .... ale najlepšie je urobiť posudok od stavebného znalca a rovno ich dať na súd + by som si zobral dobre drahého pravníka :-) . . no a čo sa týka výškového rozdielu 18 cm na povrchu základových pásov ... to je do plaču ... ako nech sa nikto nehnevá ale toto je fakt amaterizmus .... vždy vravím nech robí každí to čo vie !!! AD 1 určím si na stavbe +-0,000 na riadne pevnom a blízkom telese ( napr. elektrická skriňa v plote, lampa ) AD 2 preboha stavbu bez niveláku ani nezačínam AD 3 moji chlapci robia hornú základovú hranu pásov s presnosťou na +- 1 cm a aj to je už dosť veľa ale 18 cm to je hrúúúza AD 4 ak by som to aj išiel po niekom opravovať tak určite nie podkladaním drievkami ale betónovou mazaninou Pekný deň praje GANTI
Odpovedať
@quako2 áno väčšinou je to rozdiel max. 2 € .... volím určite betón C16/20 ( B20 ) !! lepšie vlastnosti atď
Odpovedať
Profilova fotka
@gantisro možno ste poctivý a pracovitý remeselník, ale vedomosti o stavbarine v tom, čo popisujete máte slabé. Skúste sa trochu vzdelávať, môžete byť dobrý.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?