Ohýbanie 14mm roxoru zo základových pásov do karisietí v betónovej platni

Ahojte, mám jednu možno blbú otázku (ale radšej sa spýtam) Chalani mi dali 14mm roxory ako zvislú výstuž zo základových pásov cez DT (áno viem predimenzované) Položil som karisiete a zostalo mi už iba nejakým spôsobom zohnúť tie hrubé roxory a previazať s karisieťami. Na to pôjde 15cm betónová doska. Problém je, že nedokážem zohnúť ten roxor o 90° (stačilo by aj menej). Nemáte na to niekto nejaký grif? Dajme tomu niečo pod to podložiť a tak ohýbať? Ja som to skúšal iba dlhou tyčou, tú som nastrčil na roxor a zohol. Prikladám fotky Ďakujem za každý názor
Odpovedať
@represent17 Zdravim, zvisla vystuz v tvojom pripade tam ani nemusi byt kedze je tam 1 rad DTciek a nie je vysoky oprony mur, kludne tie roxory odpil 3cm pod hornym okrajom buducej zakladovej dosky.
Odpovedať
Skúsil by som 2m lešenársku tyč, zohnúť koľko sa dá, kúsok povytiahnuť tyč a dotĺcť železnou puckou. Prípadne to skúste ohýbať dvaja. Ináč ja som mal tiež len 1 rad tvárnic a na o10 zvislo roxor.
Odpovedať
Ja som 12tku ohýbal tyčou aby som mal páku a tým že to neprepružíš tak to ostane 5-10° otvorené a to som doklepal kladivom jedna rana a pekne to dotlačilo. Ideálna pucka alebo aspoň 2kg kladivo. Ak to neohneš poriadne tak keď priviažeš bude dvíhať kari siete. To že tom mám predimenzované vraveli aj mne a to mám 12tky ale po 250mm a ty máš 14tku po 500mm ale radšej to dať ako neskôr plakať.
Odpovedať
@tomcok no mne statik vravel niečo iné a to práve že to tam musí byť aj zahnuté.
Odpovedať
@jumt Tak by ste mali vymenit statika. Zvisla vystuz sluzi aby prenasala silu zo stran, pri tej vyske ( 1DT ) tam nebude ziadna bocna sila. Ako hovorim zvisla vystuz je potrebna ked sa robia oporne mury vysoke niekolko metrov a z jednej strany nan tlaci sila.
Odpovedať
@tomcok Ste teda statik a preplatíte škodu ak v tom bude chyba?
Odpovedať
@represent17 ja som ohybal lesenarskou rurou do cca 45° uhla, nasledne pod roxor podlozil kusok krovovej laty a v pohode podoohybal rurou na viac ako na 90°smerom do dosky. ;-)
Odpovedať
V každom prípade keď to tam je, tak by som to pozohýňal, lacné to nebolo, teraz je už neskoro riešiť statika. Čo budeš robiť s kúskami roxor po odrezaní? Nikde ich zmysuplne nevyužiješ. Najlepšie keby ste boli na to dvaja, jeden to zohýňa a druhý mu napomáha klepaním ťažkou puckou. Pod roxor daj pevnú podložku, nech sa neohýňa od spodnej časti, ale dajme tomu od 5cm.
Odpovedať
Předehnul jsem trubkou co šlo a zbytek dobouchnul palicí
Odpovedať
@jumt Nie som statik, ale clovek nemusi byt statik aby usudil, ze v pripade vyssie je to zbytocna investicia, staci mat iba zakladne znalosti a skusenosti o konstrukciach a silach na ne posobiacich. Ked Vam to statik navrhol, tak to tam kludne dajte, mne osobne je to uplne jedno ale v pripade, ze ta konkretna vystuz nema opodstatnenie je to zbytocne a zaplati to len investor v tomto pripade vy.
Odpovedať
@jumt staci pouzit mozok, zo zeme trci daka tycka, ked ju zahnes a bude v tom betone ohnuta povedzme 30 cm aky na ten vodorovny kusok staticky vplyv? co tych zahnutych 30 cm robi? Ked ju odrezes aky vzikne problem? na zaklady posobi sila kolmo dole, ci bude ten roxor zahnuty alebo nei je uplne jedno. Dnes je statik, proijektant fakt kazdy kto ma v riti dieru a v hlave hovno, Ak chces zahni to dakou rurou - pakou a doklepni kladivom
Odpovedať
@tomcok @represent17 Podľa mňa je jednoduchšie tie rúry ohnúť, ako radí @megdesign a nie orezávať ich.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell ja si skôr myslím že dnes sa každý hrá na statika aj keď nemá ani poňatia o prenose síl. Lebo nik nevie aké bude mať otvory v murive aký typ strechy a všetky ostatné zaťaženia. Dúfam že aj ty si si projekt upravil a dal si menej a ako si mal v projekte.
Odpovedať
@jumt Suhlasim s teobu, nie je statik ako statik :-) Ale otvory v murive, strecha a ani nic ine co bude od zakladovej dosky, nema na tento konkretny typ vystuze vplyv pretoze je to zvisla vystuz od zakladov po zakl. dosku, takze jedine sily, ktore by mala tato vystuz roznasat su sily z boku ci uz z vnutra domu alebo z vonku a podla toho aka sila bude na tie DT posobit podla toho sa dava vystuz, ked tam ziadna sila nebude, tak ta vystuz nie je potrebna. Kludne moze tie roxory ohnut rurou, puckou, cim chce, ale bude to mat rovnaky vyznam ako ked ich odreze a myslim, ze to mu bude trvat kratsie a tym padom usetreny cas moze vyuzit na nieco ine.
Odpovedať
@tomcok neviem či ušetrí čas mne ich ohnutie a doklepanie trvalo max 2hod. a to 200ks len treba mať dobrú techniku :-)
Odpovedať
@jumthej zaklady som si prisposobil ako som poteboval, ono mam techicke vzdelanie, mal som aj predmet statika a mam hlavne aspon nejaky rozum, otvor v stene, strecha a podobne co pises name ziadny vplyn na to na co sa teraz pytas.
Odpovedať
dakujem za vsetky nazory, ja mam celkovo zaklady predimenzovane. ked uz tam tie roxory mam nebudem ich predsa odrezavat. zaplatil by som dalsich 50eur za kotuce, nakolko rezat 14roxor nie je to iste ako rezat alebo strihat 4 roxor :)
Odpovedať
Nakoniec sa mi vcera zopar ks podarilo nejak takto. Malo by to byt v pohode?
Odpovedať
@represent17 ano nejak takto, akurat si nemal davat tie kari siete na ohnute roxory :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@rkorba nerozumiem. najprv som dal siete a potom ohol roxory. nedaval som siete na ohnute roxory :)
Odpovedať
@represent17 na koniec cca 1m lešenárskej rúrky alebo silnejšieho roxoru navar maticu o takej veľkosti, aby ti tam vošiel ten tvor roxor fi16 a krásne to ohneš v dĺžke a uhle akom chceš
Odpovedať
@represent17 ale rozumies, len nechces porozumiet :-) budes mat 15cm zelezobetonovu platnu, pricom v spodnej 1/3 by si mal mat zelezo, cize aby nelezalo na strku. Cim ho budes podkladat? A hlavne ako na krajoch ,ked si kari siete pritlacil ku zemi roxormi?
Odpovedať
nelezi na strku, vsade je popodkladane, len tento okraj lezi na hrane DT. zatial som spravil len par kusov takze pokracovat budem ako vravis :)
Odpovedať
@represent17 uvidis sam, ze to bude lepsie i ked nezarucujem ,ze ti to pojde lepsie :-) Ale nemusis na krajoch podkladat, lebo siete polozis na horizontalne roxory a len ich pridrotujes.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?