Štrk v základových pásoch

Dobrý deň, Na spodok výkopu základov chcem dať vrstvu štrku 10-15 cm. Chcel by som sa spýtať či je potrebné štrk najprv zhutniť a až potom zalievať betón alebo sa môže len nasypať štrk a rovno zaliať betónom? Ďakujem
Odpovedať
@sabikmajo a naco tam ten strk chces davat? Nebudes tam mat polozenu zemniacu pasovinu?
Odpovedať
Videl som už všeličo, ale žabovať štrk v pod základmi... odkial ste?
Odpovedať
@kejsix nuž niekedy sa nabíjali len kamene a potom to tak vypadalo ked sadala stavba pukliny hocikde
Odpovedať
@duzu a 10cm štrku to zachráni?
Odpovedať
@kejsix ja vôbec neviem k čomu je tam dobrý, pre zem. pásovinu to znemožní zemnenie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som daval pod pasy iba tri kamienky pre stastie.. po 10r. to zatial staci 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@sabikmajo ak to trochu ustúpaš bude to úplne OK...kameňa radšej menej ako viac..teda 10cm stačí.
Odpovedať
Profilova fotka
betón ni eje z kameňa? dovoz, rozhadzovanie a urovnanie štrku vyjde lacnejšie ako zaliatie betónom?
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme sa štrk môže použiť. Určite je však lepšia štrkodrva a rozhodne dobre zhutniť a pod štrkodrvu dať tuhú dvojosovú geomrežu. Takéto riešenie býva často aj lacnejšie a ale aj pod základom vzniká menšie napätie v základovej škáre. Uvádzam jednoduchý príklad pre pásový základ v nezámrznej hĺbke 0,8m šírky 0,6m. ( priložená škica ) V prípade použitia geomreže sa zaťaženie stavby rozkladá na plochu šírky nie 0,6m ale 0,9m čiže napätie v základovej škáre bude o 1/3 menšie. Samozrejme takéto riešenie vyžaduje aby sa nám vo vrstve štrkodrvy nezhromažďovala voda a mohli ju rátať ako nenamŕzavú vrstvu. Zdá sa to komplikované ale keď hlavne v málo únosných pôdach nahradíme zakladnie na pilótach za plošné zakladanie tak tá úspora je významná. ! Pokiaľ tam nemáte problémy s únosnosťou pôdy v základovej škáre, vodou a iné a výkop je len prekopaný kľudne tam môžete dať štrk, teda rozhodne radšej štrkodrvu ( ľudovo označovanú ako makadam ) fr. 0/63 a riadne ju zhutniť.
Odpovedať
@sabikmajo ak máš ílovité podložie, tak žiaden štrk...
Odpovedať
@kosto13 @sabikmajo pekna profi hodna odpoved, ale ma jedno velke ale. Ked nasypem 10-20cm strku a na to nalejem 60-80cm "samonivelacneho" betonu, tak vsetko cementove mlieko mi stecie do strkoveho lozka a tym padom sa stane sucastou betonu a ziadna separacna vrstva sa nekona.
Odpovedať
@rkorba alebo čo človek nespraví pre dobrý pocit 🙃
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba Názory na vrstvu štrku pod základovým pásom sa rôznia ....existuje dosť odborníkov a odkazov, ktoré to doporučujú (ale každý aj definuje kedy je to nevhodné)....sú aj odporcovia. Z veľkej časti je to špekulácia lebo prakticky aj tak nikto nevie čo presne sa v základovej špáre deje....postavených stavieb je oboma spôsobmi nepočítane. https://www.soas.sk/ako-na-zaklady-domu/ https://www.domztehly.sk/2023/01/18/z... https://www.asb.sk/stavebnictvo/reali...
Odpovedať
Profilova fotka
Aj proti vyplavovaniu cementového mlieka sa robí tenká vrstva podkladného betónu a ak bude na štrkorve fr. 0/63 a dosť hustý dôjde iba k nepatrnému vyplavovaniu. Môže sa dať aj tepelne upravená geotextília ( zažehlovaná , kalandrovaná )
Odpovedať
Profilova fotka
Čo tu zase riešite za ptákoviny. Šterk ani iné veci, ktorých sa väčšinou ľudia chcú zbaviť (betónové panely, trubky, ...) do pasov nepatria. Špára má byť začistená, hrany rovné, pekne kolmo vykopané.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?