Oporny mur zelezo-betonovy monolit ?

Zdravim, vie mi niekto poradit ako cca naviazat zelezo ked mam v plane spravit mur odliaty z 1 kusa, ktory bude sluszit zaroven aj ako zaklad pre buduci plot z debniacich tvarnic ? V jednej casti bude ten monolit dost vysoky okolo 180cm mozno 200cm (od dna po vrch) v druhej bude nizsi mozno 130-140cm Hrubka pod terenom 50cm. nad terenom sa mi zda 50 vela isiel by som na 30 len neviem ci sa to takto robi.. A tiez neviem ci mi ten beton nebude tlacit voz z vykomu ked salovanie nad terenom zuzim (pripadne zasalujem aj tu dieru..) Zelezo to je to čo najviac riesim, ako naviazat? Dat 4 pruty fi 12 na dno 4 na vrch, strmienky fi 8/10 kazdych 50cm a kolko prutov po bokoch, alebo kazdych 20-30cm (od dna po vrch vodorovne) prut ? Nacrt v obrazku: Diky za kardu radu
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Urob to tak ako si napísal, ak sa tomu časom niečo stane nebudeš nabudúce šetriť pár stovák za projekt od statika.
Odpovedať
@martosko otazka statika.. OK dam par stovak na projekt od statika, spravim to podla neho, nieco sa s tym stane - rekamaciu mi zoberie ? ohradi sa na chybu pri realizacia a neviem naco.. Moj RD mal projek kde statik nebol na pozemku nic nevidel, nepremeral. Projekt sa spravil v kancelarii a bolo.. Otazka mam to zmysel ? X ludi stavalo muriky oplotenia, drzia / rozpadaju sa, roky ukazali/ukazu a preto sa pyta na fore, urcite niekto robil mieco podobne, urcite ma niekto teoreticke vedomost co je minimalne nutne apod..
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Predstavuješ si to moc jednoducho. Ak je na chybe statik tak to treba dokázať napríklad súdnym znalcom, ak je zlá realizácia tak je na vine stavebný dozor alebo ten kto bol za výstavbu zodpovedný. Projektanti bývajú na takéto prípady aj poistený, čiže súdom sa dá všetko vymôcť. To že nebol statik u teba na pozemku nevadí čo by tam aj videl, to nieje architekt jemu je jedno kde je sever a kde juh, statikovy stačí keď mu zasleš výsledky hydrogeologického prieskumu, ak ho nemáš tak navrhuje na základe svojich skúseností a znalostí. Ale ak nájdeš na internete laika čo má teoretické znalosti zo statiky, geológie a stavebnej mechaniky čo ti zaručí že ti poradí naozaj lepšie ako statyk zo stavebnou školou tak to máš super hlavne ak sa naozaj niečo stane a dotičný ti uhradí prípadnú škodu.
Odpovedať
@jolaus100 Zdravim, najlepsie ist za statikom nejakym, netreba projekt ale stacili by aj rady a mozno len za flasku. Ja sobone by som to rieisl tak, ze by som siel min 80cm pod teren ( nezamrzajuca hlbka ) vystuz by som riesil hlavne zvislu od spodku zakladu az po povrch kazdych 30cm 14tky a hrubka nad povrchom aspon tych 30cm, ale to je len laicka rada. Viem, ze ked sme robili pivnicu u brata, hlbka 2.8m pod terenom, mur bol len z DTciek 40tky a do kazdej siel roxor 12tka ak si dobre pamatam.
Odpovedať
@jolaus100 ten výškový rozdiel zeminy je tak ako si nakreslil max. 500mm? Na dolnej časti je aký terén len zemina? Na hornej časti je chodník len pre peších? Neviem v akom prostredí to chceš umiestniť ale dá to riešiť ako si napísal monolitickým betónovým múrikom, alebo napríklad aj použitím palisádových obrubníkov, gabionovým múrom, prípadne prefabrikovanými tvárnicami (uholníkmi L-kami). Alebo aj klasicky betónový základ a na to debniace tvárnice, podľa požadovaných parametrov. Ten výškový rozdiel 500mm nie je náročné vyriešiť. Nad týmto prevýšením (vzduch z jednej aj druhej strany) je to už iba obyčajný plot, alebo múr. Výstuž ako si popísal, teda, ,,...dat 4 pruty fi 12 na dno 4 na vrch, strmienky fi 8/10 kazdych 50cm..." je nezmysel.
Odpovedať
@spiderhst je to 500mm rozdielu (zemina vsade..) s tym ze ten chodnik je pre pesich a hned za nim je cesta (asfaltka) ale ten chodnik je podmurovany starym rozapdajucim sa murikom viac menej hned vedla neho by som spravil novy a na chodniku to trocha prisaloval (zo strany mojho pozemku) riadne prisaloval a odlial.. mal som aj variantu ze odlejem iba zaklad a do urovne chdonika (mierne cez) potiahnem DT a na to pojde este 2-3 rady DT ktore bude tvorit maly murik z ulice a stvorcove 30x30 DT s ktorych spravim stpliky a medzi ne napr drevo.. Toto som ale zrusil lebo cely murik aj plot bude bez oddelenia v zemi a vsetko co dam ako povrchovku bude vlhnut a opadavat.. ak by som oddelil mur hydroizolaciou tak az v urovni chodnika - OK ale ten pohladovy spodok o 50cm nizsi na mojej parcele, co ? Preto monolit a ten nechat odliaty pohladovy - hore H. Iz. nad chodnikom a tvarnice-plot uz budu oddelene, ale monolit je narocny a drahy.. stale neviem..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?