Je potrebne deku nad terasou dlhou 9 m podopriet prieckou alebo staci samonosna zelezobetonova deka?

Ahojte strechaci! Ideme stavat terasu, ktoru chceme podpivnicit. Rozmery su 3,25 na 9 m a vyska je na 9 tvarnic, cize nieco vyse dvoch metrov. Od domu mame DTcka 30tky a zvysne tri strany budeme stavat z 25tiek. Mame rozdielne nazory od viacerych murarov, ci v strede tych deviatich metrov stavat priecku alebo nie. Vraj, ked sa stavaju garaze (je mi jasne, ze nie dlhe 9 metrov) su sirsie a do stredu sa priecka nedava. Ake mate skusenosti vy?
Odpovedať
@mary2006 9 metrový rozpon na železobetónový strop je dosť veľa. Nedá sa strop-terasa položiť na základ domu? To by bol rozpon len 3,25 m mínus stena.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ sa výstuž stropu položí tak ako sa má a v dostatočnom množstve tak žiadna podpora v podobe stĺpa alebo nosnej priečky nieje treba.
Odpovedať
@polystyren Ahoj! V akej hrubke by mal byt podla teba roxor, keby sme ho davali po sirke na tych 3,25? Treba to potom prevazovat aj s tymi 9timi metrami, tak aby sa vytvorilo krizove viazanie? Do deky aj terasy chceme dat dvojmo kari siete 6 oko 10 na 10. Dakujem
Odpovedať
@mary2006 Orientačne treba v smere 9 metrov výstuž R12, v smere 3,25 m výstuž R8. Ale daj si to spočítaj statikovi, aby na to dal pečiatku a ručil za to. Výpočet stojí pár eur. Teória: Výstuž zabraňuje v zlomení stropu ohybom. Preto sa musí vystužovať 9-metrový aj 3-metrový smer. Veľkosť závisí od dĺžky/rozponu a hrúbky betónu. Na dlhšiu stranu treba silnejšiu výstuž. Potrebný prierez sa rozdelí na určitú dĺžku, čím hustejšia výstuž, tým tenšie roxory.
Odpovedať
@polystyren roxory kupim len 6 metrove. Staci ich napojit len drotom? Alebo ich treba zvarit, aby sme dosiahli pozadovanu dlzku?
Odpovedať
Vsetkym zucastnenym dakujem za odpovede :-)
Odpovedať
@mary2006 Môžeš ich kvalitne zvariť, ale stačí aj ich súbeh aspoň pol metra tuším, pre istotu meter. Pri súbehu ich zdrôtuj. PS: Fakt si to daj spočítať statikovi, tú výstuž som si len typol, a môžem sa dosť mýliť.
Odpovedať
@polystyren super, vdaka za info aj za tvoj cas, mame nad cim rozmyslat
Odpovedať
@mary2006 :-) môj čas je zadara. Ak chceš, pohľadám vzorce ako sa počíta výstuž.
Odpovedať
@mary2006 v tomto pripade by som rady od @polystyren bral len s obrovskym nadhladom. @polystyren preco odpovedas na veci ktorym sa nerozumies? Zbytocne pleties ludi. Navrh vystuze zalezi od zatazenia posobiaceho na dosku. Po obvode podopreta doska rozmeru 3,25 x 9 m je doska nosna v jednom smere. Nosny smer je ten kratsi v pozdlznom smere staci dat rozdelovaciu vystuz, no urcite to nebude fi12.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren už nenavrhujte statiku, princíp je práve opačný, doska je namáhaná viac v kratšom smere ako v dlhšom. To som ešte nevidel odpoveď spiderhst
Odpovedať
@spiderhst No áno, ak by bola terasa položená na DT30, tak by bola nosná kratšia strana. To som sa pýtal a nedostal som odpoveď. Takže neprskaj od zlosti. Aj na rozpon 3 metre by trebalo dosť silnú výstuž, a v smere 9 metrov len nejakú tenšiu. ... Zbytočne tu budme hádať, nech si zaplatí statika. @jan45 Kedy som počítal statiku?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mary2006 jedna základná otázka? prečo si to nedáte naprojektovať statikovi? Myslíte si, že ušetríte ak to spravíte podľa toho že "jeden pán murár mi povedal, že to tak stačí" a potom budete mať s tým problémy? To už potom ušetríte ako sa vraví dvakrát viac... ;-) A to nehovorím o tom, žeby ste na to mali mať normálny projekt na celú stavbu a nie len na statiku, kde sa pod to projektant podpíše a stavebné povolenie samozrejme k tomu... Ja mám napr. pivnicu v rozmere 4,9x9,6m vonkajší rozmer ale terasa má rozmer až 6x9,6m (miestami až 7x9,6m, nakoľko pivnica je meter od domu a ten ďalší meter je ten presah) a pred zaliatím betónu to vyzeralo asi takto
Odpovedať
spiderhst a jan píšu správne. Hlavná výstuž samozrejme pôjde v kratšom smere, roznášacia v dlhšom. Osobne si myslím, že to nieje nič špeciálne čo by sa nedalo podľa "sedliackeho rozumu" vyriešiť. Pre pokoj duše si to môžte dať prerátať (aj keď dľa mňa dvaja statici - dva rozdielne výpočty ) :-). Čo je ale isté, dá sa to urobiť bez priečky... Ja by som tam dal keramiku, alebo premaco a vybavené.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ak výztuž tej konzoly navrhol statik, tak by si mal doplniť základné vzdelanie z priemyslovky.
Odpovedať
@jan45 Čo je tam zle? Chýba trochu kolmej výstuže, ale bude to stáť.
Odpovedať
Profilova fotka
stáť áno, ale je to neprofesionálne
Odpovedať
Čo je to za slovo že "(ne)profesionálne"? Uznávam len vedecké argumenty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?