Hlinená pivnica a hĺbka základov

Ahojte alebo Dobrý deň Prerábame kocku zo šesťdesiatych rokov a potrebovali by sme poradiť ohľadne základov a pivnice. Náš dom je asi z dvoch tretín podpivničený, pričom asi v polovici našej pivnice je len hlinená podlaha. Keďže výška stropu v tejto miestnosti pivnice je niekde medzi 160 - 165 cm, prirodzene sme začali uvažovať o jej prehĺbení, aspoň teda v tej nevybetónovanej časti, pričom by sme chceli dosiahnuť výšku stropu aspoň 190 cm a vyhotoviť betónovú podlahu. V praxi by to teda znamenalo kopať minimálne 40 cm do hĺbky a tu nastáva problém. Vôbec netušíme, aké hlboké má dom základy a bojíme sa, že ak ich z vnútornej strany príliš odkopeme, môže to negatívne vplývať na statiku domu, čo samozrejme nechceme riskovať. Je tu niekto kto vie poradiť, ako v takejto situácii postupovať? Niekde som čítal, že základy by mali byť z oboch strán aspoň 40 cm v zemi. Podľa projektovej dokumentácie nášho domu by základy mali siahať až 270 centimetrov pod úroveň pivničného stropu, čo by nám, teoreticky, malo umožňovať smelo kopať. Problém je v tom, že stavitelia nášho domu sa touto dokumentáciou riadili len veľmi voľne a tým pádom netušíme, aké hlboké sú naozaj (podľa projektu by, napríklad, strop vo vybetónovanej časti pivnice mal byť 2 metre vysoký, reálne má tak 175 cm). Viete mi poradiť, ako spoľahlivo a bezpečne zistiť do akej hĺbky siahajú naše základy, a či a koľko môžeme vlastne kopať? Dom je z vonkajšej strany obohnaný chodníkom, takže akékoľvek zisťovanie budeme musieť realizovať zvnútra. Základy domu sú betónové, hrubé tak 50 cm. Veľmi pekne ďakujem za všetky rozumné rady. P.S. Viem, že existuje možnosť základy podbetónovať, ale do tohto riešenia ísť nechceme a ak by existujúce základy prehĺbenie neumožňovali, radšej sa zmierime s nízkym stropom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pondelokpiatok:

Ahojte alebo Dobrý deň Prerábame kocku zo šesťde…
@pondelokpiatok čo ti bráni zobrať lopatu a urobiť niekde sondu do hliny, ako hlboko siahajú základy? Následne sa zariadiš, čo má zmysel a čo nie. Osobne si myslím, že základy nemusia byť 40cm pod úrovňou pivničnej podlahy. Dokonca ich môžeš odkopať celkom a zvnútra zalícovať a zaliať spolu s betonovou doskou. Jediným limitom je hydroizolácia, aby ti nepodtiekol základ do pivnice. Ja som vykoopával tiež hlinenu podlahu v pivnici a na štrkovú drenáž lial beton na železné sitá. Znížil som a zabetonoval hlinenú pivničnú podlahu. Ale pri vykopávaní som na hranu základového pásu nenarazil. Znižoval som nejakých 20cm..
Odpovedať
Profilova fotka
Vykop jamu a zistis ... nodkopavaj cele. Alebo roxor a kladivo.... sikmo pod zaklad nabit a zistis ci trfis beton.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?