Hĺbka základov pod pivnicu - nie je 1 meter veľa?

Chceme na rovinatom pozemku stavať dom s pivnicou. Projektant tvrdí, že pod múrmi v pivnici musí byť 1 meter základ. Teda podlaha pivnice bude cca 2m pod terénom, a ešte chce vykopať do hĺbky 3m ryhu pod múry. Podľa mňa je to nezmysel a stačí 20-30cm pod podlahu. Mám pravdu?
Odpovedať
@vilo38547 tak urciteee, ibaze by si nemal. A vieme my miestne podmienky? Ak stavias na skale dam tvoj plat za to ze zaklad ani robit nemusis, ale takto???
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@vilo38547 vykopete jamu, urobíte podkladnú dosku z betónu a vymurujete steny. Žiadny základ to nepotrebuje
Odpovedať
@nicearty Staviam na pozemku, kde pre nepodpivničený dom stačí základ 100cm pod terén. Nie je to skala. Pokiaľ viem, základ by stačil aj 30cm, ale do hĺbky to ide najmä kvôli mrazu. Preto mi to nedáva zmysel pod pivnicou.
Odpovedať
@vilo38547 je to mozne, ale z tvojho prveho prispevku nemoze byt nic zrejme o kvalite pody. Kvoli mrazu uz hlbsie urcite ist nemusis. Ja som mal v projekte pod pivnicou tiez len platnu, ale nakolko mam pivnicu s garazou vo svahu s vjazdom, urobil som radsej zaklad.
Odpovedať
Profilova fotka
Ci uz bager vykope 30cm alebo o 70cm viac tak mu to zaberie par minut navyse a tych kubikov betonu tam tiez nenabehne vela... a budes kludny ze to mas spravene poriadne
Odpovedať
@muska414 ale naco?? ved nezamrznu hlbku dodrzi, teraz sa jedna iba cisto o unosnost pody
Odpovedať
Profilova fotka
@muska414 je to síce ďalej , ale zato horšia cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_vt napriklad koli statike? Potom bude pridavat prispevky typu: praskaju mi steny cim to moze byt? A vy sa ho budete pytat ze ci ma sietku v omietke... 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl toto je uplne odveci prirovnanie.... skor by som sa zamyslal nad slovom zaklad... preco sa to asi tak vola? Zeby to bola zakladna vec stavby???
Odpovedať
A teraz logicky - základy v nesúdržnej pôde (nie v takej, kde steny držia krásne "ako keď strelí") sa riešia debnením - šalungom, či už drevenými doskami, alebo Debniacimi Tvárnicami (DT) zvyčajne do nezámrznej hĺbky. V prípade pivnice je nezámrzná hĺbka jasná - cez 2 metre na Slovensku bežne nemrzne (ani výnimočne nie...) :-) Po vykopaní jamy 2,5 metra hlbokej máme vlastne základovú ryhu - takú trochu širšiu ako je bežný základový pás, ale - domy sa stavajú aj na základových platniach bez základových pásov. V prípade domu je táto platňa presne definovaná, v prípade pivnice - čiže drobnej stavby do pôdorysu 25m2, bude betónová platňa tenšia (ak samozrejme "v patre" nebudeme garážovať malý tank ;-) ) Na túto platňu postavíme základy z DT - čiže steny pivnice. Ak chceme mať v pivnici sucho, tak DT zvnútra zaizolujeme napr. IPOU, na steny zvnútra primurujeme po 10 cm prímurovky (pórobetón napríklad - len s tým rátať pri kopaní) a na podlahu, na ochranu izolácie, vylejeme 5 cm betónu. A aj poličky ľahko navŕtame :-) Dá sa aj bez platne, čiže iba steny bez podlahy... Tepelne neizolujeme, lebo podstata pivnice je chlad... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@muska414 pokiaľ je výsledok "zamyslenia" premrhaný pracovný čas bagra, zbytočne vyhrabané kubíky zeminy a zbytočne vyliaty betón.....treba sa zamyslieť nad tým či by predsa len nebolo lepšie sa nad niektorými vecami nezamýšľať 🙂 ....špeciálne nad takými, ktorým človek nerozumie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@eagleowl nepresvedcis ma ze staci do diery vyliat plotnu a na to murovat pivnicu a dom....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@muska414 načo by som Ťa presviedčal.....
Odpovedať
@muska414

nepresvedcis ma ze staci do diery vyliat plotnu a na to murovat pivnicu a dom....

A keď nerobíš pivnicu, vyhrabeš ryhy 120 cm, vyleješ 20cm betónu a začneš murovať DT, to je v poriadku? Ďakujem za príspevky. Statiku bude robiť niekto iný ako projektantka, s ktorou som hovoril, dúfam, že ten bude mať rozumnejší názor.

Odpovedať
@vilo38547 nema vyznam reagovat 😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?