Hĺbka základov

Mame pozemok ktory je cca o 0,6m nizsie oproti ceste. Chceme vykopat a zabetonovat zakladove pasy 0,6m na ktore pojdu 4 rady DT a 0,15m deka . Potom mame v plane navozit zeminu a zdvihnut pozemok nad uroven pristupovej cesty . Projektantka tvrdi je je to v poriadku ze zaklady budu v nezamrzajucej hlbke. Myslite ze je to OK? Diky za rady a nazory
Odpovedať
Vsetko zavisi od druhu podlozia ake sa nachadza na pozemku a v akej lokalite slovenska sa nachadza stavba. Dolezita bude hlbka zakladovej skary od upraveneho terenu. Ak je stavba zalozena v beznej zakladovej pode (hlinitopiestite a strkove zeminy ) tak tam je nezamrzna hlbka 800-900 mm. Vo Vasom pripade bude hlbka zakladovej skary 1200 mm, takze to bude v poriadku. Pri skalnych a poloskalnych horninach je min. hlbka zalozenia 500 mm, pri siltoch 1000 mm, pri íloch 1200-1500 mm. A velku rolu hra aj to ci je hladina podzemnej vody v hlbke vacsej ako 2000 mm.
Odpovedať
@engineerr Stavat budeme v Zohore okres Malacky
Odpovedať
V okoli Zohora sa nachadzaju fluvialne sedimenty: strky, piescite strky a piesky spolu s piescitymi az strkovitými hlinami. Takze pre Vas je rozhodujuca hlbka zalozenia 800-900 mm od upraveneho terenu. Takze ziadny problem nebude.
Odpovedať
Dakujem za rady zajtra nas caka zameranie domu uvidime ako to dopadne :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Potrebujeme napravit chyby, ktore sa stali vplyvom nestihania a rýchleho liatia betonu, lebo raketa prisla skorej ako mala. Mame v projekte zaklady 50 cm siroke, ale pouzili sme 40ku lyzicu, cize su siroke cca 45 cm. Stalo sa nam, neviem ako sa to mohlo stat, ze jedna stena zakladu je o 10 cm vyssie, cize je v nej o 10 cm betonu (vrch zakladu je v rovine). To znamena, ze spodna hrana zakladu nie je v rovine ale plynulo k tejto stene stupa- stale to nemozem pochopit ako sa to mohlo stat. Tym padom sme prisli aj o 10 cm hlbky z pohladu nezamrznej hlbky. Oproti projektu sme do zakladov dali aromovanie. Strmienka 40x30 a v nich 16tka roxory. Na tieto zaklady idu dva rady DT a potom montovany dvojposchodovy dom. Miesto Bratislava. Chcela by som sa spytat - z pohladu sadania, statiky, je problem ak zaklad nie je v 100% rovine? Da sa to nejako zachranit? Ak sme pouzili vela zeleza do zakladov, mohli sme dat "uzsie" zaklady? Z pohladu nezamrznej hlbky, v projekte sme mali mat hlbku zakladu aj s dvomi radami DT v zemi 120 cm - poda je ilovita. Tuto hlbku sme mali dosiahnut prisypanim dvoma radami DT co sme mali v plane prisypat len jednu. Preto by som sa chcela spytat, ak zateplim zakladovu sparu aj s DT, nemusime sa obavat premrznutia zakladu? Pripadne ako tuto stratu 10 cm opravit?
Odpovedať
nevie nam niekto poradit?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?