Výška základu pod DT tvárnice v hĺbke 2 metre

chcem sa spýtať aká minimálna výška základu mi stačí pod DT tvárnicu v hĺbke 2 metre ? nestačilo by mi spraviť len napr. 15 - 20 cm . na vyrovnanie podkladu ? .. ..dúfam že je to zrozumiteľné - chystám sa vymurovať pivnicu z DT tvaroviek a vyliať betónom a jedná sa mi o ten "základík na spodu pod DT tvárnice... Ďakujem za odpovede. ( projekte mám pol metra a to sa mi zdá hlúposť, aj v zhľadom k tomu že v pivnici nechcem mať základovú dosku (podlahu)
Odpovedať
@jurajlo tebe sa to mozno nejak zda, projektantovi sa to urcite nezdalo, ale vypocital to na zaklade nejakych vstupov..statika je exaktna veda, nie ze sa mi nieco zda alebo nie :) skus si precitat toto: http://www.asex.sk/index.php/staviame... to je ale bez zohladnenia geologickych pomerov..
Odpovedať
roznášací uhol je 60stupňov, preto je potrebné mať základ vysoký približne 500mm, inak by si ho musel vystužovať
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajlo buďte kľudný, základ stačí ako píšete, max ho rozšírte dovnútra o 10-15cm.
Odpovedať
@jan45 .. vy ste ako môj svokor.. ten tvrdí že všetko je vždy predimenzované, že projektant sa vždy len istí a chce mi vyhnať len peniaze z vačku.. včera sme sa kvôli tomu aj chytili.. osobne ja som tiež toho názoru že keď majú na niečom stáť 25 cm DT-čka na výšku 2 m potom keramický strop a ešte a ešte 2 m ytongu tak by to asi nemalo sedieť iba na 20cm hrúbke.. potreboval som si to len utvrdiť, no takte ste mi zase z toho spravili malú dilemu
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajlo staviam viac ako 50 rokov , vždy som sa snažil statiku minimalizovať, nikdy som nemal problém. To čo dnes riešia statici, to v pohode urobil dedinský murár, ale aby som Vám odstránil dilemu spočítajte si to. Bežná zemina znesie tlak 1-1,5kg/cm2, pri rozpone 4m prenáča zaťaženie2m stropu 2x =1500kg, stena 6m 1500kg = 3000kg, základ 100x30= 3000cm2 teda asi 1kg/m2. Samozrejme, statik musí pridať rôzne koeficienty, ale sú aj v tých predošlých číslach, len nepomenované.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?