Hlbka zakladov sucasny vs novy teren

Ahojte, dnes sme boli zamerat pozemok a zistili sme, ze ak chceme dodrzat vysku podlahy "nuly" s vyskou chodnika, tak sme nad sucasnym terenom 38cm. Kedze chceme mat pristup do domu maximalne 10cm od terenu, musime urobit zasyp ku domu a vznikne nova vyska terenu. Pozemok mame uplnu rovinu a zatial sme sa dohodli z bagristom ze vykope 90cm ryhu, kde pojde 65cm vysoky zakladovy pas a na to jedna rada dt (25cm), ktora bude zarovno stareho terenu. Tolko k opisu. Otazky: 1. Nezamrzna hlbka sa meria od noveho "zasypoveho" terenu alebo od stareho? 2. Ak od noveho, nestacia zaklady vysoke dajme tomu 40cm? 3. Nebude robit problem iba jedna rada dt z pohladu zateplenia alebo hydroizolacie? 4. Napady resp ine riesenie? Spominany chodnik je az 55 metrov kedze staviame na zahrade za domom. Velmi pekne dakujem, prikadam aj jednuduchy skladbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radovan255:

Ahojte, dnes sme boli zamerat pozemok a zistili s…
@radovan255 nezámrzná hĺbka sa meria od povrchu rastlého terénu. Úplná rovina, prah dverí zarovno terénu = väčší dážď a člapkáte v obývačke.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radovan255:

Ahojte, dnes sme boli zamerat pozemok a zistili s…
@radovan255 dokým by sa nespravil finálny terén (čo niekedy býva za pár rokov až ďaleká budúcnosť, keďže okolie sa robieva posledné), tak by nebola základová škára v nezámrznej hĺbke. Jedna rada DT nemá žiadny vplyv na hydroizoláciu, keďže tá sa dáva až na betónovú platňu, čiže to čo je pod platňou je jedno. Zateplenie radia hlbšie robiť, ale keď rátam podľa nákresu, tak by bola TI po základ čo by bolo cca 53cm a to je dostatočné (určite to bude v projekte zakreslené pokiaľ to dať). Aby sa nemusel toľko zdvíhať terén, tak dať plošinku (jeden veľký schod) pred vstup a aj prípadnú terasu nechať o schodík vyššie. A 55m je dosť ďaleko a bolo by zbytočné zdvíhať celý terén, čiže skôr nejakú časť pri dome a potom postupne klesnúť na pôvodný terén. To zostáva už len cca 20cm rozdiel výšky a to sa stratí na tej vzdialenosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radovan255:

Ahojte, dnes sme boli zamerat pozemok a zistili s…
@radovan255 V tom nákrese chýbajú kóty v mm, ak to chceš mať tak presne... 😄 - úplná sprostosť (i keď dizajnovo vcelku pôsobivé), dávať úroveň vstupného prahu domu na úroveň okolitého terénu. Žiaden stavebník so životnými skúsenosťami by to takto neurobil. Ani sebe, ani cudziemu! - Nerozumieš pojmu "nezamrzná hĺbka"?... Predsa Ty musíš vedieť, ako hlboko bude dno Tvojich základov od okolitého terénu v prvej zime, ktorú budú musieť prežiť. Podľa uvedeného nákresu, Tvoja diléma je postavená na rozdiele terénu 28 cm. ... Pardón - 280 mm !... Už to viac nekomentujem 🙃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@radovan255 dokým by sa nespravil finálny terén (…
Dakujem za odpovede. Nakoniec sme sa rozhodli ze sa nebudeme riadit 50m vzdialenym chodnikom a dame podlahu 17 cm nad povodny teren, co by mala byt vyska standardneho schodika.
Odpovedať
Dajte viac. Dvihol by som dom aj o 30cm v porovnani so sucasnym terenom a spravil by som nasyp- k domu na nulu a spadovat to smerom od domu do sikma. Na celom pozemku 30cm prevysenie volnym okom neuvidite a mozte kludne spat, ze ziaden silnejsi dazd vas nevytopi. Mam znameho, ktory postavil par cm nad teren, po silnensom dazdi ked nestiha kanalizacia ( byva na rovine, peoblem s odvadzanim vody) sa mu na dvore hromadi voda a je to riadny problem. Vasich 17 cm by som zvazil, bym sa este da.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radovan255:

Dakujem za odpovede. Nakoniec sme sa rozhodli ze …
@radovan255 je lepšie byť trochu vyššie než okolie, lebo už tu občas boli diskusie kde im stekala voda z vedľajších pozemkov alebo sa spravila nová cesta a tá bola vyššie. Takže treba pozrieť ako sú vedľajšie pozemky vysoko. Ale zemina sa dá doviezť a niekedy ponúkajú za cenu dovozu ak majú veľa z výkopov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kemino:

Dajte viac. Dvihol by som dom aj o 30cm v porovna…
@kemino Jednoznačný súhlas !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radovan255:

Ahojte, dnes sme boli zamerat pozemok a zistili s…
@radovan255 ako píšu viacerí minimálne o to jedno DT by som išiel nad úroveň terénu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kemino:

Dajte viac. Dvihol by som dom aj o 30cm v porovna…
@kemino úplný súhlas. Nič nie je dôležitejšie v dnešnej a budúcej dobe, ako zdvihnuté domy, keďže lejaky vždy prekvapia. Naposledy Dubaj......no a zatápať ulice v púšti, to znie už bizarne 🤷‍♀️
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?